Sfanta Ungere a Infirmilor

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2.
Lista abrevierilor 3.
Introducere 5.
Cap. I. Natura, instituirea si efectele Sfantului Maslu 6.
Cap. II. Materia si forma Sfantului Maslu 7.
Cap. III. Ministrul si subiectul Sfantului Maslu 8.
Cap. IV. Timpul, locul si modul administrarii Sfantului Maslu 13.
Incheiere 16.
Bibliografie 17.


Extras din referat Cum descarc?

Lista abrevierilor
1. Abrevieri biblice:
Iac. - Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov.
2. Abrevieri magisteriale:
AJ - Concilium Provinciale Primum Provinciae Ecclesiasticae Graeco-Catholicae Alba-Iulliensis et Fogarasiensis, Blaj, 1872
CBC - Catehismul Bisericii Catolice
CCEO - Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.
DS - DENZINGER, SCHONMETZER, Enchiridion Symbolorum definitinum et declarationum de rebus fidei et morun, Editio 36.
EV - Enchiridion Vaticanum, 12 volume, Testo ufficiale e versione italiana, 1976ss.
SC - Constitutia despre Liturgie (Sacrosanctum Concilium)
3. Abrevieri tehnice:
a - articol 
ARC - Arhiepiscopia Romano Catolica
can. - canonul 
cann. - canoanele 
cap. - capitolul
cf. - confrunta 
conf. - conferentiar
coord. - cooordonator 
dr. - doctor
ed. - editura
nr. - numarul 
op. cit. - opera citata
p. - pagina
titl. - titlul 
univ. - universitar 
vol. - volumul
Introducere
Biserica a primit misiunea de a vindeca pe bolnavi de la Domnul si se straduieste sa o implineasca atat prin ingrijirile pe care le acorda bolnavilor, cat si prin rugaciunile de mijlocire cu care ii insoteste. In aceasta actiune a Bisericii este prezent Cristos cel viu in mod cu totul aparte in Euharistie, medic al sufletelor si al trupurilor. Inca din Biserica apostolica se cunoaste un ritual propriu pentru bolnavi atestat cum se exprima de apostolul Iacob. 
Se numeste ,,crisma", ,,undelemnul binecuvantarii", ,,Sacramentul Sfintei Ungeri", untdelemn cu rugaciuni . Se mai numeste si ,,ungerea de pe urma", deoarece fata de toate ungerile sacramentale, este cea mai de pe urma ungere. Pe timpul CV II, limbajul eclezial s-a schimbat si in tratatele actuale se numeste ungerea bolnavilor (cf. SC 73). Pe de alta parte, s-a exprimat recent suspiciunea ca re-interpretarea care a facut din ungerea de pe urma ungerea bolnavilor, a fost ,,o cedare tendintei sociale de a amana moartea" .
I. NATURA, INSTITUIREA SI EFECTELE SFANTULUI MASLU
Sfantul Maslu este un sacrament al Legii Noi instituit de Isus Cristos si promovat prin Apostolul Iacob (Iac. 5, 14-15), in care, credinciosul grav bolnav, prin ungerea cu uleiul binecuvantat de preoti si prin rugaciune, i se adauga darul sfintitor, i se sterg ramasitele pacatelor, castiga insanatosirea trupeasca daca aceea ar fi spre mantuirea trupului (cf. AJ I, Titl. V, Cap. 6.).
Conciliul Tridentin spune ca acest sacrament a fost anuntat la evanghelistul Marcu ,,si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau" (6, 13) iar prin Iacob, fratele Domnului, a fost promulgat si recomandat credinciosilor prin cuvintele Apostolului (cf. AJ I, Titl. V, Cap. 6.): ,,Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui." (5, 14-15).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfanta Ungere a Infirmilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!