Misiunea Bisericii în Mediul Educațional

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Creștinism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 11383
Mărime: 52.69KB (arhivat)
Publicat de: Adi Avram Alexa
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: IPS Dr. Nifon Mihaita
UNIVERSITATEA FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ SPECIALIZAREA: TEOLOGIE PASTORALĂ ANUL UNIVERSITAR 2010-2011

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. BISERICA ŞI ROLUL EI ÎN MISIUNEA CREȘTINĂ
  3. 2.PERSPECTIVE ORTODOXE ALE MISIUNII
  4. a.PERSPECTIVA ECLEZIOLOGICĂ
  5. b. PERSPECTIVA PASTORAL – MISIONARĂ
  6. c. PERSPECTIVA SOCIOLOGICO – FILANTROPICĂ
  7. d. PERSPECTIVA ECUMENICĂ
  8. 3.BAZELE DOCTRINARE ALE COOPERARII DINTRE BISERICA SI SCOALA
  9. a.SPIRITUALITATEA ROMANEASCA, ROD AL UNITATII DINTRE
  10. BISERICA SI SCOALA.
  11. b.TEMEIURILE DOCTRINARE ALE UNITATII DINTRE BISERICA SI SCOALA.
  12. 4. LUCRAREA LUI DUMNEZEU IN BISERICA SI SCOALA
  13. 5.CONSECINTELE RUPTURII DINTRE BISERICA SI SCOALA
  14. CONCLUZII :
  15. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

Teologia Ortodoxă foloseşte cu precauţii şi rezerve terminologia care s-a impus în creştinismul occidental, în secolele trecute.

Concepută ca o acţiune extraordinară, ,,misiunea” a însemnat propagarea evangheliei în ţările necreştine, în slujba căreia s-au organizat societăţi misionare.

Ortodocşii au făcut adesea experienţa ,,misiunilor străine, dar această interpretare nu mai este dominantă, datorită unei abordări eclesiologice bine definite.

,,Misiune” (vine de la verbul ,,a trimite”)- înseamnă trimiterea Bisericii în lume, în vederea extinderii noii credinţe care se întemeia pe porunca Mântuitorului Iisus Hristos către Apostolii Săi, de a propovădui Evanghelia şi a boteza în numele Sfintei Treimi: ,, Drept aceea, mergeţi învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28-19).

Misiune înseamnă acţiunea de-a propovădui Evanghelia, în numele lui Iisus Hristos, fiind acţiunea de a comunica şi transmite ,, vestea cea bună” chemând pe toate popoarele la pocăinţă şi botez în numele Sfintei Treimi spre iertarea păcatelor.

Misiunea Bisericii îşi are punctul ei de plecare din însăşi viaţa intimă a lui Dumnezeu, din iubirea Tatălui către Fiul, iar prin Fiul către întreaga lume. Iisus Hristos, ca Fiu a lui Dumnezeu îşi duce la împlinire ,,trimiterea” Sa văzută în faptul Învierii : ,,Şi apropiindu-se Iisus le-a vorbit lor zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ.” (Matei 28-18), El fiind cel care a trimis pe Sfinţii Apostoli să propovăduiască Sfânta Evanghelie.

Secolul din care am ieşit a fost considerat pe bună dreptate secolul Revoluţiei Tehnologice. Inventarea automobilului, cucerirea spaţiului aerian şi cosmic, fisiunea atomului, transplantul de organe, radioul, televiziunea sunt numai câteva din invenţiile care au făcut din om un Supra-om. Din păcate, în ciuda acestor descoperiri, care în mod logic, ar fi trebuit să-i facă viaţa mai uşoară, omul a reuşit să fie tot mai nemulţumit şi mai nefericit. Acelaşi secol a fost unul din cele mai zbuciumate pe care le-a trăit omenirea.

În perspectiva Învierii, misiunea Bisericii are dimensiuni noi: ea nu se limitează numai la predicarea orală a Sfintei Evangheliei, ci include şi iertarea păcatelor prin botez având mărturia lui Petru: ,, Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt” (Fapte 2-38).

Misiunea nu este altceva decât extinderea lui Dumnezeu pe pământ, prin puterea lui Iisus Hristos cel înviat: ,,Şi cu mare putere Apostolii mărturiseau despre Învierea Domnului Iisus Hristos şi mare Har era peste ei toţi”(Fapte 4-33).

Aşadar Biserica are două braţe cu care actualizează iconomia mântuirii: cel pastoral, având disciplina ei internă, euharistică, şi cel misionar cu scopul de a răspândi Evanghelia.

Sfânta Euharistie este săvârşită în vederea comuniunii poporului cu Dumnezeu, iar propovăduirea Sfintei Evanghelii, în vederea convertirii popoarelor este o cerinţă cu caracter de poruncă Dumnezeiască.

Biserica este instituţia sfântă întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos, la Cincizecime, pe temelia Sfinţilor Apostoli, pentru mântuirea şi sfinţirea oamenilor şi alcătuită din acei credincioşi, care au aceeaşi credinţă şi se împărtăşesc cu aceleaşi Sfinte Taine.

Scopul pentru care Fiul lui Dumnezeu a întemeiat Biserica, a fost –şi este – acela, de a învrednici pe tot „ cel ce va crede şi se va boteza „ (Marcu 16,16),de binefacerile întrupării Sale şi de a-i face pe toţi creştinii fii ai lui Dumnezeu,prin înfiere.

În iconomia mântuirii, Biserica, „trupul tainic al lui Iisus Hristos „- aşa cum îl numeşte Sfântul Apostol Pavel – a îndeplinit rolul de purtătoare şi păstrătoare a Cuvântului Evangheliei Fiului lui Dumnezeu, cuvânt revelat spre „ridicarea sau pieirea multora”.

Dacă Iisus Hristos este „lumina lumii „ (Ioan 8, 12), „ lumină spre descoperirea neamurilor „ (Luca 2, 32) - aşa cum îl numea bătrânul Simeon - , iar Ucenicii Săi sunt „ martorii cei mai autorizaţi „, care - I pot dovedi realitatea existenţei Sale în lume , Biserica –ca urmaşă a Apostolilor - îşi poate asuma rolul acesta - „ de lumină a lumii „ , care-şi află izvorul în Soarele Iisus Hristos – fiindcă ea este continuatoarea misiunii Apostolilor: „ Mergând învăţaţi toate neamurile , botezându - le în numele Tatălui şi al Fiului Şi al Sfântului Duh , învăţându - i să păzească toate câte V - am poruncit Eu vouă”. (Matei 28,19-20)

Preview document

Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 1
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 2
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 3
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 4
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 5
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 6
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 7
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 8
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 9
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 10
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 11
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 12
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 13
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 14
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 15
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 16
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 17
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 18
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 19
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 20
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 21
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 22
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 23
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 24
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 25
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 26
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 27
Misiunea Bisericii în Mediul Educațional - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Misiunea Bisericii in Mediul Educational.doc

Alții au mai descărcat și

Evanghelizare și misiune creștină în mass-media

Un pedagog contemporan spunea că este într-adevăr "un privilegiu fantastic a ne putea exprima prin cuvinte, a comunica mai ales cu ajutorul unor...

Dialog între creștinism și orient

De-a lungul timpului, religia care este credinta in supranatural, sacru sau divin şi codul moral a luat un imens număr de forme in diverse culturi...

Gnoseologia crestină

Nimic nu este mai dificil decat sa spui Cine este Dumnezeu. Aceasta dificultate nu tine neaparat numai de nivelul intelectual al credinciosului,...

Obiceiuri tradiționale de peste an

La acest final de veac si de mileniu încercam cu totii o anumita "nostalgie a originilor", ca sa folosim o expresie draga lui Mircea Eliade....

Rolul Bisericii

1. Definiţia Bisericii Cuvântul „biserică ” provine din „ecclesia” care înseamnă, în limba greacă, „o adunare” sau „cei chemaţi”. Cu toate...

Bizant sem II

A.A. Vasiliev, Istoria Imperiului Bizantin,Ed.Polirom, Iași, 2010, pp. 551-689 Din punct de vedere cronologic, ultima dinastie bizantină se...

Te-ar putea interesa și

Biserica și tinerii

Introducere Tinerii reprezintă o categorie de creștini asupra căreia Biserica trebuie să-și îndrepte cât mai mult atenția, deoarece ei se află la...

Apostolatul mirenilor - preoția universală a membrilor bisericii

PROPOVADUIREA EVANGHELIEI CA LITURGHIE DUPA LITURGHIE, IN LUMEA ACTUALA Mantuirea umanitatii adusa de Mantuitorul Iisus Hristos, prin Jertfa Sa de...

Parteneriat educațional grădiniță-familie, mijloc de relaționare

Ce este parteneriatul? „Parteneriatul reprezintă procesul de colaborare dintre două sau mai multe părţi care acţionează împreună pentru realizarea...

Politica Ocupării Forței de Muncă

1. CONCEPTUL DE ŞOMAJ - Cuvântul şomaj din limba română provine de la cuvântul chomage din limba franceză care la rândul său l-a preluat din limba...

Ai nevoie de altceva?