Despre parusie sau a doua venire a domnului

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 4
II. Despre cunoasterea datei Parusiei 6
III. Semnele Parusiei 8
1. Propovaduirea Evangheliei la toate neamurile 8
2. Aparitia de prooroci si hristosi mincinosi 9
3. Razboaie si vesti de razboaie intre neamuri 11
4. Convertirea poporului evreu la crestinism 12
5. Inmultirea faradelegilor, a urii si racirea dragostei 
dintre oameni 13
6. Inmultirea urii 14
7. Cataclisme in natura 16
8. Prigonirea celor drepti 17
9. Venirea lui Enoh si a lui Ilie Tesvitenul 18
10. Venirea lui Antihrist 19
11. Semne cosmice deosebite 23
12. Aratarea pe cer a ,,semnului Fiului Omului" 25
III. Adoua venire a lui Hristos 27
IV. Concluzii 30
Biblografie generala 32


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Invatatura despre Parusie este doctrina Bisericii despre cea de-a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos. Termenul de ,,? ???????? , ??" vine din limba greaca si inseamna prezenta, venire 
Invatatura este de o deosebita importanta, deoarece atunci lumea sub actuala ei infatisare se va transforma, va fi un ,,Cer nou" si un ,,Pamant nou"; se va face judecata intregului neam omenesc de la inceputul fapturii pana la sfarsitul veacurilor, iar toti credinciosii in Hristos se vor transforma, se vor imbraca cu nemurire si vor domni in veac cu Hristos.
Insa, momentul cand se vor intampla toate acestea este necunoscut si nici nu poate fi cunoscut de catre oameni. Fenomenul se gaseste si in mitologia popoarelor. Sfarsitul lumii, ,,in trecut" si in viitor este o istorie captivanta, dar ramane de domeniul stiintifico-fantasticului, in afara de precizarile revelationiste din Sfanta Scriptura. Toti oamenii vad cum le vine sfarsitul; unii il inteleg, altii nu, dar ce va urma, neprevazutul, numai Dumnezeu stie. ,,Sfarsitul" a preocupat pe multi, de aceea au aparut si multe erezii si invataturi gresite despre el inca din cele mai vechi timpuri. De exemplu, la indieni se exista o invatatura despre ,,sfarsit" si ,,mileniu" sub forma ,,varstelor lumii" iar la mesopotamieni, greci si romani , apare sub forma ,,perfectiunii inceputurilor" 
Sectantii, de asemenea au contestat si interpretat gresit Parusia, incercand sub orice chip sa afle momentul celei de-a doua veniri a Mantuitorului, prin intocmirea unor calcule ,,exacte" pe baza unor cifre din Sfanta Scriptura. Istoria ne-a confirmat faptul ca au gresit.
De exemplu , putem aminti de adventistul William Muller care vrand cu orice pret sa cunoasca data parusiei, a facut niste calcule pe baza semnelor parusiei si a textelor din Vechiul Testament si Apocalipsa si a ajuns la concluzia ca Hristos va cobori pe pamant in anul 1843. Insa acest an a trecut fara sa se produca evenimentul mult asteptat. Speranta in foarte apropiata coborare a lui Hristos din cer insa nu s-a spulberat. Muller, sigur pe sine a declarat adeptilor sai ca nu i-a inselat, ci ca ar fi fost vorba doar de o mica eroare de calcul. Drept urmare, ucenicul sau, Samuel Snow, a gasit greseala si a calculat data de 22 octombrie 1844. Insa, nici de data aceasta nimic nu s-a intamplat 
II.Despre cunoasterea datei Parusiei.
Data ,,exacta" a venirii a doua face parte din planul intim al lui Dumnezeu, ramanand astfel sub pecetea tainei. In aceasta privinta, spusa Sf. Evanghelist Matei este pe cat se poate de categorica: ,,Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie , nici ingerii din ceruri, nici Fiul , ci numai Tatal"(Matei 24,36). Iar,pentru a se explicita mai bine, in continuare in Sfanta Scriptura se infatiseaza, in analogie, venirea potopului din vremea lui Noe cu Parusia: precum a fost de necunoscuta necredinciosilor, napraznica si pierzatoare venirea potopului, tot astfel necunoscuta, napraznica si pierzatoare va fi Parusia pentru cei ce nu s-au pregatit si vor fi gasiti astfel, nevrednici de a sta inainte Domnului : ,,Si precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi si venirea Fiului Omului"(Matei 24,37). Tot Sf. Evanghelist Matei ne indeamna: ,,Drept aceea privegheati, ca nu stiti ziua nici ceasul cand vine Fiul Omului"(Matei 25,13).
Ceea ce stim sigur este ca Domnul va veni a doua oara ,,ca un fulger" si vederea Lui va fi o surpriza universala, atat pentru cei vii cat si pentru cei morti. Caderea de a alege acel moment o are numai Tatal, numai El isi cunoaste planul propriu, numai El va aprecia cand anume istoria se va arata destul de maturizata spre a-si implini sfarsitul. Cu toate acestea, speculatii pe marginea unei astfel de intrebari au existat si in trecut, exista si astazi. Unii teologi afirma ca omenirea va fi apta pentru primirea Parusiei atunci cand progresul ei spiritual, cultural si stiintific va fi la un foarte mare grad de dezvoltare. In consecinta, crestinii sunt datori sa nu se opuna acestui progres, ci dimpotriva sa-l sprijine ca pe ,,un factor de finalizare a mersului istoriei" Altii cred ca sfarsitul va veni cand raul din lume isi va fi atins culmea dezvoltarii, ,,cand se va raci dragostea , cand se va inmulti rautatea si va pieri bunatatea" Altii, dimpotriva, banuiesc ca cea de-a doua venire va fi o suprema incununare a dezvoltarii binelui. Insa, toate acestea raman in domeniul presupunerii si al ambiguitatii. Daca Parusia inseamna revelarea suprema a sensului creatiei, ea nu poate sa-i apartina decat Celui ce i-a harazit acest sens dintru inceput. 
Dar nu e mai putin adevatrat ca Sfanta Scriptura ne ofera perspectiva unor semne concrete, vazute si simtite de natura, sa vesteasca apropierea sfarsitului: 
1.Predicarea Evangheliei la toate popoarele
2.Aparitia unor hristosi si prooroci mincinosi 
3.Razboaie intre neamuri 
4.Convertirea poporului evreu la crestinism 
5.Inmultirea faradelegilor si racirea dragostei dintre oameni
6. Inmultirea urii
7.Cataclisme in natura
8.Prigonirea celor drepti
9.Venirea lui Enoh si a lui Ilie
10.Venirea lui Antihrist care i se va substitui lui Hristos si va prigoni pe alesii Domnului
11.Semne cosmice deosebite
12.Aratarea pe cer a ,,semnului Fiului Omului"(Matei 24,30) 
Despre aceste semne si interpretarea lor ne vom ocupa in continuare
III. Semnele Parusiei
1.Propovaduirea Evangheliei la toate neamurile.
Mantuitorul zice: ,,Si se va propovadui aceasta Evanghelie a Imparatiei la toata lumea spre marturie la toate neamurile; si atunci va fi sfarsitul"(Matei 24,14)
,,Ci, mai intai, Evanghelia trebuie sa se propovaduiasca la toate neamurile" 
(Marcu 13, 10)
Comentatorii vechi si noi spun ca aceasta profetie vesteste in primul rand ultimul eveniment care va avea loc inainte de distrugerea Ierusalimului si de sfarsitul Legii Vechi, iar in al doilea rand va fi unul dintre semnele sfarsitului lumii.
In ceea ce priveste prima interpretare, lucrurile s-au petrecut intocmai. Mantuitorul numeste Evanghelia pe care aveau sa o predice apostolii: ,,Evanghelia Imparatiei", pentru ca ea apartine Imparatiei, adica Bisericii, pe care El a intemeiat-o aici pe pamant si prin care omul are posibilitatea sa se inalte la Dumnezeu.Iar Evanghelia acestei Imparatii este ,,vestea cea buna" despre opera de mantuire Implinita de Fiul lui Dumnezeu intrupat pe pamant.
In contextul lumii antice, expresia ,,toata lumea" insemna atat cuprinsul Imperiului Roman, cat si teritoriile din imprejurimi, dar necucerite de romani.
Pana in anul 70 d.Hr., anul daramarii Ierusalimului, Evanghelia a fost predicata aproape la toate popoarele cunoscute atunci. Deci cuvintele Mantuitorului ,,si atunci va fi sfarsitul" se pot referi in primul rand la daramarea Ierusalimului si sfarsitul Legii Vechi. Cu timpul insa, Evanghelia s-a propovaduit si la celelalte popoare ale lumii. Iar Sf. Ioan Damaschin spune ca inainte de sfarsitul lumii, ,,trebuie sa se propovaduiasca Evanghelia la toate neamurile, dupa cum zice Domnul"(Matei 24, 14)


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Parusie sau a Doua Venire a Domnului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!