Criminali în Serie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Criminalitatea in serie a preocupat de multa vreme functionarul public numit politist si opinia publica atunci cand Politia a spus pe fata ca e vorba de un "criminal in serie". Dar ce e un criminal in serie? Din punctul de vedere al omului obisnuit, al "cetateanului "de pe strada, un criminal este o persoana care a ucis o alta persoana folosind mijloace foarte crude care au dus la moartea acesteia. Criminalul in serie provoaca mai multe astfel de crime folosind aceleasi mijloace crude aproape de fiecare data, uneori lasand si cate un indiciu la locul faptei.

De cele mai multe ori ajung in inchisoare, dupa ce au fost descoperiti si judecati, dar multi raman afara pe strazi continuand sa omoare oameni nevinovati de cele mai multe ori, de exemplu cazul Ramaru din Bucuresti. In alte cazuri omoara cu motivul ca au fost surprinsi de alte persoane care trebuie si ele suprimate. In alte cazuri omoara pentru ca li s-a cerut sa omoare, in aceasta categorie intrand teroristii, gruparile separatiste de genul Hezbolah, ETA.,IRA etc,gruparile mafiote de genul La Piovra--Caracatita in Italia,Yacuza in China etc.

Criminalul in serie ucide si din motive psihologice. Nu de putine ori specialistii au constat ca o trauma din copilarie sau adolescenta, care au marcat persoana respectiva pe viata, a dus la producerea unor crime dupa aceeasi tipologie, de exemplu, sa luam un caz la intamplare: se gaseste o victima moarta, un cadavru, intr-un gang cu gatul taiat, cu o garoafa rosie langa, cu bratele acoperind fata.Victima este descoperita luni dimineata, peste o saptamana se descopera o alta victima si aceasta timp de cateva luni. Prin aparitia a doua-trei persoane carora li s-au provocat moartea in acelasi fel duce politia la concluzia ca un criminal in serie actioneaza in zona, un criminal care trebuie descoperit si suprimat- in sensul ca trebuie judecat conform legii si condamnat la mai multi ani de inchisoare, in unele state chiar la inchisoare pe viata sau pedeapsa capitala. Politia, de cele mai multe ori, incearca sa tina sub control criminalitatea, chiar daca nu reuseste totdeauna. La noi in tara, de obicei, un criminal nu ajunge sa fie numit criminal in serie. Chiar si in cazul Ramaru s-a actionat destul de repede. Dar mai sunt si alte motive la mijloc pentru care a fost prins atat de reped. Datorita unei mentalitati bine stapanita in mintea romanului acest "instinct criminal" este destul de bine suprimat si stapanit.

Un alt motiv pentru care in Romania nu prea se intalnesc cazuri de criminali in serie este si faptul ca in Romania nu sunt orase cu milioane de locuitori. Cel mai mare oras din tara, din punct de vedere demografic, este Bucurestiul. As putea spune ca in S.U.A., de exemplu, cele mai multe crime in serie se produc in acele mari conurbatii, cum ar fi Los Angeles, New York, Chicago, Milwakee, New Orleans. Dar criminali in serie apar si in orase mici, cu oameni care se cunosc de o viata. Este exemplul oraselele din Scotia sau Tara Galilor de la inceputul anilor 1950. Criminologii si politia, impreuna, au ajuns la concluzia ca ucigasii in serie apar mai ales in orasele mari dar nu exclud nici orasele de provincie. Orice om de pe strada, om obisnuit poate deveni tinta unui criminal in serie. Cel putin asa spun autorii "Enciclopediei ucigasilor in serie " Brian Lane si Wilfried Gregg. In crimele lor se obisnuieste ca victima sa fie clasificata in functie de un mobil clar identificabil, cum ar fi, de exemplu ca aceasta detinea ceva ravnit de asasin, ca se afla in conflict cu el sau ca ii fusese necredincioasa etc. Pentru asasinul in serie, "motivul" se afla atat de bine si adanc inradacinat in psihicul sau, incat victima trebuie sa apartina unui anumit gen, de exemplu, sa poata fi inclusa intr-o categorie larga de persoane, ca femeile si copiii si sa se afle in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

E adevarat, insa, ca unii criminali in serie isi selecteaza cu precizie victimele. De exemplu, Joseph Mendley ucidea numai femei roscate. Ramiro Artieda omora numai femei care semanau cu logodnica ce il abandonase. Complicatiile se nasc atunci cand, datorita incapacitatii unui criminal de a-i identifica pe membrii grupului sau de tinte, acesta ajunge la atacuri cvasi-intamplatoare. In ciuda afirmatiei ca nu facea decat sa curete strazile de prostituate, Peter Sutcliffe primejduia viata tuturor femeilor care se aflau intamplator afara noaptea, atacand si omorand o serie intreaga de femei, chiar daca nu erau prostituate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criminali in Serie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 391 cuvinte
Nr caractere:
20 903 caractere
Marime:
30.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
criminal, politist, criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
Cristina Gavriluta
Sus!