Sfânta Liturghie - istoric, rânduială, explicare

Extras din referat Cum descarc?

Sfantul Simeon al Tesalonicului spunea despre Sf. Liturghie ca: "este o incununare a slujbelor serviciului divin public deaorece in cadrul ei ni se ofera posibilitatea impartasirii cu Trupul si Sangele Domnului Hristos". Randuiala sfanta in cursul careia se savarseste jertfa Noului Legamant este Sf. Liturghi. Originea si fundamentul acesteia sunt Sfanta Jertfa, adusa in chip nesangeros de catre Mantuitorul pe Cruce pentru mantuirea lumii si prevestita sau anticipata de El, in chip nesangeros in seara Cinei celei de taina. Datorita faptului ca Mantuitorul Insusi a prefacut darurile de paine si vin in Sfanta euharistie in cadrul Cinei celei de taina, putem afirma ca Sfanta Liturghie este singura slujba divina savarsia de Domnul Hristos. Temeiul instituirii euharistiei: Mt 26/26-28 "Luati mancati ; Beti ".
Randuiala Liturghieie Bisericii primare din Ierusalim, oficiata de Sfintii Apostoli, inainte de raspandirea lor pentru misiune a fost pusa mai tarziu pe seama Sfantului Iacob, fratele Domnului, primul episcop al Cetatii Sfinte.
Atat Sfintii Apostoli cat si ucenicii si urmasii lor la conducerea Bisericilor au adaugat contributia lor personala la ritul primitiv uniform, adaptand randuiala Liturghiei la nevoile si cerintele locale, la caracterul etnic al credinciosilor respectivi, sau la diferitele practici si datini care constituiau specificul vietii lor religioase.
Liturghia Sfantului Iacob, alcatuita la Ierusalim, a trecut la Antiohia, unde a inlocuit Liurghia mai veche a acestui oras, adica ritul antiohian pur. Plecand de aici, ea a devenit apoi Liturghia intregului patraiarhat al Antiohiei, adia a intregii Sirii rasaritene. Aceasta liturghie a fost cea mai raspandita dintre Liturghiile vechi. In sec. IV-V era folosita aproape in tot rasaritul: Siria, Palestina, Asia Mica si Grecia.
Din ea au derivat toate liturghiile ulterioare folosite la sirienii de vest si de est. In Asia Mica si Grecia ea a dat nastere Liturghiilor mai noi, a sfantului Vasile cel Mare +379 si cea a Sfantului ioan Gura de Aur +407 numite liturghii bizantine care ii vor lua curand locul. In Ierusalim era inca in intrebuintare in sec IX, iar in restul Orientului Ortodox (Siria apuseana si rasariteana s-a mentinut pana prin sec. XII, cand a inceput a fi treptat inlocuita de Liturghiile bizantine).
Asadar din Liturghia Sfantului Iacob deriva toate Litrughiile folosite azi in diferitele Biserici rasaritene, calcedoniene si necalcedoniene:
a) Liturghiile din uzul sirienilor iacobiti (sirienii de vest)
b) Liturghiile bizantine
c) Liturghia Bisericii armene
d) Liturghiile sirienilor orientali (persanii nestorieni) - ritul chaldeian.
Liturghia Sf. Vasile cel Mare este fara indoiala, cea mai veche dintre Liturghiile bizantine. Ea este, la origine o varianta a Liturghiei Sfantului Iacob localizata in Cezareea Capadociei, varianta care, cel putin pentru rugaciunea principala (anaforaua), a primit o forma definitiva prin Sfantul Vasile cel Mare +379, cel mai ilustru episcop al acestei al acestei cetati. Aceasta liturghie, in forma ei mai veche, urmeaza intru totul randuiala Liturghiei Sf. Iacob, fata de care are insa unele rugaciuni mai scurte. La sfarsitul sec VII, parintii sinodului quinisext (canonul 32) pomenesc liturghia Sf. Iacob ca pe o liturghie normala a Rasaritului crestin, alaturi de cea a Sfantului Vasile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfanta Liturghie - Istoric, Randuiala, Explicare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!