Taxele vamale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .3
Capitolul 1. Taxele vamale .4
1.1 Taxele vamale - caracteristica generala . . ..4
1.2. Tariful vamal si regimurile vamale din R.M . 6
1.3.Metode de determinare a valorii marfii in vama . 8
Capitolul 2. Politica si activitatea vamala .. .10
2.1.Politica vamala . . 10
2.2. Tranzitul marfurilor si al persoanelor .12
Concluzie ... .14
Bibliogrfie ..15
Anexe . 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In organizarea statului, vama este o institutie complexa care, pe langa rolul ei primordial, fiscal, indeplineste functia de instrument de protectie a economiei nationale si, indirect, un rol social si de aparare a natiunii. Numeroase documente istorice au atestat de-a lungul timpului existenta si dezvoltarea impunerilor vamale precum si aparitia unui regim vamal. Astfel, existau taxe care se incasaula frontiere pentru orice fel de marfa, la trecerea mijloacelor de transport prin centrele urbane,cu prilejul vanzarii lor si la iesirea din tara.Intr-o anumita perioada de timp, taxele vamale au constituit aproape sursa principalade venituri in bani si marfuri a domniilor, deoarece se aplicau pe toate marfurile importate,exportate si in tranzit. Regimul taxelor vamale a fost fixat prin conventii, tratate sau privilegiicomerciale incheiate de domnii tarilor romane cu sefii statelor cu care aveau relatii comerciale precum si cu anumite centre comerciale straine sau asociatii de negustori. Pentru unelecategorii de marfuri, se acorda reducere de vami, pentru altele se platea mai mult. Pana in adoua jumatate a secolului XVI-lea, politica vamala s-a caracterizat prin existenta unor taxeuniforme.Valoarea vamala nu coincidea cu cea reala, ci reprezenta o valoare stabilita uneori princutuma, alteori prin conventia ad-hoc intervenita intre vamesi si negustori.Taxele vamale se plateau fie in bani, fie in natura, o cota parte din marfurile supusevamuirii. Plata vamii nu constituia o obligatie generala si fara exceptii. De la impunerilevamale existau derogari prevazute in mod oficial.Dreptul de a organiza si percepe taxele vamale era exercitat direct de catre rege,voievod, principe sau concesionat in favoarea unor orase sau persoane fizice: nobili, negustoriindigeni ori straini.Concesionarii plateau arenda direct suveranului sau negustorilor care, avansandfondurile de care acesta avea nevoie, le putea recupera direct de la concesionari.In conditiile diversificarii fluxurilor internationale de materii prime, produse, serviciieconomice, ale necesitatii racordarii economiei nationale la fluxurile economice mondiale,taxele vamale nu constituiau o forma ideala de impunere. Utilizarea acestora in scopulasigurarii unei protectii temoporare a productiei industriale in recesiune, constituia onecesitate, intrucat costurile de restructurare rapida a economiei erau dificil de finantat.
Capitolul 1. Taxele vamale
1.1 Taxele vamale - caracteristica generala
Printre formele impozitelor indirecte se regasesc si taxele vamale, care au aparut in contextul dezvoltarii schimburilor economice, iar in societatea moderna ele se aplica de catre state si au ca obiect marfurile tranzactionate in plan international, in cadrul operatiunilor de import , export si de tranzitare a granitelor diverselor tari . Astfel de taxe s-au folosit in trecut si in interiorul tarii, sub diferite forme, cum ar fi la intrarea in diferite orase.Alaturi de accize si de TVA, taxele vamale sunt o componenta importanta a impozitelor indirecte, cu ajutorul carora se constituie resursele finantelor publice.
Dublul rol al finantelor publice, de resursa financiara publica si respectiv de mijloc de protectie, inclusiv de influentare a vietii economice si sociale, este strans legat de politica generala a statelor, care in timp si spatiu a facut sa primeze periodic, fie rolul financiar, fie cel protectionist, in functie de contextul socio-economic si evolutia relatiilor economice internationale existente intr-o perioada sau alta.
Taxa vamala este plata obligatorie, perceputa de autoritatea vamala la introducerea sau la scoaterea marfurilor de pe teritoriului vamal al Republicii Moldova. Teritoriul vamal este teritoriul asupra caruia Republica Moldova are dreptul exclusiv de jurisdictie in domeniul activitatii vamale.
Scopul aplicarii taxelor vamale este:
-  optimizarea structurii importului de marfuri;
-  echilibrarea importului si exportului de marfuri;
-  protectia producatorilor de marfuri autohtoni;
-  crearea conditiilor favorabile pentru integrarea Republicii Moldova in economia mondiala.
Taxele vamale se aplica conform tarifului vamal. Tarif vamal reprezinta catalogul care cuprinde nomenclatorul de marfuri introduse pe teritoriul vamal sau scoase de pe teritoriul vamal, precum si cotele taxei vamale aplicate acestor marfuri. Nomenclatorul de marfuri este lista care cuprinde codurile, denumirile si descrierea marfurilor corespunzatoare sistemelor de clasificare aplicate in practica internationala.
Obiect al impunerii cu taxe vamale sunt marfurile importate, exportate sau care sunt in tranzit pe teritoriul Republicii Moldova.
Platitori ai taxelor vamale sunt persoanele fizice si juridice care detin obiectul impozabil. Cotele taxei vamale si lista marfurilor supuse acesteia se stabilesc de catre Parlament. Ele se aplica in conformitate cu legislatia si cu acordurile internationale, la care Republica Moldova este parte. Cotele taxei vamalesunt unice si nu pot fi modificate, cu exceptia cazurilor prevazute de legislatia in vigoare sau de acordurile internationale, la care Republica Moldova este parte. Taxele vamale prezinta un caracter obligatoriu, de a fi platite, iar nerespectarea acestuia presupune obligatia silita de a achita aceste taxe, al caror beneficiar este statul. Aceste taxe au ca obiecte bunurile care trec granita tarii, dar si pe cele care realizeaza schimburi pe teritoriul national intre diferite persoane. Dupa obiectul impunerii, taxele vamale sunt de trei feluri :
- Taxe vamale de import;
- Taxe vamale de export;
- Taxe vamale de tranzit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxele vamale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Codul vamal al R.M
2.Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate de marfuri nr.172 din 2014
3.Legea privind tariful vamal nr. 1380 din 20.11.1997
4. http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=319952
5. http://www.fisc.md/Acte_Legislative.aspx


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!