Valorificarea Rezultatelor Inventarierii Patrimoniului in Context Financiar

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati privind inventarierea
Contabilitatea, ca principal instrument al conducerii, trebuie sa asigure informatii reale asupra activitatii unitatii patrimoniale, in vederea adoptarii de decizii fundamentate din punct de vedere stiintific. Pentru realizarea acestui obiectiv, o conditie fundamentala o reprezinta concordanta deplina care trebuie sa existe intre datele inregistrate in conturi si realitatea faptica existenta in unitate.
Mijlocul principal prin care se constata situatia reala a patrimoniului si compararea datelor obtinute pe aceasta cale cu datele contabilitatii, il reprezinta inventarierea.
Inventarierea este procedeul metodei contabilitatii prin care se constata existenta faptica (fizica), se descriu si se evalueaza elementele patrimoniale si extrapatrimoniale cu scopul de a stabili situatia reala, cantitativa si valorica a elementelor respective. 
Ea reprezinta lucrarea preliminara prin care se stabileste situatia reala a patrimoniului. Situatia reala se refera atat la constatarea marimii faptice a elementelor patrimoniale, cat si la evaluarea lor la nivelul valorii actuale, cu ocazia inventarierii putandu-se constata atat diferente cantitative, cat si valorice.
Necesitatea inventarierii patrimoniului unitatilor se explica prin importanta deosebita pe care o prezinta pentru activitatea practica a acestora.
2. Tipologia inventarierii
Inventarierea patrimoniului se poate clasifica dupa mai multe criterii, respectiv dupa perioada cand se efectueaza,dupa sfera de cuprindere, dupa apartenenta elementelor inventariate, dupa rolul pe care il are inventarierea in activitatea practica a unitatii patrimonial sau dupa reglementarea legala. 
A) Dupa perioada cand se efectueaza inventarierea poate fi:
?Inventarierea anuala a elementelor patrimoniale se face, de regula, cu ocazia incheierii exercitiului financiar, avandu-se in vedere si specificul activitatii unitatii economice.
?Inventarierea periodica se face la alte intervale de timp mai mici, sau mai mari, decat anul calendaristic.
B) Dupa sfera de cuprindere a elementelor patrimoniale si extrapatrimoniale, inventarierea poate fi:
? Inventariere totala (generala), care cuprinde toate imobilizarile, stocurile, disponibilitatile, creantele si datoriile si care este obligatorie cel putin o data pe an, la inceputul activitatii, pe parcursul functionarii sale, in cazul fuzionarii, divizarii sau si la incetarea activitatii precum si in alte situatii prevazute de lege.
? Inventariere partiala, care cuprinde numai unele structuri de categorii patrimoniale si extrapatrimoniale (numai inventarierea materiilor prime, sau numai a numerarului etc.). Ea se efectueaza in urmatoarele situatii:
a) in cazul modificarii preturilor;
b) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului sau a altor organe prevazute de lege;
c) ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
d) ori de cate ori intervine o predare - primire de gestiune;
e) cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
f) ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora.
C) Dupa apartenenta bunurilor, creantelor, disponibilitatilor si datoriilor, inventarierea poate fi :
? Inventarierea structurilor patrimoniale, adica a celor asupra carora intreprinderea are drepturi depline, respectiv a structurilor inregistrate in conturile de bilant.
? Inventarierea structurilor extrapatritnoniale, adica a celor asupra carora intreprinderea nu are dreptul de dispozitie (de a le vinde) intrucat figureaza in patrimoniul altor intreprinderi si se afla temporar la intreprinderea care le defineste ; acestea sunt inregistrate in conturi in afara bilantului, in conturi de ordine si de evidenta (mijloace fixe luate cu chirie, valori materiale in custodie sau spre pastrare, angajamente incerte date sau primite).
D) Dupa rolul pe care il are inventarierea in activitatea practica a unitatii patrimoniale, inventarierea poate fi:
?Inventarierea de control a gestiunii, ce reprezinta, de fapt, o forma a controlului gestionar asupra modului de gospodarire a bunurilor materiale si valorilor banesti.
?Inventarierea de predare - primire a gestiunii, constituie o operatiune obligatorie in cazul infiintarii unei gestiuni sau schimbarii unui gestionar.
?Inventarierea ca operatiune premergatoare intocmirii bilantului contabil anual al unitatii patrimoniale, care are ca scop verificarea concordantei dintre realitatea faptica si datele inregistrate in contabilitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Rezultatelor Inventarierii Patrimoniului in Context Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!