Ipostaze sociale ale căsătoriei

Extras din referat Cum descarc?

Monogamie -- forma de casatorie in care un barbat are o singura sotie, iar femeia un singur barbat.
Poligamie -- forma de casatorie aparuta odata cu sclavia patriarhala, intilnita si astazi la unele popoare, in care un barbat are dreptul sa se casatoreasca in acelasi timp cu mai multe femei.
Poliandrie -- forma istorica de organizare a familiei, intilnita astazi numai la unele triburi primitive, in care o femeie poate sa se casatoreasca in acelasi timp cu mai multi barbati.
Exogamie- exogamii, s.f. 1. Lege fundamentala a gintii matriarhale, conform careia casatoriile dintre membrii aceleiasi ginti erau interzise. 2. Casatorie intre parteneri care nu apartin aceluiasi grup social. 3. (Biol.) Fuzionare a gametilor in afara organismului.
Endogamie-s.f. 1. Contractare obligatorie a casatoriilor in sanul aceluiasi trib, practicata la unele populatii primitive. 2. (Biol.) Unire a doi gameti formati in acelasi organism. -
Casatoria este un asezamant randuit de Dumnezeu, datand inca de la facerea primilor oameni, acestia fiind, in mod special, binecuvantati de Dumnezeu sa se inmulteasca si sa stapaneasca pamantul. "Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toate animalele, peste toate vietatile ce se misca pe pamant si peste tot pamantul" (Facere 1, 28).
Asa cum citim si in Psalmul 8, acest mandat implica atat binecuvantare, cat si responsabilitate, elementele componente ale 
,,Legamantului". De-a lungul istoriei lui Israel, Dumnezeu a incheiat numeroase 
legamanturi: cu Noe, Avraam, Moise si David, fiecare implicand angajamentul Sau 
neconditionat de a implini o promisiune sau o obligatie cu valoare eterna. 
In cadrul Bisericii, expresia cea mai clara si deplina a acestui angajament o 
constituie taina casatoriei iar aceasta este strans legata de Hristos si Biserica. Aceasta 
legatura a legamantului prin care Dumnezeu lucreaza la mantuirea noastra este in 
esenta o legatura nuptiala iar relatia nuptiala isi atinge scopul si se 
implineste numai atata timp cat este bazata pe angajamentul etern al legamantului. 
Ortodoxia afirma ca singurul loc in care ,,sexualitatea genitala" poate fi 
adecvata la un sfarsit bun, este doar in cadrul casatoriilor monogame si heterosexuale.,,Monogama" pentru ca Dumnezeu este un Dumnezeu gelos, angajamentul Sau fata de poporul Sau este total si fara compromisuri astfel mariajul implica un angajament legat intre doua persoane prin care ca reflectie a 
unicitatii si fidelitatii angajamentului lui Hristos fata de Biserica. Heterosexuala deoarece Dumnezeu i-a facut barbat si femeie ca sa poate procreea,pentru ca rodul fiecarei iubiri il reprezinta copii trebuie cinstita de toti iar barbatul si femeia trebuie sa 
fie fideli unul altuia, pentru ca Hristos i-a binecuvantat prin prezenta Sa la nunta din 
Cana. Prin savarsirea primei minuni, la nunta din Cana Galileei, casatoria monogama a fost ridicata de Hristos la rangul de taina. Nunta din Cana a avut invitati de seama: Maica Domnului, Mantuitorul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli. Prezenta acestora la nunta, iar mai ales a Fiului lui Dumnezeu, a sfintit actul casatoriei, precum odinioara Dumnezeu a sfintit, in rai, unirea dintre Adam si Eva. 
"Si a treia zi s-a facut nunta in Cana Galileii si era si mama lui Iisus acolo. Si a fost chemat si Iisus si ucenicii Sai la nunta. Si sfarsindu-se vinul, a zis mama lui Iisus catre El: Nu mai au vin. A zis ei Iisus: Ce ne priveste pe mine si pe tine, femeie? Inca n-a venit ceasul Meu. Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceti orice va va spune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ipostaze Sociale ale Casatoriei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!