Principiile Conducerii - Neemia

Extras din referat

Caracteristici de conducere ale liderului 
Introducere.
Un lider este o persoana care detine puterea si o exercita asupra unui grup de oameni. Idealul este ca exercitarea ei sa se faca in beneficiul oamenilor spre care se indreapta. Liderii nu pot functiona fara autoritate si autoritatea este un atribut al conducerii. Folosirea gresita a autoritatii este una din lipsurile principale ale conducerii si sursa nemultumirilor si neajunsurilor liderilor. Domnul Isus a avut toata puterea si efectele ei au fost benefice pentru omenire. El vorbea, actiona si invata cu autoritate pe oameni si cand poruncea El, toate si toti se supuneau: vantul, marea, oamenii si demonii. 
Atributele puterii s-au dezvaluit in chip minunat in Domnul Isus. El a facut doar ce L-a vazut pe Tatal facand si Tatal a fost satisfacut de felul in care Fiul si-a indeplinit misiune ce I-a fost incredintata. Lui I s-a dat toata puterea in cer si pe pamant fiindca insusirile Sale vesnice au facut ca puterea sa se manifeste in chip desavarsit, dupa placul lui Dumnezeu. Azi ucenicii lui Isus sunt chemati sa se asemene lui Isus si sa fie slujitori destoinici implinindu-si bine slujba. 
Invatatorul Isus a dat invataturi ucenicilor, apoi autoritate sa faca ce i-a invatat, i-a trimis sa lucreze si acolo unde ei nu au avut puterea suficienta, El a intervenit rezolvand situatia si a completat lipsurile ucenicilor. 
|n Vechiul Testament, Dumnezeu Tatal a investit pe slujitorii Sai cu putere pentru a face lucrarile ce le dorea. Din desfasurarea evenimentelor vom observa calitatile liderilor in cazul de fata cu privire la Neemia. 
Neemia este autorul cartii "NEEMIA", si a fost unul dintre evreii ramasi in robie si era paharnicul imparatului Artarxexes, avand mare putere si influenta la curtea lui de la Susa. El a fost contemporan cu Ezra care se intorsese la Ierusalim. 
Prezentarea calitatilor de conducator ale lui Neemia
Hanani a venit la fratele sau Neemia si i-a prezentat situatia deplorabila din tara, ",,Cei ce au mai ramas din robie sunt acolo in tara, in cea mai mare nenorocire si ocara; zidurile Ierusalimului sunt daramate, si portile sunt arse de foc." ( 1:3 ), acesta a plans si s-a jelit multe zile, apoi a postit si s-a rugat Dumnezeului Cerurilor facandu-se mediatorul copiilor lui Israel pentru iertarea si reabilitarea lor. Se observa in aceasta imprejurare calitatea unui lider adevarat de a fi interesat pentru binele altora, cu toate ca ei erau vinovati si plateau pentru neascultarea lor. Alta calitate a lui Neemia este loialitatea fata de poporul sau, cu toate ca avea o pozitie sociala buna la curtea imparatului. El se identifica cu poporul care a pacatuit si sufera impreuna cu el: "marturisind pacatele copiilor lui Israel, pacatele facute de noi impotriva Ta; caci eu si casa tatalui meu am pacatuit. Te-am suparat, si n-am pazit poruncile Tale, legile si oranduirile pe care le-ai dat robului Tau Moise."(1:6,7) dand dovada de integritate morala. Rugaciunea lui sincera se indreapta spre binele poporului sau, relevand calitatea de om al rugaciunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Conducerii - Neemia.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!