TVA in Achizitiile si Livrarile Intracomunitare

Extras din referat Cum descarc?

,,O actiune nu poate fi justificata decat printr-o referinta la o tabla de valori"
Ovidiu Cotrus
Abstract
The thesis is structural presented in two parts that contains the period before and after espousal of Romania to European Union regarding VAT.
In general, when we broach the subject regarding to the modifications of the law, in the context of acquisitions/deliverables between the counties of EU, VAT taxes, VAT calculation and reverse taxing, it creates a real chaos between salesmen.
Today, VAT represents a particularity regarding the area of applicability and using complex procedures.
This tax is maintained by an unstable and unclear law and on the other hand the ones that should correctly answer.
The conclusion of this study represents the tax importance in our country and in EU , when we by a good from EU and when we export a good in to EU.It is important for as to know what means this tax and how this tax, contribute to build the state budget. Also it is important for as to know the differences between this two period of time before and after 2007. We observed that it is a substantial change in this tax before and after 2007., change that will be present in our study case.
Introducere
In general, cand abordam tematica legata de modificarile legislative, in contextul achizitiilor/livrarilor intracomunitare, platii TVA-ului, calculului si decontului de TVA cat si taxarea inversa, se creaza un adevarat haos in randul agentilor economici. 
TVA-ul constituie in ziua de astazi o chestiune ce se caracterizeaza prin particularitate in ceea ce priveste aria de aplicabiliate si prin o oarecare complexitate a procedurii.
Acest impozit este intretinut pe de o parte de legislatia instabila si neclara, iar pe de alta parte de cei in drept sa acorde raspunsurile corecte. Avand in vedere cuantumul amenzilor aplicate pentru cea mai mica abatere, se poate spune ca lantul de modificari ce apar la nivelul unui exercitiu financiar cu referire expresa la TVA are ca scop atragerea de venituri la bugetul de stat. 
Trecerea timpului a impus generalizarea situatiilor, intalnite de la un exercitiu financiar la altul, astfel incat astazi putem pune in discutie existenta a doua perioade care centreaza modificari majore aduse sferei de aplicabilitate a TVA-ului, si anume: perioada post-aderare si perioada dupa aderare la U.E. 
Prezenta lucrare centreaza tranzactiile interstatale, dificultatiile precum si procedura de inregistrare a acestora in contabilitate, evidentiata in cadrul studiului de caz, avand drept scop accentuarea importantei taxei pe valoare adaugata in contextul armonizarii legislatiei tarii la Directivele Europene.
Aplicarea TVA-ului in contextul necesitatii de adaptare la practica tarilor dezvoltate
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect deoarece se aplica pe fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adaugate realizate de producatori, inclusiv asupra distributiei catre consumatorul final.
In tara noastra, in conditiile trecerii la economia de piata si ca urmare a intentiei adaptarii fiscalitatii la practica tarilor dezvoltate, impozitul pe circulatia marfurilor care circula ca un impozit direct, a fost inlocuit cu taxa pe valoarea adaugata. Pentru introducerea taxei pe valoare adaugata au fost luate o serie de masuri privind impozitul pe circulatia marfurilor, pentru a facilita trecerea de la un impozit la altul.
Introdusa in Romania inca din anul 1993, taxa pe valoarea adaugata a fost legiferata dupa modelul Directivei a VI-a a CEE, care reglementeaza taxa pe valoarea adaugata in statele membre ale Uniunii. La vremea respectiva Romania nu era tara candidata la aderare, astfel incat legislatia adoptata nu respecta intocmai prevederile Directivei a VI-a.
In anul 2001, cand Romania a inceput negocierile cu Uniunea Europeana in domeniul impozitarii, s-a angajat sa transpuna in legislatia nationala prevederile directivelor europene in domeniu. Acest lucru s-a realizat prin modificarea adusa Codului Fiscal prin Legea nr. 343/2006, ce va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2006. Practic, intreg titlul VI din Codul Fiscal a fost inlocuit, introducandu-se notiuni noi si modificandu-se esential modul de impozitare al livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii intracomunitare.
Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect care se stabileste asupra operatiunilor care privesc livrarile de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importuri de bunuri, prestarile de servicii si operatiunile asimilate. Intelegerea continutului TVA si a modului de functionare a conturilor contabile folosite pentru reflectarea ei presupune insusirea notiunii de taxa pe valoare adaugata.
Daca in Romania Tva-ul este de 19 % iata si alte cote ale taxei pe valoarea adaugata in :


Fisiere in arhiva (1):

  • TVA in Achizitiile si Livrarile Intracomunitare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!