Personalitatea Infractorului

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I CERCETAREA CRIMINOLOGICA A PERSONALITATII INFRACTORULUI. PROBLEME TEORETICE SI METODOLOGICE 5
1.1. Conceptul si trasaturile personalitatii infractorului 5
1.2. Clasificari si tipologii ale infractorilor 15
1.3. Personalitatea infractorului obiect de studiu al criminologiei 37
CAPITOLUL II FORMAREA PERSONALITATII INFRACTORULUI 40
2.1. Formarea personalitatii infractorului- aspecte pedagogice si psihologice 40
2.2. Impactul mediului social asupra formarii personalitatii infractorului 60
2.3. Formarea personalitatii ca premisa a comportamentului infractional 61
CONCLUZII 71
LITERATURA 73


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 

Actualitatea temei. Importanta acestui studiu nu rezida in scopul de informatie psihologica, sociologica sau axiologica asupra problematicii personalitatii in contextul stiintelor contemporane despre om. Justificarea reala rezulta din faptul ca intr-o viziune strict stiintifica asupra temei noastre  desigur de factura interdisciplinara  personalitatea umana este locul de confluenta a tuturor disciplinelor care concura la rezolvarea problemei infractionalitatii. Acest adevar nu are numai o legitimitate teoretica, ci din contra isi revendica pozitia de cheie de bolta, a complexului proces de reeducare, recuperare si integrare socio-profesionala a infractorului.
Problematica personalitatii umane abordata multidisciplinar cunoaste azi un interes deosebit in cercetarile teoretice si aplicative din numeroase domenii stiintifice si practice, inclusiv in ce priveste personalitatea infractorului. 
O vasta literatura de specialitate releva convingator eforturile care se fac in acest domeniu spre intelegerea cat mai profunda si mai cuprinzatoare a comportamentului antisocial la infractor. 
Ideea dupa care nu ne preocupa infractorul, ci omul - in esenta personalitatea acestuia supusa transformarii in scopul recuperarii acelui care a incalcat legile pentru a fi redat societatii ca element util  devine vitala in cazul lor infractori care  aflandu-se inca in faza de formare  sunt mult mai receptivi, mai sensibili la actiunile factorilor de mediu social, ceea ce sporeste si accelereaza sansele de influentare pozitiva a evolutiei personalitatii acestora si implicit a comportamentului lor moral si social. In aceeasi masura pot avea influenta experientele negative cu repercusiuni uneori destul de tarzii. In esenta ambele aspecte intaresc ideea ca trebuie sa ne preocupe mai mult ceea ce va deveni infractorul (viitorul lui) decat ceea ce acesta a facut (faptele comise).
Este, de altfel, perspectiva prin prisma careia poate fi remarcata importanta pe care o reprezinta personalitatea infractorului pentru toti cei care au preocupari in sfera reeducarii, reintegrarii sociale si implicit a prevenirii, inclusiv pentru comunitate.
Activitatea de exploatare si cunoastere a personalitatii infractorului poate sa asigure dupa parerea noastra, atat remodelarea fiecarui conform naturii sale, in functie de vocatia si posibilitatile de care dispune, cat si organizarea unui cadru si mediu pedagogic apte sa raspunda permanent la nevoile de adaptare a infractorului la munca si viata sociala reala, numai daca aceasta activitate educativa este integrata si tine seama de procesele de modernizare si perfectionare ce au loc in viata reala. In alt mod proiectele cu privire la viitorul miorului ar putea intra in contradictii cu cerintele si exigentele societatii fata de infractor, ceea ce s-ar traduce pana la urma in esecuri pe linia reintegrarii sociale a acestuia si implicit a prevenirii savarsirii de fapte antisociale. Desprindem de pe acum o anumita concluzie care poate fi redata schemat in trei aspecte :
- Studiul personalitatii infractorului apare in primul rand, ca o introducere a subiectului in munca de reeducare tinand seama si de calitatea sa de obiect al acestui proces.
- In al doilea rand, o astfel de activitate se configureaza ca o modalitate practica de optimizare a actiunilor educative, de mentinere permanenta, cu alte cuvinte a acestora, la nivelul cerintelor reale de recuperare sociala a infractorului.
- Si, in fine, dar nu in ultimul rand ca importanta, prin studiul personalitatii ajungem la cauzele interne (directe) ale delincventei  factorii ce pot lamuri in mare masura angajarea unui infractor in acte antisociale.
Asadar, nu vom putea sa ne referim niciodata la o reeducare reala fara sa cunoastem materia prima supusa acestui proces  personalitatea infractorului - si ca urmare nici la o organizare judicioasa si eficienta a actiunilor educative; asemenea activitati nici nu si-ar avea rostul daca fapta penala savarsita nu ar reflecta nemijlocit persoana infractorului  asa cum orice fapta omeneasca il reflecta pe autorul ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea Infractorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!