Didahia - învățătura celor 12 Apostoli

Extras din referat

Inaite de a prezenta cele doua cai: calea vietii si calea mortii in Invatatura celor 12 Apostoli din punct de vedere etic si spiritual-crestin, vom face o prezentare generala a acestei lucrari.
Ea a fost descoperita in anul 1873 de catre mitropolitul Filotei Bryennios la Constantinopol sub forma unui manuscris-pergament intocmit de Leon ,,notarul si pacatosul", in 1056. Peste 10 ani din momentul desoperirii, textul Didahiei a fost publicat in 1883, tot la Constantinopol, de catre acelasi mitropolit - Filotei Bryennios.
Datorita faptului ca pe manuscris era mentionat numarul 446 si indicatia ca apartine Bibliotecii Sfantului Mormant, a fost dus in anul 1887 la Ierusalim si depus in Biblioteca Patriarhiei. Este socotit documentul cel mai important al perioadei din imediata apropiere a Apostolilor si izvorul cel mai vechi al legislatiei bisericesti pe care il avem.
Autorul lucrarii este necunoscut, iar in ce priveste timpul compunerii este mijlocul secolului intai. Unii critici o vad compusa cu mult mai tarziu prin preajma anilor 160-180 d.Hr. Cei mai multi sustin insa anii 50-70 d.Hr. pentru ca in Didahie ne gasim in timpul slujirii Apostolilor, profetilor si invatatorilor, asa cum se vede si in Faptele Apostolilor si in Epistolele pauline si pentru ca Didahia este contemporana cu Evangheliile lui Matei si Luca pe care le foloseste din plin.
Locul unde a aparut Didahia este Orientul, dar nu se poate spune precis unde anume: Siria, Palestina, Egipt.
Didahia are 16 capitole si se poate imparti in 4 parti:
Partea intaia -  capitolele I-VI -  ofera instructiuni morale cu privire la cele doua cai: calea vietii si calea mortii.
Partea a doua -  capitolele VII-X - cuprind instructiuni liturgice despre botez, post, rugaciune, euharistie si spovedanie (marturisire).
Partea a treia -  capitolele XI-XV -  fac referire despre ierarhia bisericeasca.
Partea a patra -  eshatologica -  capitolul XVI -  vorbeste despre "zilele din urma".
Expunerea ce urmeaza, va face referire la partea intaia (capitolele I-VI)cu privire la calea vietii si calea mortii, de la etica la spiritualitate crestina.
Capitolul I cuprinde invataturile Mantuitorului rostite in predica de pe munte (Matei V-VII) cu privire la relatia omului cu Dumnezeu si cu aproapele. Cea mai mare porunca si cea dintai este "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti." (Luca 10, 27). 
De ce? Pentru ca El este Creatorul si Proniatorul lumii, iar dragostea de Dumnezeu se arata, asa cum spune Mantuitorul "Cel ce are poruncile Mele si le pazeste, acela este care Ma iubeste; iar cel ce Ma iubeste pe Mine va fi iubit de Tatal Meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui." (Ioan 14, 21).
In legatura cu relatia omului cu omul, Legea Vechiului Testament era mai dura, mai rigida: " Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior, Arsura pentru arsura, rana pentru rana, vanataie pentru vanataie.". (Iesirea 21, 24-25). Ori Mantuitorul va spune "Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc." (Matei 5,17), adica sa o umanizeze.
Lucrul acesta se vede daca punem in paralel anumite atitudini ale omului crestin fata de cel iudeu care respecta Legea Vechiului Testament. 
- In Vechiul Testament se prevedea: <<Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau">> rementionat de Sfantul Apostol Matei in capitolul 5, versetul 43.
- Iisus insa va invata: " Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri" (Matei 5, 44-45).


Fisiere in arhiva (1):

  • Didahia - invatatura celor 12 Apostoli.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Scrierile Parintilor Apostolici, Editura Institului Biblic si de Misiune Ortodoxa al BOR, Bucuresti 1979
2. Invatatura de credinta ortodoxa, Editura Doxologia 2009
3. Noul Testament, Editura Institului Biblic si de Misiune Ortodoxa al BOR, Bucuresti 1972
4. Bogdan Petriceicu Hasdeu -  "Razvan si Vidra" -https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zvan_%C8%99i_Vidra 
5. Concordanta Biblica Tematica, Editura Trinitas, Iasi 2000
6. Sfantul Ioan Iacob, "Hrana Duhovniceasca"
7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Didahia 
8. http://www.bibliaortodoxa.ro/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!