Problematica mântuirii la Petre Țuțea

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRRINS 2.
LISTA ABREVIERILOR 3.
INTRODUCERE 4.
Cap. I. VIAtA LUI PETRE tUtEA 5.
Cap. II. OPERA LUI PETRE tUtEA 7.
Cap. III. FILOSOFIA LUI PETRE tUtEA 9.
Cap. IV. PROBLEMATICA MaNTUIRII LA
PETRE tUtEA 11.
iNCHEIERE 16.
BIBLIOGRAFIE 17.4

Extras din referat:

Destinele marilor spirite sunt implacabil legate, de-a lungul intregii lor existente, de un loc de bastina. Fie aceasta matca un topos feeric, inzestrat inca de la Geneza cu frumuseti naturale, fie ca acest spatiu Euharistia neprimitor, blestemat si sarac in peisaje pitoresti, legaturile nu pot fi anulate. Locul nasterii unei personalitati isi pune pecetea pe derularea unei biografii si tese o vraja nebanuita asupra operei.

Preocuparea lui Petre tutea, mai ales de cand a fost necrutator coborat in temnitele comuniste, este sfintenia; dar totodata grija marelui ganditor roman Sfantul-ar fi indreptat, dupa toate semnele, si spre cum ar putea fi ea atinsa: pentru a deveni astfel un sfant intre pacatosii si smintitii lumii? Ca ganditor, el a fost socotit de multi un socratic, desi, de regula, el n-a folosit metoda cunoscuta a dialectului antic. Am putea totusi apropria framantarea dramatica a lui Petre tutea in aceasta ordine de aceea a lui Socrate,care si el tintea colaborarea cu zeul, sfintenia, fara insa a ajunge sa o realizeze vreodata.

in Petre tutea se intalneau armonic apostolul si patriarhul ,,Ma misc intre Dumnezeu si Poporul Roman", obisnuia sa spuna. Aceste pozitii autoritate, transante, uneori aparent paradoxale i-au surprins deseori pe cei nedeprinsi cu profunzimile si complexitatea discursului sau. Nu trebuie sa facem greseala de a-i prelua superficial formulele, afirmatiile. Ele trebuie intelese si asezate in contextul amplu al personalitatii si actiunii sale integrale.

Scopul lucrarii este prezentarea problemei mantuirii din perspectiva ganditorului Petre tutea, pe langa acest subiect voi incerca sa prezint cateva momente importante din viata sa, opera sa si o scurta prezentare a filozofiei lui.

Lucrarea este alcatuita din patru capitole. in primul capitol voi folosi metoda descriptiva incercand sa punctez momentele mai importante din viata lui Petre tutea;la fel si in capitolul doi voi folosi tot metoda descriptiva in care voi prezenta domeniile in care si-a desfasurat activitatea literara urmate de cateva exemple. in capitolul trei voi folosi metoda speculativa incercand sa prezint gandirea filozofica a lui Petre tutea, iar in ultimul capitol voi folosi tot metoda speculativa incercand sa arat cum vede ganditorul roman problema mantuirii.

CAP. I. VIAtA LUI PETRE tUtEA

Locul nasterii lui Petre tutea este comuna Boteni, asezata pe o parte si alta a paraului Argesel, in tinutul Muscelului, astazi judetul Arges, la 14 km sud de Campulung - vechea capitala a tarii Romanesti

Tatal a fost preot de mir si la randu-i, fiu si nepot de preoti greco-ortodocsi , cu ascendenta taraneasca, de origine romana. Murindu-i sotia, ramase cu o fiica minora. Preotului ii era interzis prin canon sa se mai casatoreasca. Mai tarziu, cand si-a pierdut un picior intr-un accident stupid, este pensionat fortat fortuit din cauza altui canon. De aceea, s-a insotit fara cununie cu Ana tutea, fiica de tarani saraci localnici , careia i-a trecut toata averea mobila si imobila(1906). Primul lor copil a fost Petre (n.6 octombrie 1902), care avea sapte surori si frati, doi decedati la varsta copilariei. Numai unul va fi bacalaureat de liceu, licentiat in drept, decorat cu ,,Steaua Romaniei". Ceilalti au ramas la nivelul absolvirii scolii primare. Nepotii de frati si surori au, in majoritatea lor, studii superioare(medici,ingineri).

scolaritatea lui Petre tutea se desfasoara, in satul natal (scoala primara), la Campulung (gimnaziul) si Cluj(liceul;licenta in drept, doctorat in drept administrativ). Dovedeste calitati deosebite in toti anii de studii, bucurandu-se si de profesori de exceptie.

Este notar (la Pui, judetul Hunedoara), redactor la diverse publicatii clujene national-taraniste, dupa care se stabileste la Bucuresti colaborand la revista ,,Stanga" (1932-1933).

Ocupa un post de functionar superior in Ministerul Industriei si Comertului, Directia Comertului Interior, pentru agentia comerciala din Berlin , unde isi va incepe activitatea ca demnitar, dupa un an fiind rechemat in tara pentru a i se credinta misiunii delicate la Directia Comertului Interior. Vorbea fluent limbile germana si franceza. si-a facut prieteni in lumea intelectuala a capitalei, devenind celebru prin cunostintele sale enciclopedice si temeinice insusite, prin originalitatea expunerii sale. La 12 aprilie 1948, este arestat si condamnat la doi ani detentie (facand cinci!), fiind acuzat de a fi fost sef de cuib legionar

Este liber, la 29 mai 1953, dar mereu aflat sub observatia tovarasilor ofiteri ai securitatii, traind din expediente, fiind tolerat intr-o incapere insalubra de catre o verisoara. Este ridicat din nou, la 22 decembrie 1956, cu prilejul Revolutiei Anti-comuniste din Ungaria, judecat si condamnat la pedeapsa de optsprezece ani de munca silnica si opt ani degradare civica pentru crima de uneltire contra ordinii sociale, fiind eliberat pe 1 august 1964 Avea 62 de ani si executase in total doisprezece ani, zece luni si sapte zile de detentie pe motive politice. Va primi ajutor minim de supravietuire din partea Ministerului Sanatatii si Prevederilor Sociale. Devine pensionar al Uniunii Scriitorilor, avand acces

Bibliografie:

*** Mic Dictionar Filozofic, Ed. Politica, Bucuresti, 1969.

*** 321 de vorbe memorabile ale lui Petre tutea, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1993.

*** 322 de vorbe memorabile ale lui Petre tutea, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1999.

PREDA, Radu, Jurnal cu Petre tutea, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1992.

SORESCU, Radu, Petre tutea - Viata si Opera, Ed. Scripta, Bucuresti, 1999.

tUtEA,Petre, intre Dumnezeu si Neamul meu, Ed. Arta Grafica, Bucuresti, 1992.

Filozofia Nuantelor, Ed. Timpul, Iasi, 1995.

Proiectul de Tratat. Eros, Ed. Pronto, Brasov,1992.

Mircea Eliade, Ed. Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 1992.

Omul - Tratat de Antropologie crestina. 1. Problemele sau Cartea

intrebarilor, Ed. Timpul, Iasi, 1992.

Omul - Tratat de Antropologie crestina (Ultima parte )Dogmele sau

primirea certitudinii, Ed. Timpul, Iasi, 2000.

Nelinisti Metafizice, Ed. Eros, Bucuresti, 1994.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problematica mantuirii la Petre Tutea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 521 cuvinte
Nr caractere:
27 314 caractere
Marime:
29.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Creștinism
Tag-uri:
mantuire, religie
Predat:
Facultatea de Teologie Ortodoxa , Universitatea Babes-Bolyai
Materie:
Creștinism
Profesorului:
Barta Cristian
Sus!