Criminalitatea în Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Omenirea nu s-a confruntat niciodata cu asemenea amenintari si pericole ca cele de la inceputul mileniului al III-lea. Criminalitatea, in toata complexitatea ei, indiferent de forma de manifestare, reprezinta astazi un fenomen tot mai agresiv, astfel incit societatea umana este amenintata atit la bazele ei morale, cit si in structurile pe care este intemeiata.
In acord cu actualele curente criminologice, autorii extind analiza crimei de la infractiune la devianta, pentru a oferi o mai buna intelegere a fenomenului si, implicit, a predictiei si a profilaxiei sale. In acest sens, criminologia ca stiinta este conditionata de necesitatile sociale ce tin de asigurarea teoretica a masurilor de contracarare a criminalitatii. Avand un caracter multidisciplinar, criminologia implica o vasta cercetare stiintifica in planul crimei, al personalitatii criminalului si a criminalitatii in general. Eficacitatea masurilor de control asupra criminalitatii consta in rezolvarea oportuna a problemelor referitoare la cunoasterea esentei fenomenului 3K (crima, criminal, criminalitate), la justa apreciere a starii si tendintelor acestuia in Republica Moldova, la descoperirea cauzelor si conditiilor, a factorilor si imprejurarilor ce favorizeaza savarsirea infractiunilor, pronosticarea criminalitatii si a altor deviante sociale, elaborarea masurilor eficiente de prevenire si de combatere.
In primele 8 luni ale anului 2010 nivelul criminalitatii pe teritoriul Republicii Moldova a crescut crestere cu 34,6 la suta, arata datele statistice.
Potrivit unui comunicat de presa a Procuraturii Generale, situatia criminogena din Republica Moldova este o dinamica neuniforma ce tine de primirea, inregistrarea si evidenta sesizarilor si altor informatii despre infractiuni, fenomen mostenit si implementat adanc in constiinta angajatilor MAI de catre fosta conducere.
Pentru depasirea acestei probleme, Procuratura Generala a preconizat pentru luna septembrie curent desfasurarea sedintelor comune cu participarea presedintilor raioanelor si comisarilor de politie vizand conlucrarea cu organele de drept in prevenirea si combaterea criminalitatii.
Prima sedinta s-a petrecut in mun. Balti, la 21septembrie curent. In cadrul sedintei s-a facut analiza cauzelor si conditiilor care au favorizat situatia criminogena in zona respectiva.
Unii conducatori ai organelor de forta in cadrul sedintei au invocat drept motiv de crestere a criminalitatii faptul ca, anterior, conducerea MAI nu le permitea punerea la evidenta a crimelor nedescoperite sau in care faptuitorii nu erau cunoscuti, politica promovata zi de zi, an de an de catre fosta conducere MAI.
,,Anterior se constata un procent de descoperire a infractiunilor de peste 99,9 %, ceia ce inseamna ca 100 din cele 100 infractiuni comise in unitatea administrativ teritoriala erau descoperite ori infractorul era identificat. De fapt aceasta era o manipulare a cifrelor pentru a crea o imagine buna", au declarat oamenii legii in cadrul sedintei. De asemenea ei au comunicat ca realitatea era cu totul alta si ascunsa de populatie.
Potrivit conceptului legal sustinut de conducerea organelor de drept, la moment conducatorii organelor de drept din teritoriu sunt orientati de a primi, inregistra si examina toate sesizarile si alte informatii despre infractiuni parvenite de la cetateni.
Astfel, analiza efectuata releva ca de fapt inregistrarea sau luarea la evidenta a tuturor infractiunilor este un fenomen pozitiv in activitatea organelor de drept care evident atesta o majorare statistica a numarului de infractiuni.
Treptat aceasta practica vicioasa se inlatura pentru ca populatia sa cunoasca starea reala, de fapt, obiectiv realizat la sedinta din mun.Balti. Sedinte analogice se preconizeaza si pentru Zonele Centru si Sud.
I. TENDINTELE CRIMINALITATII IN REPUBLICA MOLDOVA
In anii 60-70 ai sec. XX lupta contra criminalitatii a fost stavilita pe motiv ca intr-o tara socialista un astfel de fenomen nu ar exista. Acest negativism n-a avut decit o singura consecinta - dezvoltarea criminalitatii. in perioada stagnarii pentru aceasta s-au creat toate conditiile necesare. Economia planificata genera vesnicul deficit de marfuri, ceea ce a condus la aparitia delapidatorilor-afaceristi, care si-au asumat obligatia ,,civica" de a satisface nevoile rationale si irationale ale populatiei.
Pe de alta parte, sistemul politic si birocratia au contribuit la aparitia asa-numitei ,,elite de partid", care utiliza pentru propria sa prosperitate fondurile de stat, pietele de desfacere, sistemul financiar, aparatul economic, administrativ, de control si cel de drept . Aceasta a fost starea reala de lucruri, care a durat pina in a. 1991, cind a avut loc caderea regimului sovietic si raspindirea criminalitatii din fosta URSS, cu rapiditate, in Europa, SUA si Canada. Paralel cu aparitia si dezvoltarea noilor valori sociale, apar permanent si noi forme de activitati infractionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalitatea in Republica Moldova.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative:
1. Constitutia RM (adoptata de Parlamentul RM la 29.07.1994)//Mo- nitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 1, 1994.
2. Codul penal al Republicii Moldova
3. Legea Republicii Moldova cu privire la politie, nr. 416-XII din 18 decembrie 1990.
Literatura:
4. Birgau Mihail, Besleaga Grigore. Pregatirea profesionala in organele de politie. Chisinau, 2002. 
5. Besleaga Grigore, Birgau Mihail. Pregatirea profesionala a trupelor de carabinieri, material didactic. Chisinau, 2002. p. 217-218
6. Ciobanu Igor. Criminologie.Voi. I. Chisinau: Ed. Museum, 2003
7. I. Ciobanu. Criminalitatea organizata la nivel transnational si unele forme de manifestare in Republica Moldova. Museum: Chisinau, 2001
8. Justitia penala si drepturile omului, studiu lansat de Institutul de Reforme Penale. Chisinau, 2004.
9. S. Radulescu, D. Banciu. Sociologia crimei si criminalitatii. Bucuresti: Sansa, 1996


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!