Expertiză medico - legală psihiatrică

Extras din referat Cum descarc?

Expertiza Medico-Legala Psihiatrica are rolul de a contura personalitatea psiho-patologica a unei persoane implicate in comiterea unei infractiuni (actiune antisociala sub incidenta penala) sau sa ateste sanatatea mintala in unele cazuri civile : punerea sub interdictie, capacitatea de a testa, de a incheia acte de vanzare-cumparare, donatie.
Expertiza Medico-Legala Psihiatrica este o activitate interdisciplinara ce are ca scop depistarea tulburarilor psiho-patologice si a influentelor pe care acestea le au asupra capacitatii individului de a putea aprecia continutul si consecintele faptelor sale.
In cadrul expertizei medico-legale psihiatrice sarcina fundamentala este de a aprecia discernamantul persoanelor,cu referire speciala la starea psihica in momentul comiterii faptei.
Discernamantul este functia psihica de sinteza prin care persoana este in masura sa conceapa planul unei actiuni, etapele de desfasurare a acesteia si urmarile care decurg din savarsirea ei, sau capacitatea individului de a-si organiza motivat o actiune
Responsabilitatea reprezinta posibilitatea tragerii la raspundere penala, sau altfel spus totalitatea particularitatilor psihice ale individului care il fac pe acesta capabil sa inteleaga continutul si consecintele faptelor sale cand actioneaza contra normelor de convietuire sociala si a legilor.
In conformitate cu art. 116 C. pr. penala si 201 C. pr. civila, efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice, ca si alte tipuri de expertize, este ceruta de organele de urmarire penala sau de instanta ori de cate ori este necesara lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzei atunci cand exista suspiciuni asupra starii psihice a inculpatului, partii vatamate sau a martorului, in proces penal, paratului si reclamantului in proces civil.
Expertiza medico-legala psihiatrica este obligatorie, conform art. 117 C. pr. pen., in omor deosebit de grav sau cand exista indoieli asupra starii psihice a inculpatului (conduita anormala in timpul anchetarii, deosebita cruzime, lipsa unui mobil evident sau cand exista date ca inculpatul a suferit de o boala psihica).
Expertiza medico-legala psihiatrica se efectueaza numai pe baza unei ordonante scrise emise de organele de urmarire penala sau instanta.
Ordonanta de efectuare a expertizei medico-legale psihiatrice contine: denumirea institutiei emitente, numarul de inregistrare si data emiterii, numele expertilor (sau denumirea institutiei medico-legale care urmeaza sa efectueze), datele de identitate a persoanei expertizate, descrierea amanuntita a circumstantelor faptelor, obiectivele expertizei (intrebarile la care vor raspunde expertii). Ordonanta trebuie sa contina si elementele de siguranta (semnatura si stampila unitatii). La prezentarea persoanei expertizate in fata comisiei vor fi puse la dispozitie: dosarul complet al cauzei, documentatia medicala pe numele persoanei expertizate, ancheta sociala. In cazul in care aceste elemente lipsesc sau datele sunt insuficiente, in conformitate cu prevederile normative, expertii pot sa refuze efectuarea expertizei, motivand refuzul si precizand elementele care sunt necesare.
Principalele obiective expertale sunt:
1. Daca expertizatul sufera de vreo boala psihica? In caz
afirmativ, care este diagnosticul acesteia.
2. Daca se exclude simularea sau disimularea unei boli
psihice?
3. Daca expertizatul are capacitate psihica in momentul
expertizarii?
4. Daca expertizatul avea discernamantul critic pastrat in
momentul comiterii faptei?
5. Daca in prezent se impun masuri de ordin medical pentru prevenirea, tratarea si reinsertia sociala?


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Medico - Legala Psihiatrica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!