Crima organizata

Extras din referat Cum descarc?

Criminalitatea in serie a preocupat de multa vreme functionarul public numit politist si opinia publica atunci cand Politia a spus pe fata ca e vorba de un "criminal in serie". Dar ce e un criminal in serie? Din punctul de vedere al omului obisnuit, al "cetateanului "de pe strada, un criminal este o persoana care a ucis o alta persoana folosind mijloace foarte crude care au dus la moartea acesteia.Criminalul in serie provoaca mai multe astfel de crime folosind aceleasi mijloace crude aproape de fiecare data, uneori lasand si cate un indiciu la locul faptei.Nu voi incerca sa definesc stiintific notiunea de "criminal in serie".Doar numele este deajuns pentru ca orice persoana sa-si dea seama ce poate fi un criminal de serie.
De cele mai multe ori ajung in inchisoare, dupa ce au fost descoperiti si judecati, dar multi raman afara pe strazi continuand sa omoare oameni nevinovati de cele mai multe ori,de exemplu cazul Ramaru din Bucuresti.In alte cazuri omoara cu motivul ca au fost surprinsi de alte persoane care trebuie si ele suprimate.In alte cazuri omoara pentru ca li s-a cerut sa omoare,in aceasta categorie intrand teroristii,gruparile separatiste de genul Hezbolah, ETA.,IRA etc,gruparile mafiote de genul La Piovra--Caracatita in Italia,Yacuza in China etc.
Criminalul in serie ucide si din motive psihologice. Nu de putine ori specialistii au constat ca o trauma din copilarie sau adolescenta, care au marcat persoana respectiva pe viata,a dus la producerea unor crime dupa aceeasi tipologie,de exemplu,sa luam un caz la intamplare:se gaseste o victima moarta,un cadavru,intr-un gang cu gatul taiat,cu o garoafa rosie langa,cu bratele acoperid fata. Victima este descoperita luni dimineta,peste o saptamana se descopera o alta victima si aceasta timp de cateva luni. Prin aparitia a doua-trei persoane carora li s-a provocat moartea in acelasi fel duce Politia la concluzia ca un criminal in serie actioneaza in zona,un criminal care trebuie descoperit si suprimat-in sensul ca trebuie judecat conform legii si condamnat la mai multi ani de inchisoare,in unele state chiar la inchsoare pe viata sau pedeapsa capitala. Politia,de cele mai multe ori,incearca sa tina sub control criminalitatea,chiar daca nu reuseste totdeauna. La noi in tara,de obicei,un criminal nu ajunge sa fie numit criminal in serie. De ce oare? Oare politia romana e atat de eficienta in 

descoperirea eventualilor criminali in serie? Inclinam sa crdem ca da. Chiar si in cazul Ramaru s-a actionat destul de repede. Dar mai sunt si alte motive la mijloc. Datorita unei mentalitati bine instapanita in mintea romanului acest "instinct criminal" este destul de bine suprimat si stapanit. Am putea spune ca in Romania mai frecvente sunt infractiunile de talharie, furt, spargeri de locuinte, spargeri de masini, de viol decat de crima, omucidere. Daca infractiuni de tipul celor din urma sunt destul de rare, in schimb infractiunea de pruncucidere este destul de frecventa la noi in tara. De ce? Din disperare ,din cauza unui tata care nu vrea sa-si recunoasca copilul, din cauza saraciei mai ales, care este parca flagelul acestui inceput de secol si de mileniu. Dar este de neanteles cum de o mama isi poate ucide copilul in varsta de doar cateva zile, cand un avort ar costa-o mult mai putin decat toate acele 9 luni de sarcina sau actul de ucidere pe care il infaptuieste. Sau ar putea duce copilul la un orfelinat sau sa-l ofere spre adoptie.Sunt atatea cupluri care-si doresc copii si nu-I pot avea si multe astfel de femei, care nu pot fi numite mame, isi omoara copii si ajung sa umple sectiile pentru femei. Un alt motiv pentru care in Romania nu prea se intalnesc cazuri de criminali in serie este si faptul ca in Romania nu sunt orase cu milioane de locuitori. Cel mai mare oras din tara ,din punct de vedere demografic,este Bucurestiul capitala tarii. As putea spune ca in S.U.A..,de exemplu, cele mai multe crime in serie se produc in acele mari conurbatii, cum ar fi Los Angeles, New York, Chicago, Milwakee, New Orleans.Dar criminali in serie apar si in orase mici, cu oameni care se cunosc de o viata. Este exemplul oraselelor din Scotia sau Tara Galilor de la inceputul anilor 1950.Criminologii si Politia impreuna cu ei au ajuns la concluzia ca ucigasii in serie apar mai ales in orasele mari dar nu exclud nici orasele de provincie. Orice om de pe strada, om obisnuit poate deveni tinta unui criminal in serie.Cel putin asa spun autorii "Enciclopediei ucigasilor in serie " Brian Lane si Wilfried Gregg. In crimelor se obisnuieste ca victima sa fie clasificata in functie de un mobil clar identificabil, cum ar fi, de exemplu ca aceasta detinea ceva ravnit de asasin,ca se afla in conflict cu el sau ca ii fusese necredincioasa etc. Pentru asasinul in serie, "motivul" se afla atat de bine si adanc inradacinat in psihicul sau, incat victima trebuie sa apartina unui anumit gen,cum ar fi de exemplu, sa poata fi inclusa intr-o categorie larga de persoane, ca femeile si copiii si sa se afle in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalii in serie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă gratuit acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.


Hopa sus!