Sfântul Antonie cel Mare patriarhul anahoreților

Extras din referat Cum descarc?

I. Viata Sfantului Antonie cel Mare (251-356)
Sfantul Atanasie cel Mare al Alexandriei este persoana providentiala pentru biografia Sfantului Antonie. Intr-o perioada in care viata cuiva era scrisa doar daca facea parte din inalta societate, lucrarea Sfantului Atanasie Viata Cuviosului Parintelui nostru Antonie este ca un arc peste timp, facandu-ne sa constientizam importanta vietii acestui cuvios in ,,secolul de aur" al Bisericii.
Cuviosul Parinte Antonie era la origine egiptean, nascandu-se in jurul anului 251, intr-o familie cu o stare materiala foarte buna. Din familie a invatat importanta crestinismului, primind o educatie aleasa. Formarea sa intelectuala si spirituala se datora parintilor lui, intrucat fiorul insingurarii de lume si de pacatele ei se infiripase de timpuriu in caracterul sau si refuza sa invete in scolile pagane ale vremii. Parintii lui se muta la cele vesnice pe cand avea 18-20 de ani. Ramanand stalpul familiei, trebuia sa aiba grija inainte de toate de sora sa mai mica. 
Dar dorul de Dumnezeu si de rugaciune nu il lasa in lume si treptat a incercat sa se nevoiasca mai mult. Se hotaraste sa vanda tot si sa imparta banii saracilor, pastrand foarte putini pentru sora lui, pe care intr-un final o duce la o scoala de fete, iar el incepe sa duca in fata casei o viata ascetica, de aici retragandu-se in imprejurimi. Dupa un timp, pe cand avea vreo 35 de ani, se nevoieste intr-o cetate parasita unde este ispitit si incercat din greu de diavoli.Dupa aproape 20 de ani, pleaca cu greu de aici, la insistentele ucenicilor lui. In jurul anului 310 merge impreuna cu alti ucenici in Alexandria unde slujeste fara teama martirilor. Este vizitat de filosofi pagani, ii scriu imparatii Constantin si fiii sai, Constatin si Constans, cerandu-i sfaturi, viata lui fiind un etalon al rugaciunii si al smereniei.
Anul 356 marcheaza trecerea la Domnul a Parintelui nostru Antonie, in varsta de 105 ani. Presimtindu-si sfarsitul vietii, isi viziteaza voios pentru ultima oara ucenicii, impartindu-si cele pamantesti. Asa s-a savarsit una din cele mai frumoase flori ale pustiei. Acest medic al anahoretilor, la care tot sufletul necajit si amarat de ispitele diavolesti isi gasea alinarea si linistea, si-a consacrat existenta prin permanenta lupta cu diavolii.
II. Teologia Cuviosului Antonie in lupta sa cu puterile raului
Existenta pamanteasca a Sfantului Antonie a fost marcata de permanenta lupta cu puterile raului. Chemarea Mantuitorului Iisus Hristos adresata tanarului bogat ,,Daca vrei sa fii desavarsit, du-te, vinde-ti averile, da-le saracilor si vei avea comoara in cer; si vino de-Mi urmeaza Mie" (Matei 19,21), l-a facut sa-si constientizeze si interiorizeze pana la convingere vocatia de ascet si rugator. In primul volum al Filocaliei, Sfantul Antonie vorbeste despre omul rational, adica despre adevaratul filozof, cel care are ,,sufletul rational, poate sa deosebeasca ce este binele si ce este raul ... omul cu adevarat rational are o singura grija: sa asculte de Dumnezeul tuturor si sa-I placa" .
Exemplul Sfantului si Dreptului Iov l-a calauzit in ispitirile pe care le patimea, dar in incercari nu deznadajduia fiind ca un far puternic in noapte pe marea involburata. Cuvantul Sfantului Antonie pentru ucenicii sai era sa se roage mult, iar diavolul se va arata neputincios in fata sufletului curat si a neobositei rugaciuni. Trupul are de trebuinta mai de graba ostenelile si nevointa, nu lenea si moleseala. In acest sens sunt elocvente cuvintele Apostolului: ,,Cand slabesc, atunci sunt tare" (II Corinteni 12,10). In fata sarguintelor, diavolul ,,scrasneste din dinti" (Iov 16, 9), materializandu-si rautatea sub chipul unui copil negru , sau ca cineva foarte mare, slut si infricosator, stand in picioare si ajungand pana la nori. Si pe unii urcand ca inaripatii , folosind chiar si glas omenesc, incerca sa il ademeneasca in slava desarta, confirmandu-i viata curata si indarjirea pe care o avea in a-i rezista, sau chiar indraznind sa spuna ,,Eu sunt puterea lui Dumnezeu" si ,,Eu sunt providenta. Ce doresti sa-ti daruiesc?".


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfantul Antonie cel Mare patriarhul anahoretilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Editie Jubiliara, diortosita de I.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania, Bucuresti, 2001;
2. Filocalia sau Culegere din scrierile Sfintilor Parinti, care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi, vol.I, traducere, introduceri si note de Dumitru Staniloaie, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1999;
3. Sfantul Atanasie cel Mare, Viata Sfantului Antonie cel Mare urmata de cele mai frumoase predici in Comorile Pustiei, vol.37, traducere si studiu introductiv de St. Bezdechi, Ed.Anastasia, Bucuresti, 2000;
4. Sfantul Atanasie cel Mare, Viata Cuviosului Parintelui nostru Antonie, in Parinti si Scriitori bisericesti, vol.16, traducere, introducere si note de Pr. Prof. D. Staniloaie, Ed.Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti,1988;
5. Vlahos, Ierotei, Mitropolit de Nafpaktos, Monahismul ortodox ca viata profetica, apostolica si martirica, trad. Monahul Calist, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2005.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!