Profetismul Vechiului Testament

Extras din referat Cum descarc?

Oamenii si-au dorit dintotdeauna sa cunoasca ce le rezerva viitorul.In acest scop, antichitatea a apelat la tot felul de metode: oracole, ghicitul in maruntaie de animale, interpretarea viselor etc.De departe, profetismul biblic apare ca o institutie unica, prin care Dumnezeu intarea legamantul cu poporul ales.Dar ce este de fapt profetismul?
Paul Enns in Manual teologic (2005) explica termenul de profet astfel: ''Profetul juca un rol important in vestirea binecuvantarilor viitoare ale imparatiei lui Israel cu privire la promisiunea initiala facuta lui Avraam in Genesa 12:1-3 si amplificata sub Legamantul Palestinian(Deuteronom 30:1-10) si cel Davidic(2Samuel 7:12-16).
Slujba de profet a fost instituita in Deuteronom 18:15-18, anticipand imediat pe marele proroc, Mesia, de care va asculta poporul (Deuteronom18:18).Sunt folositi cativa termeni pentru a descrie slujba de profet.Cuvantul ebraic nabhi inseamna purtator de cuvant sau vorbitor si denota o persoana care a fost numitasau chemata sa proclame, ca un mesager, mesajul lui Dumnezeu.Un al doilea termen ebraic pentru profet este roeh, care inseamna a vedea(1 Samuel 9:9) si care este un cuvant mai vechi pentru profet, practic un sinonim a lui nabhi.Roeh era denumirea populara pe cand nabhi era termenul tehnic.Un al treilea termen, seer, inseamna a vedea sau a privi si este sinonim cu roeh.Toti acesti trei termeni sunt folositi in 1 Cronici 29:29, sugerand astfel ca ar fi sinonime."
Dictionarul biblic editia a doua, editat de "Cartea Crestina" Oradea 1995, este de aceiasi parere in privinta acestor trei termeni cu o complectare privitoare la originea lui Nabhi. "...originea termenului nabhi este disputata si se poate considera ca provenind dintr-o radacina acadiana.Asta insemneaza ca se poate referi la un proroc, ca unul care este chemat, sau ca unul care cheama pe oameni in numele Lui Dumnezeu."Tot cu privire la expresiile folosite pentru profeti, Dictionarul Biblic mai sus amintit noteaza:"Doua descrieri generale par sa fie folosite pentru prooroci: prima "omul lui Dumnezeu", descrie felul in care acestia erau vazuti de ceilalti oameni.Aceasta expresie a fost folosita prima data pentru Moise si a continuat sa fie folosita pana spre sfarsitul perioadei monarhice(de ex.1Sam. 2:27; 9:6; 1Imp.13:1.Faptul ca scopul expresiei este acela de a arata diferenta dintre proroc si ceilalti oameni reiese foarte clar din cuvintele Sunamitei: "Iata, stiu ca omul acesta este un om sfant al lui Dumnezeu."(2 Imp. 4:9).Cealalta expresie folosita in mod obisnuit este "slujitorul lui, (tau,meu)".Se pare ca nimeni nu s-a adresat niciodata proorocului cu expresia "slujitor al lui Dumnezeu", dar Dumnezeu a spus despre proroci ca sunt slujitorii lui si in consecinta, si celelalte pronume "al lui" sau "al tau" au fost folosite.(2 Imp.17:13, 23; 21:10; 24:2; Ezra 9:11).


Fisiere in arhiva (1):

  • Profetismul Vechiului Testament.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!