Tratamentul Contabil Privind Amortizarea Imobilizarilor

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Activele imobilizate sunt supuse unui proces de degradare in timp si, ca atare, trebuie asigurata inlocuirea acestora. Acest fapt se realizeaza, de regula, prin amortizare. Amortizarea este echivalentul valoric al deprecierii ireversibile a unei imobilizari, ca urmare a utilizarii, a actiunii factorilor naturali, a progresului tehnic sau a altor cauze. 
2. MATERIAL
Tipurile de amortizare cunoscute in literatura de specialitate si in practica sunt: amortizarea liniara, accelerata si degresiva.
Amortizarea liniara. Este metoda cea mai des intalnita. In cazul constructiilor, aceasta este singura metoda aplicabila. Calculul se face prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea de intrare a mijlocului fix amortizabil. Cota de amortizare liniara se calculeaza raportand numarul 100 la durata normala de utilizare a mijlocului fix. (de exemplu, daca durata normala de viata a produsului este de 5 ani, cota de amortizare va fi de 100/5 ani, deci 20%). 
Amortizarea degresiva. In cazul acestei metode, amortizarea se calculeaza prin multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu coeficienti de ajustare impusi prin reglementarile legale. In primul an, cota de amortizare se calculeaza aplicand procentul corespunzator la valoarea de intrare a mijlocului fix, urmand ca in fiecare dintre anii urmatori procentul sa se aplice la valoarea ramasa dupa scaderea amortizarii anuale. Conform acestui calcul cotele de amortizare vor descreste de la an la an. Valorile actuale ale coeficientilor conform reglementarilor aflate in vigoare sunt prezentate in tabelul 1.
Tabel 1 Coeficientii de ajustarea a amortizarii pentru metoda degresiva
Nr. crt. Coeficienti Conditii de utilizare
1 1,5 daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 2 si 5 ani
2 2 daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 5 si 10 ani
3 2,5 daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani
Amortizarea accelerata. Similar amortizarii liniare si celei degresive, amortizarea accelerata este reglementata prin HG 909/1997 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Nr.15/1994, modificata si completata prin OG 54/1997.
Metoda de amortizare accelerata se foloseste numai in urmatoarele cazuri: 
- pentru echipamente tehnologice, respectiv pentru masini, unelte si instalatii; 
- pentru computere si echipamente periferice ale acestora.
3. METODA 
Pentru a simplifica aspectele teoretice, ne-am propus sa exemplificam printr-un un studiu de caz, o analiza comparativa a amortizarii contabile versus amortizare fiscala. In scopul evidentierii metodei optime de amortizare, am comparat succesiv metoda liniara, metoda degresiva si metoda accelerata, spre finalul compararii metodelor, 
4. REZULTATE
O entitate economica care are ca obiect de activitate fabricarea de mobilier. In data de 5.02.2009, a achizitionat un utilaj (masina de slefuit) in vederea utilizarii acestuia in activitatea de productie. Valoarea utilajului, conform facturii de achizitie, a fost de 150.000 lei. Data punerii in functiune: 15.03.2009, durata de utilizare economica, stabilita de societate, este de 5 ani de la data 
punerii in functiune. Utilajul achizitionat reprezinta imobilizare corporala si se inregistreaza in cadrul grupei 21 a Planului de conturi, in categoria instalatiilor tehnice (echipamente tehnologice). 
4.1. Rezultatele obtinute din punct de vedere contabil
Durata de utilizare economica, stabilita de societate, este de 5 ani de la data punerii in functiune. In vederea determinarii amortizarii fiscale, societatea utilizeaza o durata normala de functionare de 8 ani, conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamentul Contabil Privind Amortizarea Imobilizarilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!