Diaconul Coresi - rolul tipăriturilor sale în cultura românească

Cuprins referat

Capitolul I: Inroducere
Capitolul II: Manuscrise si tiparituri inainte de Coresi si influenta lor asupra tipariturilor coresiene.
II.1. Primele texte scrise in slavona pe teritorilul tarii noastre.
II.2. Primele manuscrise ale Tarii Romanesti.
II.3. Manuscrisele moldovenesti.
II.4. Introducerea tiparului in Tara Romaneasca si Transilvania. 
II.5. Continuarea manuscriselor si a tipariturilor dinainte de Coresi si influenta lor asupra tipariturilor coresiene.
Capitolul III:Originea, viata si activitatea diaconului Coresi.
III.1.Originea diaconului Coresi. 
III.2.Viata si activitatea diaconului Coresi
Capitolul IV:Opera diaconului Coresi.
IV.1.Cartile romanesti.
IV.2.Cartea slabo-romana.
IV.3.Cartile slavonesti.
Capitolul V:Ucenicii diaconului Coresi. Palia de Orastie.
Capitolul VI:Insemnatatea tipariturilor coresiene


Extras din referat

Capitolul I:
INRODUCERE
Am purces la efectuarea acestei lucrari de licenta in urma cercetarii vietii si activitatii diaconului Coresi; si constatand ca exista numai prezentari fragmentare si foarte putine editii complete cu referire la Sfintia Sa diaconul Coredi, am hotarat ca sub indrumarea Parintelui Profesor Doctor Decan Manu Danut sa prezint o lucrare cat mai detaliata si completa despre diaconul Coresi.
"Dupa aceae, ca rugamu toti sfinti parinti, oare vladici, oare episcopi, in carora mana va veni acestea carti crestinesti, cum nainte sa ceteasca, necitind sa nu judece,nece sa saduiasca, ca nu e intr-nsele alte nemica, ce numai ce au propoveduit sfintii apostoli si sfintii parinti."1).
Acestea ni le spune diaconul Coresi in prefata "Intrebari crestinesti", explicand ca operele sale au o valoare autentica deoarece prezinta invataturile date de Sfintii Parinti si Sfintii Apostoli.
Ceea ce a inteles diaconul Coresi este faptul ca romanii simteau nevoia unei limbi literare romanesti, pentru intelegerea si aprofundarea credintei lor, si prin inteligenta si talentul sau artistic, el a corectat manuscrisele romanesti, inlocuindu-le cu expresii si cuvinte ale graiului din Tara Romaneasca si sud-estul Transilvaniei, regiuni in care si-a desfasurat activitatea.
Diaconul Coresi este un adevarat deschizator de epoca in istoria poporului roman "ca unul din cei mai de seama tipografi pe care I-a avut cultura noastra, contribuind la introducerea limbii romanesti in biserica si la crearea unei limbi literare unitare".2). 
Capitolul II:
MANUSCRISELE SI TIPARITURILE INAINTE DE CORESI.
INFLUENTELE LOR ASUPRA TIPARITURILOR CORESIENE.
La inceputul formarii poporului roman, crestinismul avea o forma romana, fapt dovedit de vocabularul religios. Lipsit de ierarhie, simplu a, rural, dupa firea poporului, el s-a dezvoltat mai intai, nu in zidurile de piatra ale lui Nicodim, ci in acele lacasuri de lemn, pe care si astazi le mai gasim in Maramures, inaltandu-se sprinten si elegant spre zarile senine.
Pana in secolul al X-lea crestinismul poporului roman purta un vesmant bizantin.
Au urmat apoi slavii, care au cucerit poporul roman, imprimand acestuia o scriere slavoneasca cu litere chirilice. Al.Rosetti arata ca, "in intregimea lui alfabetul chirilic era prea bogat si prea sarac pentru nevoile limbii romane".1). 
Se stie ca Biserica Ortodoxa Romana a avut un aport deosebit in promovarea scrierii si de aceea primele opere ale poporului nostru au un caracter strict religios. Inaintea aparitiei tiparului au existat, fireste, scrierile de mana sau manuscrisele, pentru diverse nevoi ale timpului.
In continuare vom prezenta care sunt primele manuscrise ale poporului roman, pentru a arata apoi, importanta acestora pentru aparitia si dezvoltarea tiparului romanesc. 
PRIMELE MANUSCRISE ALE POPORULUI ROMAN:
II.1.PRIMELE TEXTE SCRISE IN SLAVONA PE
TERITORIUL TARII NOASTRE.
Primele manuscrise ale poporului roman se pare ca au fost scrise in slavoste, cu litere chirilice, acestea fiind "SAVINA KINGA si CODEX SUPRASLIENSIS."2). Cea dintai este o Evanghelie si este scrisa pe la sfarsitul secolului X, iar cea de-a doua un Minei, scris la cateva decenii dupa Evanghelie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diaconul Coresi - Rolul Tipariturilor Sale in Cultura Romaneasca.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!