Taina Botezului Crestin

Extras din referat Cum descarc?

Botezul este Taina in care, prin intreita scufundare in apa sfintita, in numele Sfintei Treimi, cel botezat se curateste de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana atunci. El renaste din apa si din Duh la viata cea adevarata, devenind prin aceasta madular viu al trupului lui Hristos.As vrea sa remarc de la inceput caracterul special al acestui act liturgic. E vorba de caracterul de Taina al acestuia. Prin Taina se intelege lucrarea directa, a Duhului Sfant, asupra omului, prin care, intr-o forma vazuta se impartaseste primitorului harul divin nevazut.
Dumnezeu, in planul Lui divin a avut de grija ca inca de la inceputul vremurilor oamenii sa cunoasca intr-o forma primara botezul prin prefigurarea lui in istoria poporului ales, in diverse moduri. Asemenea potopului din vremea lui Noe care a spalat Pamantul de pacatosi si a lasat doar pe cei ce Il cinstesc pe Dumnezeu. De asemenea, in legea veche o alta prefigurare a botezului crestin a fost si taierea imprejur la 8 zile dupa nastere, si care era urmare a legamantului lui Dumnezeu cu Avraam. Fapt confirmat de insusi Sf. Ap. Pavel in epistola catre Coloseni in care spunea: "In El ati si fost taiati imprejur, cu taiere imprejur nefacuta de mana, prin dezbracarea in trupul carnii, intru taierea imprejur a lui Hristos. Ingropati find impreuna cu El prin botez, cu El ati si inviat prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu."(Col. 2, 11-12). Dar pe masura ce venirea Fiului omului se apropia, Dumnezeu dezvaluie intr-o tot mai mare masura valoarea botezului si in special baza savarsirii lui ca renastere din apa si din Duh. Astfel, o mare valoare il are momentul treceri prin Marea Rosie a poporului lui Israel eliberat de Moise din robia egipteana. Caci alaturi de apa apare si  Duhul lui Dumnezeu ce mergea inaintea lor in chip "de stalp de nor aratandu-le calea"(Ies. 13,21). In Noul Testament botezul lui Ioan capata aproape in intregime forma celui crestin doar ca, Ioan boteza numai cu apa, si nu cu apa si Duh Sfant, asemenea Apostolilor. In acelasi timp, botezul lui Ioan nu era decat un botez al pocaintei, neavand ca efect nici stergerea pacatelor, nici deschiderea usii spre mantuirea celui botezat asa cum insusi Sf. Ioan Boteztorul spunea


Fisiere in arhiva (1):

  • Taina Botezului Crestin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!