Doctrina Trinitară la Sfântul Augustin

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2 LISTA ABREVIERILOR 3 INTRODUCERE 4 VIATA SFANTULUI AUGUSTIN 6 OPERA SFANTULUI AUGUSTIN 10 DOCTRINA TRINITARA A SFANTULUI AUGUSTIN 13 INCHEIERE 18 BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Pastrand intaietatea pentru Sfantul Pavel, Apostolul Neamurilor si figura centrala din extinsa arie a crestinismului, Sfantul Augustin, asociat cu Sfantul Toma d'Aquino, sunt cei doi titani ai gandirii crestine ce au exercitat o influenta covarsitoare in aproape toate preocuparile accesibile ratiunii din domeniul stiintei, moralei, filosofiei si teologiei.
Sfantul Augustin a fost unul dintre cei mai mari, mai fecunzi si mai prestigiosi scriitori latini din secolele IV - V. Teolog, filozof, ,retor, moralist, profesor si polemist impotriva sectelor religioase crestine ale vremii - donatistii, mariheii, pelogienii, semipelogienii sau arienii, el si-a uimit contemporanii prin profunzime, originalitate, verva apostolica si prin dimensiunile putin obisnuite ale operei sale. Este si ramane corifeul gandirii teologice apusene in perioada de aur a bisericii crestine. 
Un destin exceptional, in primul rand prin epoca istorica in care i-a fost dat sa traiasca. Existenta sa, il aseaza la hotarul dintre doua epoci: una in care se consuma prabusirea imperiului roman de apus; cealalta, care cunoaste, dupa convertirea imparatului Constantin (313), avantul crestinismului si disparitia treptata a paganismului.
Mare contemplativ, el surprinde prin simtul practic cu care a fost daruit, precum si prin arta de a administra afacerile si de a conduce oamenii. Facut sa conduca suflete - dupa ce a experimentat de timpuriu slabiciunile intelectuale si morale - trasaturi ce se gasesc in sufletele celor moderni, pe care el le-a putut invinge, Sf. Augustin arata tuturor timpurilor remediile acestora.
Scopul lucrarii este prezentarea doctrinei trinitare a Sfantului Augustin, in care voi puncta conceptia naturii inaintea persoanelor, insistenta lui de a atribui toate operatiunile ,,ad extra" trinitatii intregi si explicatia psihologica a procesiunilor.
Lucrarea este alcatuita din trei capitole. In primul capitol voi folosi metoda descriptiva incercand sa punctez momentele mai importante din viata Sfantului Augustin; la fel si in capitolul al doilea, voi folosi tot metoda descriptiva, in care imi propun sa fac o prezentare sumara a lucrarilor celor mai importante. In capitolul al treilea voi folosi metoda speculativa si voi incerca sa prezint doctrina trinitara a Sfantului Augustin.
VIATA SFANTULUI AUGUSTIN
Sfantul Augustin, unul dintre cei mai mari doctori ai Bisericii, a trait in Africa romana, in jumatatea a doua a veacului patru si inceputul veacului urmator. Cu exceptia a cinci ani petrecuti la Roma si Milan, in tinerete el n-a iesit din granitele patriei sale .
Aurelius Augustinus s-a nascut la 13 noiembrie 354 la Tagaste, in provincia romana Numidia din Africa de Nord, astazi Suk - Ahras, in Algeria, in timpul domniei imparatului Constantin II .
Tatal sau, Patricius, mic proprietar funciar, exercita si functia modesta de curialis (consilier municipal). Mama sa poarta un nume de origine punica, ,,Monnica". Candva, mult mai tarziu, Augustin se va referi la el insusi ca la ,,un om sarac, nascut din parinti saraci". Patricius si Monnica sunt foarte diferiti. Maritata de tanara cu un barbat mai varstnic Monica este o crestina ferventa. Patricius e pagan. Irascibil, nu e cu toate acestea brutal, dar nici nu straluceste prin fidelitate conjugala. Monica reuseste sa-l converteasca la crestinism . Augustin a avut un frate, Navigius, si o sora al carui nume nu s-a pastrat. A fost insemnat cu semnul crucii si i s.a dat sarea catehumenilor.
A studiat mai intai gramatica, la Tagaste, probabil intre 365 - 369, apoi literatura si retorica la Madura, dand curs dorintei tatalui sau care voia sa-l vada retor. Din lipsa banilor necesari continuarii studiilor, tanarul Augustin revine la Thagaste . Gratie ajutorului generos al unui prieten de familie, pe nume Romanianus, Sfantul Augustin si-a continuat apoi studiile la Cartagina, metropola Africii Romane, intre 370 - 374. Avea 20 de ani cand a incheiat studiile, dupa ce dobandise temeinice studastiinte de literatura, istorie si filozofie. Dar viata petrecuta la Cartagina a lasat asupra sa o puternica amprenta nu numai prin studiile efectuate, ci, poate intr-o mai mare masura, prin tumultul ei de neinchipuit si prin caracterul sau neinchipuit de eterogen. Cu sufletul astfel ,,inflacarat" - dupa propria-i expresie - Augustin s-a lasat prada unor patimi necontrolate. In ,,Confesiuni", exagerand probabil ceea ce el numeste ,,nelegiuirile sale", se caieste amarnic. Dupa moartea lui Patricius (catre 371), Monica si-a asumat singura raspunderea destinului fiului ei. Disparitia tatalui nu pare sa-l fi afectat deloc pe Augustin.
Indragostit de o tanara femeie, locuiesc impreuna, obiceiul unei convietuiri noeficiale era curent. Legatura lor a durat cincisprezece ani. Foarte curand, se naste un copil, fara sa fi fost dorit. I-au pus numele Adeobatus, care mai tarziu va devenii unul dintre credinciosii discipoli ai lui Augustin. Moartea lui prematura, la saptesprezece ani, il va cufunda pe tata intr-o jale adanca.
In 373 a fost atras de secta religioasa a maniheilor, sub inraurirea carora va ramane unsprezece ani, pana in 384. Tot in acest an, in 373 Sf. Augustin citeste dialogul lui Cicero ,,Hortensius" si descopera importanta si valoarea exceptionala pe care o poate avea filozofia in formatia sa intelectuala si morala. Incearca sa se apropie de textele sacre dar este dezamagit de stilul primitiv si barbar al versiunilor latinesti curente ale Bibliei .
In 374, Sf. Augustin a devenit profesor de gramatica in orasul sau natal, Tagaste, si gramatician va ramane in fond toata viata .
Intre 376 - 383 il gasim retor la Cartagina, frecventandu-i cu asiduitate pe manihei; insa in urma discutiilor in contradictoriu cu privire la dogmele de baza ale maniheismului, pe care le-a avut cu conducatorul spiritual al acestei secte - se desparte si de manihei si de Cartagina - episcopul Faustus de Mileve. 
In anul 380 redacteaza prima sa lucrare, ,,De pulchro et de apto" .
Pleaca la Roma si deschide aici o scoala de retorica, ce va devenii in curand celebra, dar adera la doctrina filozofica a Noii Academii de orientare sceptica. Obtine postul de profesor de retorica, beneficiind de o catedra platita de oras si incepe sa predea in toamna anului 384. Dupa contactul cu Sfantul Ambrozie - episcop al Milanului - se desprinde treptat si de sceptici si se simte atras de crestinism . Totusi la Milano continua sa citeasca filozofie pagana, sub influenta lui Manlius, care-i pune in mana cartile neoplatonicienilor Platin si Parfirius. Dupa lectura concomitenta a ,,Eneadelor" lui Platin si a ,,Sfintei Scripturi", criza spirituala a Sf. Augustin atinge apogeul in luna iulie a anului 386, cand isi simte sfasiata intreaga fiinta . Este momentul aderarii sale la crestinism. Scena convertirii, povestita in ,,Confesiuni", s-a petrecut in linistea gradinii casei din Milano in care locuia. Intr-o stare depresiva cauta linistea aude un copil din vecini strigand ,,Tolle, lege! Tolle lege!" (,,Ia si citeste!") deschide Biblia iar privirea ii cade pe versetele din Epistola catre Romani in care Sf. Pavel ii indeamna pe credinciosi sa renunte la placeri si ,,sa se imbrace in Isus Cristos".


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Trinitara la Sfantul Augustin.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!