Pirateria maritima a aparut din cele mai vechi timpuri, practic de cand oamenii au inceput sa navige pe mare. Tinta dintotdeauna a piratilor a fost marfa pe care o transporta navele si, uneori, chiar navele dar si bunurile personale si banii pasagerilor si echipajelor. Intotdeauna, piratii au actionat acolo unde este slaba legea si, mai ales, unde este slaba forta care promoveaza, apara si impune legea. In aceasta prezentare nu este vorba despre dominatia corsarilor din Marea Caraibelor de acum cinci secole in urma, ci despre unul dintre efectele paradoxale al globalizarii: reintoarcerea in epoca de aur a pirateriei. Razboiul civil din Somalia a creat conditiile prielnice pentru dezvoltarea actiunilor piratilor in fata coastelor Somaliei. Evenimentele petrecute in apropiere de Cornul Africii au amenintat o ruta importanta a navelor comerciale. Rutele maritime reprezinta un element deosebit al vulnerabilitatii actualului sistem politico-economic global tocmai pentru ca marea constituie contextul ideal pentru doua fenomene ilicite, diferite, dar tot mai des asimilate: pirateria si terorismul. Raspunsul este NU - acestea sunt caracterizate de cauze profund diferite: terorismul are scopul principal de a raspandi teroarea pentru a pune in evidenta o vulnerabilitate si a rasturna ordinea politico-institutionala a unei tari; pirateria, dimpotriva, este cu prioritate exercitata in vederea luarii in posesie a unor bunuri publice sau private, vizand prin urmare, in principal profitul. pescuitului ilegal in apele somaleze - regimul decentralizat somalez n-a reusit sa impiedice pescuitul navelor straine in apele teritoriale ale Somaliei, iar pescarii somalezi au cautat sa-si faca dreptate prin alungarea navelor straine; atacurile piratilor au inceput la Mogadishu (sudul Somaliei) si au continuat spre nord in Golful Ade; cele mai multe atacuri avand loc in regiunea Puntland din nord-estul Somaliei, in porturile Eyl, Harardheere si Hobyo; cand s-a constatat ca pirateria este o afacere reentabila, a atras atentia afaceristilor implicati in contrabada cu arme si munitie, care au inceput sa recruteze pirati si sa le asigure arme moderne; piratii rapeau nave diferite nu numai in apropiere de coasta ci si in larg, pentru acestea si echipaj pretinzand preturi de rascumparare.
Eric Shea Nelson, Maritime Terrorism and Piracy, Global Security Studies, 2012, Vol. 3 Stig Jarle Hansen, Piracy in the greater Gulf of Aden, Myths, Misconception and Remedies, NIBR Report, 2009 Martino Sacchi, Piracy in Somalia: a long term menace or a phenomenon in its last throes? Universita Cattolica del Sacro Cuore, 2013 http://evz.ro/atalanta-spaima-piratilor-966087.html http://geopolitics.ro/104/ http://evz.ro/dezbatere-evz-cine-scufunda-piratii-somalezi-849981.html http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?rubrique357t http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?article9780&lang=en http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?article14639&lang=en http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=41687 https://www.chathamhouse.org/ https://maritimedanmark.dk/?Id=10174
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.