Utilizarea Managementului Riscului de Piata in Activitatea Bancara

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Criza financiara extinsa prin mijloace specifice de contaminare, cu efectele sale de domino asupra economiei reale, a atras atentia asupra deficientelor structurale si "sclerozelor" institutionale ale pietelor financiare internationale. Deasemenea, o data cu liberalizarea excesiva si gestionarea deficitara a globalizarii o atentie sporita s-a acordat riscului de piata.
Viziunea gresita asupra esecului pietelor libere, accentuata de aceasta turbulenta, poate fi asociata imposibilitatii reglementarilor de a tine pasul cu inovatiile pietei. Aparitia unor active toxice a permis cresterea nivelului supraindatorarii institutiilor bancare, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de un leverage ridicat (raport intre capitaluri proprii si active totale). Implicarea acestora in operatiuni cu grad mare de risc a contribuit la crearea bulelor speculative. In acelasi timp, nu se poate spune ca inovatiile financiare sunt benigne, opacizeaza piata si cauzeaza o estompare a vitezei de ajustare a preturilor. Paradoxal, aceasta afirmatie este similara cu a spune ca autovehiculele circula cu o viteza mai mica decat in mod obisnuit, doar pentru simplu fapt ca acestea sunt dotate cu frana.
Gestionarea riscului de piata are un rol important in managementul activitatii bancare de protejare impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale preturilor pietei, cat si a nerealizarii randamentelor asteptate. Dardac si Grigore (2011) mentioneaza, criza a demonstrat ca reglementarile Basel II au dus la cresterea senzitivitatii riscului si a determinat o prociclicitate a cerintelor minime de capital, pe masura ce fluctuatiile in ciclurile economice au determinat deteriorarea calitatii activelor si pasivelor din bilanturile bancilor, dar si inregistrarea unor expuneri necontrolabile pentru elementele extrabilantiere. Totodata, Georgescu (2011) apreciaza ca prevederile Basel II au determinat subestimarea cerintelor de capital pentru portofoliul de tranzactionare prin utilizarea modelelor interne VaR insuficient testate si avand la baza ipoteze nerealiste. Luand in considerare acoperirea ineficienta a cerintelor minime de capital si contracararea acestor limite ,,Revisions to the Basel II market risk framework" (2011) introduce noi aspecte privind riscul de piata. Revizuirile introduse implica cerinte privind riscul incremental, inclusiv riscul de nerambursare si riscul de migrare pentru produsele decreditare nesecurizate; cerinte privind masurarea riscului de piata general si specific portofoliului de tranzactionare, utilizand VaR pe 10 zile pentru 99% interval de incredere si VaR in conditii de stres. Suplimentar, Basel III prevede utilizarea testelor de stres in masurarea VaR pe o perioada de cel putin un an de la inregistrarea pierderilor semnificative. (Dardac si Grigore, 2011).
In vederea unui management eficient al riscului de piata este necesara gestionarea celor trei riscuri caracteristice: riscul de dobanda, riscul valutar si riscul pretului activelor financiare.
II. Managementul riscului ratei dobanzii
Variatia ratei dobanzii pe piata poate influenta semnificativ nivelul ratei dobanzii la activele, cat si la pasivele din portofoliul bancii. Riscul ratei dobanzii se manifesta pe deoparte prin diminuarea venitului din dobanzi, si, pe de alta parte, prin diminuarea capitalului propriu ca urmare a deteriorarii situatiei patrimoniale a bancii. Gestionarea riscului de dobanda presupune determinarea pozitiei bancii si mentinerea unei marje cat mai mari intre nivelul mediu al dobanzii pasive si cel al dobanzii active.
Determinarea pozitiilor bilantiere utilizad metoda GAP presupune calculul diferentei dintre activele si pasivele sensibile la variatia ratei dobanzii, anticiparea evolutiei ratei dobanzii si adaptarea structurii elementelor bilantiere la gradul de senzitivitate. Indicele de senzitivitate la variatia ratei dobanzii este dat de raportul dintre activele si pasivele detinute in portofoliu.
Folosind metodologia propusa de Moinescu si Codirlasu (2009) , in continuare am analizat impactul evolutiei ratei dobanzii asupra perfomantelor financiare folosind modelul reevaluarii ecartului de dobanda.
Dobanda de referinta este reprezentata de media zilnica a ratelor de dobanda ROBID si ROBOR pe perioada 04.01.2012 - 15.03.2013. Baza de date a fost preluata de pe site-ul BNR, si indica evolutia ratei dobanzii pe piata interbancara avand in vedere perioada considerata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Managementului Riscului de Piata in Activitatea Bancara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. ARMEANU, Daniel, si BALU, Florentina-Olivia, "Aplicarea metodologiei VaR portofoliilor valutare detinute de banci.", 2007.
2. BNR, Banca Nationala a Romaniei (http://www.bnr.ro) - consultat martie 2013.
3. BNR, Regulament nr.22/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, consultat martie 2013.
4. BRI, Banca Reglementelor Internationale, "Revisions to the Basel II market risk framework", februarie 2011, disponibil la adresa: www.bis.org.
5. DARDAC, Nicolae si GRIGORE, Alina, "Modelarea riscului de piata in contextul Acordului Basel III" , Economie teoretica si aplicata, Vol. XVIII (2011), No. 11(564), pp. 3-19.
6. GEORGESCU, Florin, ,,Guvernanta economica la nivel european", BNR Constanta, 9 sept 2011.
7. MOINESCU, Bogdan si CODIRLASU, Adrian, ,,Strategii si instrumente de administrare a riscurilor bancare", Editura ASE Bucursti, 2009.
8. STANCU, Ion, si BALU, Florentina (2006), Utilizarea metodologiei VaR pentru masurarea si prevenirea riscului valutar, Revista de Economie Teoretica si Aplicata, nr.7, Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!