Cuprins 2. Lista abrevierilor 3. Introducere 4. Cap. I. Despre constiinta in general 5. Cap. II. Constiinta in sfanta scriptura Incheiere Bibliografie
LISTA ABREVIERILOR 1. Abrevieri tehnice ARC -Arhiepiscopia romano-catolica BOR -Biserica Ortodoxa Romana asist. univ. - asistent universitar cap. - capitol cf. - confrunta dr. - doctor ed. - editura lb. - limba p. - pagina vol. - volumul V.T. -Vechiul Testament 2. Abrevieri biblice 1 Cor. - 2 Cor. - Evr. - Fac. - Cartea Facerii Filip. - Ier. -Ieremia Int. -Cartea Intelepciunii Lc. - Evanghelia dupa Luca Mt. - Evanghelia dupa Matei Ps. - Psalmii 1Pt. - Qoh. - 1Reg. - Rom. - 1Tim. - 2Tim. - INTRODUCERE Privind ca norme obiective ale moralei preceptele morale pot fi asemanate cu niste semn de circulatie care indica sensul pe care calatorul trebuie sa-l aleaga pentru a putea ajunge la destinatie. Dar trebuie stiut ca este nevoie de un simt al perceperii semnelor si al orientarii chiar si acolo unde nu mai sunt semne -deoarece nu este suficienta existenta indicatoarelor -si acest simt este acea facultate morala care spune in mod subiectiv lumii ceea ce este bine si ceea ce este rau, si care-i reveleaza acesteia obligatia sa morala. Constiinta morala este cea mai apropiata norma a moralitatii, pentru ca ea aplica principiile moralei cazurilor practice ale vietii si ea lucreaza in interiorul nostru. In viata morala a oamenilor un rol covarsitor il are constiinta morala deoarece de la corecta si normala ei functionare atarna moralitatea lor. Este important atat pentru societate cat si pentru sanatatea morala a individului cultivarea constiintei si tinerea ei in stare sanatoasa. Constiinta este dovedita prin consimtamantul universal al omenirii si prin existenta ei faptica de aceea existenta acestei facultati a omului este superfluu a o dovedi. In zilele noastre doctrina constiintei trezeste o atentie mereu sporita desi in anii ce au urmat Conciliului Vatican II a trezit un interes moderat. Este problematica situatia in care am apela constant la constiinta deoarece opozitia fata de stat si de legile sale se exprima in numele constiintei, tot in numele ei omul se poate opune statului si legilor sale, si tot in numele ei se resping traditiile si directivele bisericii. Deci se incearca o ,,emancipare" a constiintei considerand ca ea nu este tinuta sa dea seama altora si sa fie judecata de ei, putandu-se ajunge usor la iluzia ca normele ar fi lucruri pentru minori in timp ce constiinta ii priveste pe cei majori.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).