Venituri și Cheltuieli

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL 1: APROFUNDARI PRIVIND CONTABILITATEA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR CONFORM STANDARDELOR INTERNATIONALE DE CONTABILITATE 3
1.1 DEFINITII 3
1.2 RECUNOASTEREA 6
1.3 EVALUAREA 10
1.4 CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE 14
1.4.1 INFORMATII CE TREBUIE PREZENTATE IN CONTUL DE PROFIT SI PERDERE
1.4.2 PROFITUL NET SAU PIERDEREA NETA A PERIOADEI 15
CAPITOLUL 2: CONTABILITATEA FINANCIARA A CHELTUIELILOR SI VENITURILOR 16
2.1 STRUCTURI IN CONTABILITATEA FINANCIARA PRIVIND CHELTUIELILE SI VENITURILE 16
2.2 MODELUL DE PRINCIPIU PRIVIND CONTABILITATEA FINANCIARA A CHELTUIELILOR SI VENITURILOR 19
2.2.1 CONTABILITATEA CHELTUIELILOR DE EXPLOATARE 19
2.2.2 CONTABILITATEA CHELTUIELIOR FINANCIARE 23
2.2.3 CONTABILITATEA CHELTUIELILOR EXTRAORDINARE 23
2.2.4 CONTABILITATEA CHELTUIELILOR CU AMORTIZARILE SI PROVIZIOANELE 23
2.2.5 CONTABILITATEA VENITURILOR DIN EXPLOATARE 25
2.2.6 CONTABILITATEA VENITURILOR FINANCIARE 26
2.2.7 CONTABILITATEA VENITURILOR EXTRAORDINARE 27
2.2.8 CONTABILITATEA VENITURILOR DIN AMORTIZARI SI PROVIZIOANE 27

Extras din referat:

Veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori descresteri ale datoriilor care se concretizeaza in cresteri ale capitalului propriu, altele decat din contributii ale actionarilor.

Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Definitia veniturilor include atat venituri din activitati curente, cat si castiguri din orice alte surse. Veniturile din activitatile curente se pot regasi sub diferite denumiri, cum ar fi vanzari, comisioane, dobanzi, dividende, redevente si chirii.

Castigurile reprezinta alte elemente care corespund definitiei veniturilor si pot aparea sau nu ca rezultat al activitatii curente a intreprinderii. Castigurile includ, de exemplu, sumele rezultate in urma cedarii activelor imobilizate. Definitia veniturilor include, totodata si castigurile nerealizate, de exemplu, cele rezultate din reevaluarea titlurilor de plasament si cele rezultate din cresterea valorii contabile a activelor imobilizate. Prezentarea castigurilor in contul de profit si pierdere se realizeaza de obicei distinct deoarece cunoasterea existentei acestora este importanta pentru procesul decizional. Castigurile sunt prezentate, de regula, la valoarea neta, exclusiv cheltuielile aferente.

Definitia cheltuielilor include pierderile, precum si acele cheltuieli care apar in procesul desfasurarii activitatilor curente ale intreprinderii. De exemplu, cheltuielile care apar in cursul activitatilor curente includ costul vanzarilor, salariile, amortizarea. Ele se regasesc sub forma iesirilor sau scaderii valorii activelor, cum ar fi numerarul sau echivalentele de numerar, stocurile si imobilizarile corporale.

Pierderile reprezinta alte elemente care corespund definitiei cheltuielilor si care pot aparea sau nu pe parcursul desfasurarii activitatilor curente ale intreprinderii. In categoria pierderilor sunt incluse, de exemplu, cele rezultate din cedarea activelor imobilizate. De asemenea, definitia cheltuielilor include si pierderile nerealizate, cum ar fi cele rezultate din cresterea cursului de schimb valutar in cazul unor imprumuturi pe care intreprinderea le-a contractat in valuta. De obicei, in contul de profit si pierdere, prezentarea pierderilor se efectueaza distinct, datorita importantei cunoasterii existentei si valorii acestora in procesul decizional. Pierderile sunt raportate de regula, la valoarea neta, exclusiv veniturile aferente.

Veniturile si cheltuielile se pot gasi in Contul de profit si pierdere in diferite moduri astfel incat sa furnizeze informatia relevanta pentru procesul decizional. De exemplu, se foloseste adesea distinctia intre acele elemente de venituri si cheltuieli care sunt rezultatul activitatilor curente ale intreprinderii si cele care nu sunt rezultatul acestor activitati. Aceasta distinctie se realizeaza plecandu-se de la prezumtia ca sursa unui element de venituri sau cheltuieli este relevanta in procesul de evaluare a capacitatii intreprinderii de a genera in viitor numerar si echivalente de numerar. In procesul de separare a cheltuielilor si veniturilor in functie de caracterul lor curent sau extraordinar este necesara analiza naturii si a activitatii intreprinderii. Elementele care, pentru unele intreprinderi sunt rezultatul unor activitati curente pot reprezenta, in cazul altor intreprinderi activitati extraordinare.

De asemenea, distinctia dintre elementele de venituri si cheltuieli si combinarea acestora in diferite moduri permite intreprinderii sa-si prezinte in mod variat performantele. Aceste clasificari prezinta diferite grade de cuprindere. De exemplu, contul de profit si pierdere poate include marja bruta, profitul din activitati curente inainte de impozitare, profitul din activitati curente dupa impozitare si profitul net.

1.2 RECUNOASTEREA

Conform Cadrului general al IASB, recunoasterea este procesul incorporarii in bilant sau in contul de profit si pierdere a unui element care indeplineste criteriile de recunoastere si anume:

a) este probabil ca orice beneficiu sa viitor asociat sa intre sau sa iasa in sau din intreprindere;

Bibliografie:

1. Mihai RISTEA, Corina - Graziella DUMITRU - CONTABILITATEA FINANCIARA A INTREPRINDERILOR - Editura Universitara, 2004

2. Mihai RISTEA, Corina Graziela DUMITRU - CONTABILITATE APROFUNDATA - Editura Universitara, 2005

3. Standardele Internationale de Contabilitate - Cadru General

4. Standardele Internationale de Contabilitate - IAS 18 - Venituri din activitati curente

5. Standardele Internationale de Contabilitate IAS 1- Prezentarea situatiilor financiare

6. Standardele Internationale de Contabilitate IAS 8- Profitul net sau pierderea neta a perioadei, erori fundamentale, modificari ale politicilor contabile

7. Legea nr. 15/1994

8. Hotararea de Guvern nr. 2139/2004

9. Gheorghe VALCEANU, Vasile ROBU, Nicolae GEORGESCU- ANALIZA ECONOMICO- FINANCIARA- Editura Economica, 2005

10. Ordin nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Venituri si Cheltuieli.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 809 cuvinte
Nr caractere:
36 046 caractere
Marime:
36.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
cheltuieli, active imobilizate, vanzari
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!