Pâinea și Vinul Simbol Complex al Creștinismului

Extras din referat Cum descarc?

Nu stiu daca alt simbol a avut un impact mai mare in crestinism decat cel al euharistiei. Poate doar crucea sau botezul Botezul este un act unic in viata, crucea prin suprasolicitare pare a se fi demonetizat.
Insa Painea si Vinul , prin repetarea periodica si prin actul pregatitor al introspectiei eventual asociata cu spovedania, isi pastreaza inca vie puterea simbolica. 
Cum s-a nascut acest act neuitat de milenii? Ce ii da vitalitate? 
In seara dinaintea arestarii, judecarii nedrepte si rastignirii Sale, Mantuitorul Si-a a adunat ucenicii in camera de sus pentru a sarbatori Pastele. Sa-l lasam pe eruditul evanghelist Luca sa relateze evenimentul:
Cand a sosit ceasul, Iisus a sezut la masa cu cei doisprezece apostoli.
El le-a zis: ,,Am dorit mult sa mananc Pastele acesta cu voi inainte de patima Mea; caci va spun ca de acum incolo nu le voi mai manca, pana la implinirea lor in Imparatia lui Dumnezeu."
Si a luat un pahar, a multumit lui Dumnezeu si a zis: ,,Luati paharul acesta si impartiti-l intre voi; pentru ca va spun ca nu voi mai bea de acum incolo din rodul vitei, pana cand va veni Imparatia lui Dumnezeu."
Apoi a luat paine; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si le-a dat-o, zicand: ,,Acesta este trupul Meu care se da pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea."
Tot astfel, dupa ce au mancat, a luat paharul si li l-a dat, zicand: ,,Acest pahar este legamantul cel nou, facut in sangele Meu care se varsa pentru voi " 
Mantuitorul a incarcat cu semnificatie doua dintre bucatele obisnuite de pe masa de Paste. Dar nu a facut-o arbitrar. Atat painea, cat si vinul erau asociate in cultura iudaica unor adevaruri revelate. 
Painea nu era doar aliment de baza intr-o societate agrara. In cazul esraelitilor era simbolul poporului inaintea lui Dumnezeu. Atunci cand Yahweh (Domnul) a dat legea profetului Moise, pe muntele Sinai, i-a inspirat si planul Cortului Intalnirii - locul sacru, plin de simboluri, calea prin care omul se putea apropia de divinitate. Alatur un plan schematic al acestei arhitecturi spirituale. (fig. 1) 
Acest spatiu slujit de neamul levitilor si de preoti cuprindea un altar al jertfelor, un lighean al curatirilor si un cort al inchinarii. Cel ce dorea sa se apropie de Dumnezeu venea pe calea jertfei, marturisindu-si pacatul si exprimandu-si recunostinta. Apoi actul sau inchinator era completat de mijlocirea preotului, care curatit in apa intra in cortul - locuinta a Domnului. Acolo, dupa cea dintai perdea se afla o masa luminata de cele sapte candele ale sfesnicului mereu aprins. Pe masa erau 12 paini, care simbolizau cele 12 semintii ale poporului ales, ce se bucurau de binecuvantarea si vegherea ochilor lui Dumnezeu. 
Urmatoarele obiecte simbolice erau altarul tamaierii despartit prin perdeaua dinauntru de chivotul cu heruvimi, scaunul de domnie al Domnului. Daca cea dintai asociere (sfesnic - masa painilor) accentueaza grija lui Dumnezeu pentru om, cea de-a doua asociere (altar - perdea - chivot) surprinde cautarea ne-deplina a omului dupa Dumnezeu 
Din acest tablou complex vreau sa decupez doar semnificatia painii - poporul, comunitatea. Framantata din faina multor boabe, puse in acelasi aluat si in acelasi cuptor, painea simbolizeaza astfel comuniunea. Sfantul apostol Pavel le scrie Corintenilor, comentand despre painea euharistiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Painea si Vinul Simbol Complex al Crestinismului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!