Constatarile Tehnico - Stiintifice si Expertizele Criminalistice

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
SECTIUNEA A I-A 
Constarile tehnico stiintifice
Specialistii abilitati sa efectueze constatari tehnico stiintifice
Modul de dispunere a constatarii tehnico stiintifice
SECTIUNEA A II-A 
Modul de organizare a activitatii de expertiza
SECTIUNEA A III-A Efectuarea expertizei criminalistice
SECTIUNEA A IV-A
Raportul de expertiza
Concluziile categorice sau certe
Concluziile probabile
Concluziile de imposibilitate a solutionarii chestiunii supuse examinarii
SECTIUNEA A V-A 
Aprecierea valorii probante a concluziilor raportului de expertiza
SECTIUNEA A VI-A 
Elemente de apropiere si de diferentiere intre constatarea tehnico-stiintifica si expertiza criminalistica
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In ultimele decenii, criminalistica mondiala a inregistrat progrese deosebite, vizibile, pentru toata lumea. Acest lucru i-a determinat pe unii teoreticieni ai dreptului penal sa afirme ca in domeniul realizarii justitiei, secolul al XX-lea si, este de presupus si cel care va urma s-ar caracteriza prin ponderea fara precedent a probatiunii stiintifice. Dezvoltarea stiintelor fosensic s-a simtit si in Romania, insa la cote incomparabil mai mici in raport nu numai cu tarile dezvoltate, dar si fata de alte tari ca de exemplu Polonia.
Realizarile criminalisticii vizeaza, indeosebi, metode si procedeele de investigatie. Aplicarea la domeniul criminalisticii a unor rezultate obtinute de cercetarea fundamentala a permis crearea unor tehnici noi de investigatie si in acelasi timp, modernizarea, optimizarea unor metode de lucru consacrate.
Orice stiinta in plina dezvoltare trebuie sa isi verifice din cand in cand fundamentele teoretice, infrastructura logica ce ii confera credibilitate pe plan cognitiv.
Acest demers se dovedeste a fi deosebit de important pentru criminalistica daca se are in vedere faptul ca aceasta este o stiinta tanara ai carei promotori au luptat din greu pentru recunoasterea sa ca disciplina autonoma.
Sunt semnale, insa, ca reviziile teoretice, preocuparile legate de acest aspect au fost lasate pe un plan secundar, daca nu chiar abandonate in mare masura. Cel putin pentru Romania apare destul de clar faptul ca interesul pentru problemele teroretice ale expertizei este destul de scazut. Cu cateva exceptii, cartile de criminalistica aparute in ultimii ani vadesc o preocupare aproape exclusiva fata de aspectele tehnice ale unui domeniu sau altul.
Schimbarile de esenta petrecute in societatea romaneasca, realizarile obtinute pe linia consolidarii democratiei si fauririi statului de drept impun crearea unui cadru legislativ si organizatoric menit sa contribuie la prevenirea si combaterea eficace a criminalitatii.
Viata, integritatea corporala si sanatatea persoanei, avutul public si privat, sanatatea publica reprezinta valori fundamentale ale societatii, iar formarea, desfasurarea si dezvoltarea normala a relatiilor sociale legate de ocrotirea lor juridica nu este posibila fara combaterea cu fermitate a tuturor faptelor ce aduc atingere intr-un fel sau altul acestor valori.
In acest context, Criminalistica abordeaza cercetarea infractiunilor contra persoanei omor, pruncucidere, vatamare corporala si cele privitoare la viata sexuala a celor indreptate impotriva patrimoniului furtul, talharia, delapidarea si inselaciunea, contra sanatatii publice traficul de stuperfiante, precum si a celor referitoare la regimul stabilit pentru unele activitati reglementate de lege nerespectarea regimului armelor, munitiilor si materialelor explozive si incalcarea regimului instituit pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei intr-o conceptie unitara, evidentiind pericolul deosebit al acestor fapte.
Notiunea si obiectele tacticii criminalistice.
Criminalistica este stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar, care studiaza, elaborarea si foloseste metode si mijloace tehnico stiintifice, procedee tactice si metodice destinate descoperirii si cercetarii infractiunilor, identificarii faptuitorilor si prevenirii faptelor antisociale.
Stiinta criminalistica este compusa din trei parti: tehnica criminalistica, tactica criminalistica si metodica cercetarii diferitelor genuri de infractiuni.
Tactica criminalistica, ca parte integrata a stiintei criminalistice, este construita dintr-un sistem de metode si procedee specifice si pe experienta pozitiva generalizata a organelor de urmarire penala, pe folosirea logicii si psihologiei judiciare, precum si a altor stiinte aplicate pentru prevenirea, descoperirea si cercetarea infractiunilor in scopul obtinerii de rezultate optime cu cheltuieli minime de efort, mijloace si timp.
Totalitatea metodelor si procedeelor ce constituie tactica criminalistica se fundamenteaza pe dispozitiile codului de procedura penala cu privire la mijloacele de proba si la diferitele activitati de urmarire penala reprezentand, totodata, expertiza pozitiva generalizata a organelor de urmarire penala in materie.
Caracterul juridiciar al criminalisticii, deci al tacticii penale consta tocmai in aceea ca metodele si procedeele specifice sunt aplicate in prevenirea si combaterea


Fisiere in arhiva (3):

 • Lucrare.doc
 • Cuprins.doc
 • Bibliografie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!