Tehnologii business intelligence in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Business Intelligence este un concept ce se pliaza cu brio in mediul actual al dezvoltarii  afacerilor, fiind o tehnologie ce ofera firmelor posibilitatea sa adopte cele mai de succes decizii, sa ofere cele mai detaliate si precise informatii analistilor, managerilor sau expertilor in domeniu, in timp util. Altfel spus, aceasta solutie grupeaza cunostinte din mediul afacerilor cu cele din mediul IT, folosindu-le pentru a transforma datele in informatii, informatiile in decizii si deciziile in actiuni. 
Mediul international de afaceri se remarca a fi unul presat de concurenta ceea ce atrage dupa sine constientizarea nevoii de software performant. In timp ce la nivel mondial exista deja o piata de BI consolidata, in Romania se observa un potential deosebit de asimilare a acestor tehnologii informationale. Acest lucru se caracterizeaza printr-o evolutie impresionanta, atat ca urmare a dezvoltarii economice nationale, dar si ca urmare a dorintei de a ramane competitiv pe piata. 
Conform companiile furnizoare de solutii de Business Intelligence si a expertilor in domeniu, piata de BI, creste in Romania mai repede ca in alte parti. In conditiile acestea s-a lansat o intrebare: cum este posibil un asemenea fenomen in situatia in care aceasta piata este dominata in proportie de 90% de IMM-uri, iar restul le revine companiilor mari care au resurse informatice complexe, cunostinte tehnice semnificative si macar cateva sute de clienti sau de ce nu mii?
Managerii vad in solutiile de tip Business Intelligence o modalitate prin care isi intregesc sistemul IT si le este oferit un plus de eficienta in conducerea afacerii. Astfel, companiile mari urmaresc sa-si implementeze strategii de business orientate catre client, alegandu-si o solutie care sa le dea un avantaj competitiv si o valoare adaugata afacerii. Acelasi lucru si-l doresc si firmele mici si mijlocii, singura problema e ca au capacitati tehnice limitate sau infrastructura informatica nu este cea corespunzatoare, ori pur si simplu au alte prioritati in desfasurarea activitatii.
In modul acesta, se poate face urmatoarea comparatie, in cazul firmelor mici se pot folosi instrumente de raportare precum Excel-ul din pachetul Office, dar totusi pentru IMM-uri ar fi necesara o solutie de tip BI.
O alta abordare, de data aceasta din alta perspectiva s-ar putea referi la faptul ca nu avem specialisti suficienti, nu avem informatii suficiente pentru a putea intelege aceste tehnologii si mai presus de atat sunt putini furnizori care pot sa ne prezinte o solutie completa ce ar putea fi implementata cu succes. Trebuie sa amintim ca nici costurile unei astfel de tehnologii nu sunt deloc mici, pornind de la cateva mii de dolari. Iar cum piata romaneasca este formata preponderent din firme mici, acestea nu-si permit sa adopte o astfel de solutie in activitatea lor. De asemenea cultura organizationala a managerilor romani este un alt impediment intampinat la patrunderea si dezvoltarea solutiilor de software intr-un mediu propice. Din pacate in Romania exista o mentalitatea prin care managerul isi gandeste singur afacerea si ia decizii, atitudinea ca angajatul trebuie sa-si merite salariul si orele suplimentare, ceea ce conduc la un raspuns negativ privind adoptarea unei strategii care ar aduce deosebite beneficii companiei. Aceste scenarii, sunt doar cateva din barierele romanesti ce nu ne lasa sa evoluam, sa facem performanta la fel de bine si la fel de repede ca o alta societate din afara.
Putem conchide astfel urmatorul fapt: cazul firmelor mici si medii poate fi favorabil, dar nu suficient pentru a implementa o solutie de tip business intelligence, deoarece nu detin bugetul necesar pentru o astfel de achizitie, ceea ce le ramane de facut este sa-si canalizeze atentia asupra sistemelor existente si sa le foloseasca la maxim. 
Sa privim si din prisma firmelor mari. In conditiile actuale de dezvoltare economica, volumul de date care exista in cadrul unei companii romanesti de mari dimensiuni, care isi desfasoara activitatea in mai multe puncte de lucru, sau a unei companii internationale care are o filiala in Romania, este urias, iar circuitul acestora intre compartimente consta intr-un flux variat de informatii. 
Asadar, pentru a omogeniza cantitatea de date, firmele urmaresc sa utilizeze solutiile sistemelor automatizate de extragere, tranformare si incarcare a datelor (ETL - extract, transform, load ) in baze de date, care se constituie in data warehouse-uri sau in data mining. Trebuie subliniat ca in conditiile climatului actual de afaceri, calitatea si rapiditatea oferirii unor informatii precise prezinta pentru firme, o problematica de supravietuire, de evitare a falimentului si nu numai una de obtinere a profitului


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii business intelligence in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Fotache, D., Hurbean, L., "Solutii informatice integrate pentru gestiunea afacerilor ERP", Editura Economica, Bucuresti, 2004
2. Moss, T.,L., Atre, S., "Business Intelligence roadmap. The complete project lifestyle for decision - support application", 2003.
3. www.efinance.ro/articol.php?id_revista=200801&id_sectiune=eit&ordine_sectiune=1
4. http://www.computerworld.ro/?page=node&id=6631
5. http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/19520/Companiile-romanesti-adopta-incet-dar-sigur-solutii-de-business-intelligence.html
6. http://www.zf.ro/business-hi-tech/nicolaescu-microsoft-business-intelligence-inseamna-80-consultanta-si-20-software-3056539/


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!