Zaharia

Extras din referat Cum descarc?

1. TITLUL CARTII:
Cartea poarta numele autorilui ei. Zaharia = zechar-iah, care inseanma Domnul isi aduce aminte, nume providential pentru cel ce anunta vremuri de binecuvantare. In Vechiul Testament gasin aproximativ 20 de persoane care a purtat acest nume. Si in toata Biblia, aproximativ 29 de persoane. 
2. AUTORUL CARTII:
- Zaharia este fiul lui Berechia si nepot al lui Ido; casa lui Ido apartine unei familii preotesti reintoarse din exil, impreuna94 cu Zorobabel (Neem. 12:14)
- A fost chemat la slujire inca de tanar (Zah.2:4);
- A devenit profet in anul al doilea al lui Darius (520 i. H );
- Lucrarea lui a fost scrisa in anul 520-475 i. H 
- Trateaza lupta refertoare la reconstructia Templului, reprezinta restabilirea teocratiei si viitoarea imparatie Mesianica;
- Domnul Isus aminteste despre Zaharia ca a fost omorat intre Templu si altar 
(locul mijlocirii de catre slujitorii ostili ai Templului Mat.23:35), intr-un mod asemanator cu al mortii unui alt om al lui Dumnezeu cu acelasi nume care se intamplase mai demult Cron.24:20-20
- Un vestitor al slavei, viitor stralucit cafre il asteapta pe Israel Zaharia este un vestiutor al slavei si al lucrarii lui Mesia 
Timpul activitati lui Zahariaa fost pe vremea lui Dariu, Ezra, Neemia, Estera, indemnand la recladirea templului.Mesajul sau combate indiferenta si previne ca nu cumva sa devina neascultatori ca cei dusi in robie.
3. TEMA SI SCOPUL CARTII: 
Mesajul cartii Zaharia pe langa confirmarea lui Isus din Nazaret ca Mesia prin inplinirea profetiior sale , zaharia ne ofera si o lectie de spiritualitate in textul din cap. 7 O delegatie venita din partea oamenilor din din betel il intreaba daca ritalurile sarbatoresti de alta data trebuie reluate.Raspusul dat atunci de Zaharia este o lectie care nu si-a pierdut nici astazi valabilitatea : sarbatorile fara suportul unei vieti de ascultare fata de Dumnezeu nu au nici o valoare inaintea Lui. 
Corespunzator celor doua parti principale are cartii Zaharia , se evidentiaza si dublu scop al scrierii acesteia :
1.Capitolele 1:8 au fust menite sa incurajeze ramasita israelita din Iuda pentru a relua zidirea templului, si pentrua fii statornici in aceasta lucrare pana cand sarcina era indeplinita.
2. Capitolele 9-14 au auvut menirea sa-ii incurajeze pe aceeia care dupa ce au terminat templul , erau descurajati din cauza ca Mesia nu aparuse imediat si sa dezvaluie ce se va intampla cand va veni Mesia.
In cartea Zaharia exista o prezentare foarte amanuntita a lucrarii lui Mesia :
- Hristos "odrasla"cap.3:8
- Hristos "robul Domnului"cap 3:8
- Hristos "intra in Ierusalim calare pe magarus"cap9;9
- Hristos "pastorul cel bun"cap.9:16;11:11
- Hristos "pastorul cu oile risipite"cap.13:17
- Hristos "vadut cu 30 de arginti"cap.11:12-13
- Hristos "cu minile strapunse"cap.12:10
- Hristos "mantuitorul"cap.12:10 ; 13:1
- Hristos "ranit in casa celor ce-l iubeau"cap13:6
- Hristos "si revenirea pe muntele maslinilor"cap.14:3-8
- Hristos "incoronat la a doua venire"cap14
4. AUTENTICIATEA CARTII ZAHARIA:
Asa cum aminteam anterior despre cele doua parti dinstincte ale cartii Zaharia pot spune ca prima parte (cap.1-8)prorocul este prezent in vedeniile lui iar acestea sunt date precis . In partea a doua (cap.9-14)stilul se schimba iar prorocul dispare cu desavarsire. Autenticitatea acestor capitole este mult mai discutata iar pentru multi Zaharia nu este considerat autorul lor.
Autenticitatea cartii este confirmata prin mai multe citate din Noul Testament 
Matei 26:15 face aluzie la pretul de 30 de arginti din Zaharia 12:11. Mintuitorul a prezis inprastierea ucenicilor sai citand pe Zaharia (13:7)in Matei 26:31Inrarea lui Isus in Ierusalim (Matei 21:5 ; Ioan 12:15 )este descrisa ca profetia lui Zaharia 9:9.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zaharia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!