Infailibilitatea si Primatul Pontifului Roman

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
Lista abrevierilor 3
Introducere 4
CAPITOLUL I: Infailibilitatea Pontifului Roman 5
1. Temeiul biblic al infailibilitatii 7
2. Marturii ale sfintilor Parinti in sprijinul infailibilitatii 7
CAPITOLUL II: Primatul Pontifului Roman 9
1. Fundamentul biblic al primatului 10
2. Marturii ale sfintilor Parinti cu privire la primat si manifestarea lui in primele secole crestine 11
Concluzie 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

LISTA ABREVIERILOR
1.ABREVIERI BIBLICE
V.T. Vechiul Testament
In. Evanghelia dupa Ioan
Tim. Epistola catre Timotei a sfantului apostol Pavel 
2. ABREVIERI MAGISTERIALE
const. dogm. Constitutie dogmatica
3. ABREVIERI BIBLIOGRAFICE
DTE Dizionario Teologico Enciclopedico
DS DENZINGER H., Enchirodion symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum
DTC Dictionaire de Theologie Catholique
4. ABREVIERI TEHNICE
cap. capitol
col. coloana
cf. conform
ed. editura
op. cit. opera citata
s.n. sublinierea noastra
vol volumul
INTRODUCERE
In ultima vreme, ecumenismul a inceput sa ia proportii tot mai mari, si face in comparatie cu perioada trecuta progrese tot mai mari. Desigur ca in dialogul ecumenic se intalnesc multe obstacole iar doua din aceste obstacole in ceea ce priveste dialogul cu Biserica Ortodoxa sunt:
- infailibilitatea Papei
- primatul Papei
Lucrarea de fata dorim sa fie o apologie a acestor doua prerogative ale Pontifului Roman. 
In Biserica Catolica infailibilitatea si primatul sunt dogme de credinta, si de aceea Biserica nu poate renunta la aceste doua prerogative de dragul unei uniri a Bisericilor cu orice pret. Renuntarea la aceste doua adevaruri ar instala in Biserica o stare de nesiguranta a posesiunii Adevarului si veridicitatii dogmelor. Unirea Bisericilor, daca s-ar face fara aceste doua adevaruri nu ar putea fi mentinuta, pentru ca ar lipsi elementele catalizatoare ale acestei uniri, si anume: primatul si infailibilitatea.
Ceea ce noi am incercat sa expunem in aceasta lucrare este minimul de informatii cu privire la aceste doua teme.
Scopul urmarit este acela de a arata fundamentul biblic al acestor dogme si faptul ca inca din primele secole crestine infailibilitatea si primatul au fost recunoscute de intreaga Biserica.
Concluzia la care vrem sa ajungem este aceea ca Pontiful Roman nu poate sa renunte la aceste prerogative, pentru ca nu ii sunt date de catre oameni ci ii sunt date de insusi Isus Cristos. 
CAPITOLUL I
Infailibilitatea Pontifului Roman
Foarte multa lume confunda infailibilitatea cu impecatibilitatea. Acesti doi termeni prezinta doua lucruri total diferite. 
Iimpecatibilitatea inseamna a fi fara de pacat. Aceasta carecteristica nu se poate aplica nici unui om. Acest lucru il exprima Biserica noastra foarte bine in rugaciunile de la rinduiala inmormantarii spunand: "[...]nu este om viu care sa nu pacatuiasca, numai Tu singur esti fara de pacat,[...] ".
Infailibilitatea este, dupa cum spune Conciliul Vatican I in const. dogm. Pastor Aeternum, un har deosebit si special de care se bucura Biserica impreuna cu capul ei vazut si consta in lipsa de greseala atunci cand declara in mod solemn invataturi cu privire la credinta si morala:
"Episcopul Romei cand vorbeste ex cathedra, fie cand implineste misiunea de pastor si doctor al tuturor crestinilor ,defineste in virtutea supremei sale autoritati apostolice ca o doctrina in materie de credinta sau morala trebuie sa fie admisa de toata Biserica, se bucura prin acea asistenta divina care i-a fost promisa in persoana Sfantului Petru, de acea infailibilitate, de care divinul Mantuitor a vrut sa fie dotata Biserica Sa, cand defineste doctrina cu privire la credinta sau morala" . 
Cuvantul infailibilitate isi are originea in limba latina si exprima contrarul verbului fallere ceea ce inseamna a gresi, a face erori .
Infailibilitatea Bisericii o putem deduce si din faptul ca in crezul niceo-constantinopolitan afirmam: "Cred in Una Sfanta Catolica si Apostolica Biserica [...]".
Faptul ca Biserica este Sfanta aceasta implica negreselnicia ei.
Prin intermediul Bisericii si in cadrul ei omul poate intra in contact cu Cuvantul lui Dumnezeu, cu Adevarul. In Biserica crestinul descopera calea spre adevar, spre perfectiune, spre Dumnezeu. Biserica este patrunsa de Spiritul lui Cristos care este insusi Adevarul, insasi Perfectiunea.
Daca in invatatura Bisericii s-ar afla greseli, ea ar inceta sa mai fie Sfanta, ar inceta sa mai fie "columna si sprijinul adevarului" .
Daca Biserica, careia i-a fost incredintata invatatura despre Cristos, nu ar fi in stare sa-L recunoasca pe Cristos, atunci cu siguranta nimeni altcineva nu ar fi in stare sa ni-L arate cu siguranta pe Cristos:
"Biserica a avut intotdeaun constiinta ca poate recunoaste in mod infailibil propria sa credinta si sa o poata exprima in propozitii care [...] sunt si raman adevarate si lipsite de eroare" .
Biserica ar inceta sa mai fie sacramentul universal al mantuirii, daca ar putea sa greseasca in materie de credinta sau de morala, inselandu-se si inseland oamenii prin propavaduirea sa .


Fisiere in arhiva (1):

  • Infailibilitatea si Primatul Pontifului Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!