Criminalitatea Gulerelor Albe

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In pragul noului secol, omenirea pare prinsa intr-o stare de incertitudine gen - fin de siecle - , dar sfirsitul de mileniu aduce o si mai adinca tulburare, datorata sentimentului general de schimbare rapida si a nesigurantei care-l insoteste.
Trecerea de la era in care oamenii erau vinatori si nomazi, la cea a agriculturii, a posibilitatii de a cultiva pentru hrana, s-a desfasurat la scara mondiala in citeva zeci de mii de ani. Omul a evoluat o data cu aparitia industriei, a noilor tehnologii, a schimbarilor din societate. In anii '30, presedintele american Franklin Roosevelt a cerut administratiei sale sa intreprinda un vast studiu asupra tehnologiilor viitorului. Cind a fost publicat studiul a produs o puternica impresie. Nu avea decit un defect: nu prevedea aparitia televiziunii, nici a maselor plastice, a avioanelor cu reactie, a transplanturilor de organe, a laserului ...
Omul a sesizat destul de tirziu ca este in acelasi timp ,, creatia si creatorul mediului sau". Specia umana in goana dupa cistig material , se indreapta cu o viteza uluitoare spre distrugerea planetei si a ei insasi. In acest context a aparut un nou factor care ameninta societatea: globalizarea crimei.
Criminalitatea este apreciata ca o amenintare netraditionala la ordinea, siguranta si securitatea omenirii. Pretutindeni se dezvolta o veritabila industrie a crimei.
Continutul conceptului de criminalitate cuprinde ansamblul infractiunilor savirsite intr-o perioada determinata, in cadrul unui teritoriu national-statal.
Odata cu evolutia societatii, apare insa si un regulator al relatiilor sociale - normele de drept. Lupta criminalitate-societate reprezinta un proces indelungat in timpul caruia omenirea a cunoscut atit realizari cit si esecuri. Zilnic asistam la diversificarea activitatilor ilegale: crima de violenta, crima contra proprietatii, crima organizata, profesionala, criminalitatea "gulerelor albe" s. a.m.d. 
Actualmente, la nivel international se pune problema criminalitatii ,,gulerelor albe". Criminalitatea gulerelor albe, pusa transant de E. Sutherland mai mult de saizeci de ani in urma, ramane a fi si pana in prezent un obiect de cercetari profunde in tarile dezvoltate. 
Desi exista diferite opinii, savantii nu pun la indoiala faptul existentei acestui fenomen social negativ.
Spre regret, in Republica Moldova pana in prezent problema criminalitatii gulerelor albe ramane a fi nestudiata. Exista totusi unele lucrari in care sunt abordate anumite manifestari ale criminalitatii gulerelor albe, cum ar fi coruptia sau infractiunile economice.
Gradul de latenta a acestui gen de criminalitate este atit de inalt incit putini incearca sa vorbeasca despre acest fenomen. Prin urmare, consider utila abordarea acestei probleme care exista in societate si este actuala.
Notiuni generale privind criminalitatea ,,gulerelor albe"
Termenul de "white collar crime" reflecta o preocupare de aproape jumatate de secol de a redefini conceptul de criminalitate. Profesorul si sociologul Edwin Sutherland este cel care a introdus acest termen intr-un raport al sau adresat Societatii americane de sociologie, iar de atunci aceasta expresie a cunoscut o larga si o rapida raspindire in rindul cetatenilor.
Sociologul american incearca sa darime teoriile traditionale despre criminalitate facind abstractie de prezumtia de nevinovatie si de mobilul crimei (daca exista intr-adevar o intentie de a comite un act sau nu) deoarece, considera el, "aceste doua principii nu sunt obligatorii in toate anchetele judiciare iar numarul de" exceptii "motivate prin statusul persoanei anchetate este din ce in ce mai mare". 
Viziunea lui Sutherland totusi contine anumite puncte de vedere cu tenta socialista si anti-afacerista deoarece modul in care sunt anchetate persoanele nu tine in mod necesar de cit de intentionata a fost persoana sau de gravitatea faptei ci se bazeaza mai degraba pe sistemul de clase sociale si tratamentul diferit aplicat membrilor acestora. 
Tocmai din aceasta cauza este foarte putin probabil sa se intimple ca un mare manager, de exemplu, sa fie judecat si condamnat la ani grei de inchisoare. 
Sutherland a incercat sa ofere in lucrarea sa retiparita in 1983 mai multe explicatii pentru a se vedea clar ca exista o anumita tendinta in a trata inculpatii. Astfel, presupunind ca rata criminalitatii in rindul celor din clasele superioare este mai ridicata decit a cea inregistrata in clasele inferioare (acest argument are la baza faptul ca cei bogati detin mai multe mijloace prin care pot comite infractiuni), Sutherland sustine ca proceduri diferite sunt folosite de justitie in cazul celor ce provin din "upper class" sau din "lower class". 
O alta cauza pentru aceste diferente este si modul in care este organizata apararea astfel incit cei mai saraci nu isi pot permite un avocat de top, de multe ori fiind aparati de unul din oficiu. El sustine ca o metoda prin care s-ar putea diminua un asemenea tratament ar fi reconceptualizarea termenului de criminalitate prin introducerea celui de "criminalitate a gulerelor albe"


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalitatea Gulerelor Albe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!