Criminologia

Extras din referat Cum descarc?

1. Delimitati criminologia de dreptul penal, criminalistica si sociologia juridica
Criminologia - este stiinta criminalitatii, a cauzelor ei si a gasirii metodelor de prevenire si combatere a ei, care studieaza factorii si dinamica actului criminal, precum si reactia sociala fata de acesta in scopul prvenirii criminalitatii, umanizarii sist. si reintegrarii sociale a delicventei. Ofera criminalisticii date referitoare la personalitatea infractorului, a victimelor, al mecanismele trecerii la act. Criminologia - raspunde la intrebarea ce?
Criminalistica ofera date cu privire la relatia victim - infractor date la modurile de executare a infractiunilor. Este stiinta judiciara cu caracter autonom si unitar care insumeaza un ansamblu de cunostinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale. Criminalistica - raspunde la intrebarea Cine?
Sociologia penala sudiaza interactiunil dintre normele dreptului si dif. Factori ai vietii sociale:
o Ca scop - urmareste cunoasterea influentei fact. Sociali asupra normelor penale
o Ca medode - foloseste met. Sociologice, criminologia folosind mai multe legi
Criminalitatea, inteleasa ca ansamblu de fapte penale sau cu justificata aparenta penala repr. un fragment final al fenomenului criminal ca obiect de cercetare a criminologiei. Fenomenul criminal perceput ca realitate umana si sociala, iar nu ca simpla abstractie juridica include o realitate individuala, crima, si agentul acesteia, criminalul, precum si o realitate colectiva, sociala, criminalitatea.
Dreptul penal studieaza criminalitatea, mai exact criminalitatea legala.
2. Definiti crima, criminalul si criminalistica
Crima - este actul pedepsit, obiectul unei stiinte sociale criminologice; este actul care atrage o pedeapsa. Infractiune foarte grava savarsita contra legilor penale sau morale, pedepsita de legi.
Criminalul este faptasul, persoana, vinovat de crima, care a participat la o infractiune grava savarsita contra legilor penale sau morale. El va fi pedepsit conform legilor in vigoare la data producerii infractiunii.
Criminalistica este stiinta care elaboreaza mijloace si metode tehnico-stiintifice, precum si procedee tactice destinate descoperirii, fixarii, ridicarii, examinarii si interpretarii probelor judiciare, efectuarii expertizelor si constatarilor tehnico-stiintifice, in scopul prevenirii si descoperirii infractiunilor, identificarii faptuitorilor si administrarii probelor necesare aflarii adevarului in procesul judiciar.Principalele atributii ale structurilor de criminalistica sunt cele privind efectuarea cercetarii la fata locului, examinarea probelor in laborator, efectuarea constatarilor tehnico-stiintifice si a expertizelor criminalistice, precum si cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa.
3. Care sunt formele criminalitatii?
Criminalitatea reala - totalit. faptelor penale savarsite pe o anumita teritorie, intr-o per. Determinata, indifferent daca sunt sau nu inregistrate de organelle de cercetare penala.
Criminalitatea aparenta (cunoscuta, descoperita) - totalitatea infractiunilor prevazute de legea penala cunoscute de organelle de cercetare penala (parchet, politie, instante...)
Criminalitatea legala (judecata) - totalitatea faptelor penale pentru care s-au pronuntat hotaraari de condamnare ramase definitive
Cifra neagra a criminalitatii = crim. reala - cr aparenta. Diferenta dintre cea reala si aparaneta, neffind cunoscuta, nu este descoperita.
4. Definiti victima, fenomen infractional
Prin vicitma intelegem orice persoana fizica sau juridical, care fara sa vrea sufera direct sau indirect consecintele fizice, material sau morale ale unei actiuni criminale.
Infractionalitate - Stiinta sociala care abordeaza sistemele de drept penal, drept procesual penal si de drept executional penal, ca si raportul criminal - victim - stat, fiind o stiinta aplicativa.
Fenomenul infractional este extreme de complex si imprevizibil - fiecare individ poate comite fapta antisocial in anumite conditii crima fiind favorizata de personalitatea individului dar si de ansamblul conditiilor economice si socile cu care traieste.
5. Enumerati si explicate functiile criminologiei
Criminologia are ca functii: teoretica explicative si aplicativa prosperitiva.
Criminologia are un:
o scop general - stab. Unei politici eficiente de lupta imptriva criminalitatii
o scop inedit - urmareste stabilirea cauzelor care determina masurile profitabile
Functiile criminologiei:
o descripticva: etapa importanta in cunoasterea obiectivului de cercetare al criminaologiei - conceptele operationale de ordine descripriv: medierel, personalitate, act.
o Explicative: explicarea cauzelor care determina criminalitatea si conditiilor care o favorizeaza. Concepte - scopul, cauza, conditie, effect, factor.
o Predictiva: criminologia incearca sa anticipeze evol. Criminalitatii. Concepte: present, viitor, hazard, probabilitate, prognostic.
o Profilatica: a a dus in atentia cercetatorilor mijloace de prevenire a criminalitatii, care in ultimul deceniu ocupa un loc important . Concepte - relatie sociala, control social, tratament, reintegrare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminologia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!