Categoriile de Participanti la Infractiune

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
2. PARTICIPANTII LA INFRACTIUNE
a. AUTORUL
b. COAUTORUL
c. ORGANIZATORUL
d. INSTIGATORUL
e. COMPLICILE
3. CONCLUZIE
4. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Conform prevederilor art.41 CP, infractiunea poate fi savirsita de doua sau de mai multe persoane, adica in comun. Activitatea in comun a doua sau a mai multor persoane este tratata de legea penala ca o forma specifica de activitate infractionala -participatie. Institutia participatiei permite a determina coraportul dintre pericolul social al activitatii infractionale a mai multor persoane si activitatea infractionala a unei persoane, a constata cine dintre par!ticipanti si in care ordine trebuie tras la raspundere penala.
Legea penala considera participatia la infractiune drept una dintre cele mai periculoase forme de activitate infractionala. Dupa gradul de raspundere si gravitatea urmarilor penale, participatia la infractiune constituie un grad prejudiciabil sporit. Astfel, mai mult de jumatate din infractiunile intentionate, precum si 70-80% din infractiunile savirsite de minori sint comise in partieipatie. Activi!tatea prin cumulul de eforturi a doua sau a mai multor persoane inlesneste savirsirea infractiunii, ingreuiaza demascarea infractori!lor si, drept urmare, ei devin mai fermi in hotarirea de a continua activitatea lor comuna criminala. in afara de aceasta, dupa cum marturiseste practica infractiunilor grave, deosebit de grave si excep!tional de grave savirsite cu partieipatie, ele sint bine planuite, chib!zuite si urmarile lor sint foarte grave.
Potrivit art.41 CP, partieipatie se considera cooperarea inten!tionata a doua sau a mai multor persoane la savirsirea unei in!fractiuni intentionate. Definitia legislativa a participatiei include in sine trei semne distinctive, si anume:
a) participarea la una si aceeasi infractiune a doua sau a mai multor persoane; b) activitatea lor comuna;
c) caracterul intentionat al activitatii participantilor. Primele doua semne caracterizeaza latura obiectiva a participatiei,
iar cel de-al treilea - latura subiectiva. Totalitatea acestor semne for!meaza baza, potrivit careia infractiunea este savirsita de participanti.
Din continutul art.41 CP rezulta ca despre partieipatie poate fi vorba numai in cazul in care la savirsirea infractiunii au participat doua sau mai multe persoane. Indiferent de numarul de persoane care au participat la savirsirea infractiunii, ele toate trebuie sa posede semnele subiectului infractiunii, adica persoana sa fie responsabila si sa atinga virsta de la care legea prevede raspundere penala. Nu va fi partieipatie daca in calitate de participant va fi atrasa o persoana iresponsabila sau de virsta frageda si nu se recunoaste ca subiect al infractiunii persoana care se inseala in caracterul actiunilor savirsite de ea. In asemenea cazuri e de fata asa-numita "vinovatie mediata". Acela care a folosit asemenea persoane in calitate de mijloace de savirsire a infractiunii va purta raspundere de unul singur ca autor nemijlocit al infractiunii.
Al doilea semn obiectiv al participatiei este activitatea in comun a tuturor participantilor. Notiunea de activitate in comun include in sine:
a) informarea reciproca a participantilor la infractiune;
b) survenirea unui rezultat infractional urmarit de toti partici!pantii;
c) raportul de cauzalitate dintre actiunile fiecarui participant si urmarile survenite.
Infractiunea ce include participatia este rezultatul activitatii co!mune a tuturor participantilor la savirsirea ei - a autorului, a orga!nizatorului, a instigatorului si a complicelui. Actiunile unui partici!pant creeaza conditii si inlesneste posibilitatea savirsirii infractiunii de catre un alt participant, contribuind la survenirea urmarilor infrac!tionale comune. Daca insa participantii la una si aceeasi infractiune urmaresc diferite scopuri infractionale, participatia nu exista
2.PARTICIPANTII LA INFRACTIUNE
a. AUTORUL
Codul penal, art. 42, defineste pe autor ca "persoana, care savarseste in mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala".
Tot in asa sens se expune si practica judiciara 
Tot asa este definit si in Codul penal al Rusiei, Ucrainei si al altor tari din fosta U.R.S.S.: "autor se considera persoana care a savarsit nemijlocit infractiunea".
In raport cu celelalte forme ale participatiei (instigarea si complicitatea) autoratul se distinge prin caracterul sau esential si necesar, contributia autorului constand tocmai in savarsirea actiunii sau inactiunii care constituie latura obiectiva a infractiunii. Datorita specificului sau autoratul este singura forma de contributie la infractiunea care poate exista si in afara participatiei. Nici instigarea, ca forma de participatie, nici complicitatea nu pot exista in afara autoratului, in timp ce acesta din urma poate exista de sine statator, fiindca fapta prevazuta de legea penala poate fi savarsita in mod nemijlocit fara sa fie necesare alte contributii.
Cu toate acestea, in sensul tehnic al termenului, autoratul fca si termenul "autor") nu poate fi inteles decat in corelatie cu termenii de complicitate (complice) si de instigare (instigator), el desemneaza o anumita forma de contributie la savarsirea unei infractiuni, in raport cu alte forme de contributie posibile


Fisiere in arhiva (1):

  • Categoriile de Participanti la Infractiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!