Expertiza accidentelor auto

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Pentru stabilirea cu precizie a imprejurarilor si a conditiilor in care s-a produs fapta, in procesele civile si penale, este necesara parerea unor persoane care au cunostinte de specialitate.Se impune efectuarea expertizelor criminalistice.Acestea constituie mijloace de proba stiintifice de natura sa aiba o mare pondere in sistemul probatoriului prin care persoane competente desemnate de catre organul judiciar aduc lamuriri asupra unor chestiuni de care depinde solutionarea cauzei

Expertiza criminalistica a evenimentelor de trafic rutier, cunoscuta si ca expertiza criminalistica auto nu se poate confunda cu expertiza tehnica si nici nu poate fi substituita de aceasta.Expertiza criminalistica, indiferent de gen, este reglementata de Codul de Procedura Penala si este necesar a fi dispusa in majoritatea evenimentelor de trafic rutier intrucat in proportie mare acestea au drept rezultat producerea unei infractiuni: vatamare corporala sau ucidere.

Sunt foarte rare cazurile in care latura subiectiva a infractiunii imbraca o forma de vinovatie insa indiferent daca vatamarea sau uciderea s-a produs ca urmare a unei actiuni cu intentie sau din culpa, odata ce exista infractiunea se naste necesitatea dispunerii unei expertize criminalistice care sa aduca lamuriri organului judiciar in vederea stabilirii vinovatiei.

Expertiza criminalistica presupune o activitate intensa de investigatie deosebit de complexa bazata pe urme , mijloace de proba si judecati mentale(examinari, observatii, comparatii, rationamente etc.) finalizata cu ,,raportul de expertiza".

In timpul examinarilor intreprinse de expert, obiectul expertizei poate fi modificat si raport de constatarile pe care acesta le face si pe care trebuie sa le comunice organului judiciar care a solicitat expertiza

In marea majoritate a cazurilor, urmele precum si alte imprejurari ale accidentului, sunt fixate si consemnate in procesul verbal de cercetare la fata locului, schita accidentului, fotografii, filme sau inregistrari video.

Conform art. 24 din Constitutia Romaniei, dreptul la aparare este garantat, fapt ce a impus liberalizarea profesiei de expert criminalist.Prin OG 75/2002 a fost reglementata institutia expertului criminalist parte privat.In acest mod partile, daca doresc, pot sa-si aleaga si sa desemneze un expert criminalist privat care sa le apere interesele.

Obiectul creator de urme este in acelasi timp si obiectul purtator al majoritatii urmelor create in timpul evenimentului, adica autovehiculul angajat in accident.

Fiecare urma va fi fotografiata, riguros masurata, iar, dupa caz, mulata sau fixata cu ajutorul altor mijloace criminalistice in asa fel incat sa se creeze posibilitatea studierii ei din toate punctele de vedere de catre expertul criminalist.

Obiectivele expertizei criminalistice auto

Un expert criminalist poate elucida in cadrul expertizei criminalistice auto urmatoarele probleme:

- Determinarea dinamicii accidentului dupa urmele create in campul infractional

- Stabilirea vitezei de deplasare a autovehiculului

- Directia sau directiile de deplasare ale autovehiculelor

- Stabilirea locului impactului

- Stabilirea pozitiei autovehiculului

- Stabilirea momentului aparitiei starii de pericol

- Stabilirea spatiului parcurs de victima respectiv autovehicul

- Stabilirea relatiilor de timp in care s-au derulat anumite secvente ale accidentului

- Stabilirea posibilitatilor de evitare a accidentului

- Examinarea pneurilor si jantelor deteriorate

- Examinarea criminalistica a diferitelor repere din sistemele de siguranta ale autovehiculului gasite rupte sau deformate

- Identificarea generica sau individuala a obiectului creator al urmelor de pneuri sau a genului de autovehicul in cazul evenimentelor rutiere cu fuga de la locul faptei

- Identificarea individuala a autovehiculului in cazul evenimentelor cu fuga de la locul faptei prin examinarea comparativa a peliculelor de vopsea.

Determinarea dinamicii accidentului dupa urmele create in campul infractional presupune o prezentare a derularii evenimentului rutier, asa cum rezulta din interpretarea tuturor probelor administrate in cauza.(ex. furtun de frana deteriorat care poate fi cauza sau consecinta accidentului, pelicule de vopsea, cioburi de sticla, lampa de semnalizare, etc.)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Accidentelor Auto.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 877 cuvinte
Nr caractere:
21 452 caractere
Marime:
59.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
autovehicule, identificarea individuala
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!