Aspecte teoretice și practice ale cercetării la fata locului în cazul săvârșirii infracțiunii de furt sau tâlhărie

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Infractiunile de furt si talharie sunt principalele infractiuni care, prin frecventa si pericolul social ridicat, constituie un potential stres in viata de zi cu zi a romanilor, reprezentand peste 70 de procente din peisajul criminalitatii comise in Romania.
Furtul este definit, in forma sa simpla, in art. 228 alin. 1 C. pen.ca fiind luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul insusirii lui pe nedrept.Talharia, in varianta tip, este incriminata in art. 233 C. pen.,constand in furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea.
Cercetarea la fata locului este una din cele mai importante activitati de ancheta care se efectueaza in cazul furtului si talhariei, avand ca si principale obiective descoperirea urmelor si mijloacelor de proba necesare identificarii faptuitorilor si probarii faptelor.
Locul faptei, respectiv unde urmeaza a se efectua cercetarea difera de la caz la caz, putand fi mai intins (o portiune de teren) sau mai restrans (o incapere), in functie de locul unde s-au sustras bunurile si de zonele in care pot fi gasite urme si mijloace materiale de proba.
Cautarea urmelor si mijloacelor materiale de proba (obiecte, inscrisuri) se va face cu atentie in toate locurile si zonele pretabile a fi gasite (ferestre, usi, ziduri, oglinzi, scari, poduri, terase), fara a omite nimic din perimetrul campului infractional. Se vor avea in vedere toate categoriile de urme, cum ar fi amprentele papilare, urmele de incaltaminte, particule de lemn, metal, sol, geam, obiecte si ambalaje abandonate sau pierdute, urme bilogice, resturi de tigara si altele asemenea.
O atentie deosebita se va acorda interpretarii urmelor, delimitarii celor provenite din infractiune de cele existente intamplator la fata locului si evidentierii imprejurarilor negative.
In cazul talhariei, pe langa urmele specifice furtului, trebuie identificate si constatat leziunile traumatice de pe corpul victimei sau urmele de pe vestimentatia acesteia, ca urmare a agresiunilor savarsite asupra ei, urme provenite din inclestarea acesteia cu faptuitorul.
Rezultatele cercetarii la fata locului se fixeaza in procesul-verbal la care se anexeaza schita locului faptei, plansa fotografica si procesul-verbal intocmit de conducatorul cainelui de urmarire, daca este cazul.
I. ASPECTE TEORETICE IN CAZUL CERCETARII LA FATA LOCULUI A INFRACTIUNILOR DE FURT SI TALHARIE
1.Notiune, obiect si sarcini
Printre activitatile importante care contribuie la realizarea scopului procesului penal, in vederea aflarii adevarului, se numara si cercetarea la fata locului. Fara efectuarea la timp si in mod corespunzator a acestei activitati, exista oricand riscul ca in procesul penal ce se desfasoara, adevarul sa nu poata fi aflat si pe cale de consecinta, numeroase infractiuni sa nu fie descoperite sau sa ramana cu autori neidentificati. Cercetarea acestor problematici este vasta si totodata deosebit de complexa, comportand in mod necesar abordarea pluridisciplinara privind elemente tangentiale, atat cu dreptul procesual penal, cat si cu criminalistica. 
Din perspectiva tacticii criminalistice, cercetarea la fata locului reprezinta o activitate al carei obiect il constituie perceperea nemijlocita de catre organul de urmarire penala a locului unde s-a savarsit fapta penala, cautarea, descoperirea, relevarea, fixarea, ridicarea si examinarea urmelor si mijloacelor de proba, inclusiv precizarea pozitiei si starii acestora, avand ca scop stabilirea naturii si imprejurarilor comiterii faptei, precum si a datelor necesare identificarii faptuitorului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte teoretice si practice ale cercetarii la fata locului in cazul savarsirii infractiunii de furt sau talharie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] V. Berchesan, C. Pletea, I.E.Sandu, Cercetarea la fata locului, in "Tratat de tactica criminalistica" de C. Aionitoaie, I. E. Sandu, Editura Carpati, Craiova, 1992, p.26
[2] Vasile Berchesean , Investigarea criminalistica a infractiunilor, vol.I, Editura Paralela 45, Pitesti
[3] A. Ciopraga, Tratat de Tactica Criminalistica, Iasi, Ed. Gama, 1996, p.77
[4] Gheorghita M., Tactica cercetarii la fata locului, Chisinau, Ed. Angela Levinta, 2004, p. 18.
[5] Conf. univ.dr. Nicolae Grofu, Criminalistica. Tactica , Editura Didactica si Pedagogica S.A., Bucuresti, 2019
[6] Marin Ruiu, Metodologie Criminalistia, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2013
[7] Em. Stancu, Tratat de criminalistica, Editura Actami, Bucuresti, 2001, p.326
[8] https://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/speta-ngh890o/
[9] https://images.app.goo.gl/aivpPMVAaPgSMsiR8


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!