Biserica greco-catolică din Comitatul Cluj în Secolul al xviii-lea

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare ne-am propus a prezenta foarte pe scurt cartea cercetatoarei clujene Greta-Monica Miron intitulata Biserica Greco-Catolica din comitatul Cluj din secolul XVIII-lea. Aceasta carte apare sub egida Institutului de Studii Centrale Europene din cadrul Univ. ,,Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, iar autoarea a fost ajutata in osteneala dumneaei de referentii stiintifici prof. univ. dr. Doru Radosav si conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta.
De la inceput cititorul este impresionant de numarul foarte mare al izvoarelor documentarii, precum si de numarul lucrarilor speciale ce alcatuiesc bibliografia acestei carti. Desi din titlul lucrarii aflam ca avem de-a face cu framantarile confesionale ale romanilor din comitatul Clujului in sec. XVIII lea, constatam ca inceputurile framantarilor prezentate in carte au avut loc de la sfarsitul sec. XVII ,,odata cu avansul spre rasarit" al Imperiului habsburgic, care inlaturand dominatia turceasca in anul 1688, a incercat sa impuna ideea de unire cu Biserica Romei a Bisericii din Transilvania. 
Inceputurile lucrarii de determinare a romanilor sa treaca la Biserica Unita a fost facut de catre noii stapanitori prin ,,acordarea de privilegii, drepturi si imunitati egale cu ale clerului romano-catolic" , dorindu-se sensibilizarea materiala a clerului romanesc din Transilvania. Multi dintre reprezentantii clerului, in frunte cu episcopul Atanasie Anghel Ioan, au declarat in scris ca sunt de acord sa se uneasca cu Biserica Romei, unii din convingere, altii pentru privilegii, altii din supunere fata de Vladica sau doar din teama.
Pentru ca cititorul sa aiba o privire mai de ansamblu, cercetatoarea mai sus amintita dedica un intreg capitol inzestrarii parohiilor din comitatul Cluj, aratand ca toate bisericile din parohiile amintite in carte au fost construite de binefacatori locali, oameni cu frica lui Dumnezeu, dar si cu dare de mana. Acestia au lasat mostenire urmasilor lor, parohiilor din care faceau parte, datoria de a se ingriji de acestea, adica ,,au preluat grija stramosilor pentru biserici" . Se evidentiaza exemplul dat de protopopi si preoti din diferite sate care au construit sau au renovat din banii proprii multe biserici ,,impreuna cu satenii" . 
Pentru bunastarea parohiilor, prin diferite acte normative, decrete, scrisori imperiale, acestea au primit dreptul de a fi dotate cu eclejii (pamanturi si fanete), dar aproape de jumatatea secolului al XVIII-lea, din numeroasele cereri si memorii adresate de episcopi Curtii Vieneze, se sugereaza faptul ca ,,intre sperante si impliniri exista o distanta apreciabila" . Cititorul observa cu usurinta ca in cele mai multe parohii averea cu care erau dotate bisericile, folosita de preoti si personal auxiliar, s-a restrans mereu, fiind ocupata de stapanii satelor, baroni locali si conti unguri, astfel in decurs de cativa ani din anul 1762 parohia din Milas avea pamant arabil de 40 cable, in anul 1765 ajunsese la 60 de cable, iar in 1767 mai ramasese doar cu terenuri de 15 cable, in alte locuri generozitatea stapanilor de pamanturi era mai mare, biserica fiind la mana acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biserica Greco-Catolica din Comitatul Cluj in Secolul al XVIII-lea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!