Taxa pe Valoarea Adaugata

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE DESPRE TVA
CAPITOLUL II
OPERATIUNI SUPUSE TVA
OBLIGATIUNILE PLATITORILOR DE TVA
CAPITOLUL III
BAZA DE IMPOZITARE A TVA
CAPITOLUL IV
FAPTUL GENERATOR AL TVA
EXIGIBILITATEA TVA
CAPITOLUL V
EVIDENTA IN CONTABILITATE A TVA


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 
NOTIUNI GENERALE DESPRE TVA
In cadrul programului de reforma initiat de Guvern privind trecerea la economia de piata, o importanta deosebita o are reforma fiscala care prin parghiile specifice contribuie la stimularea intregului proces de restructurare economico-sociala. 
In cadrul reformei fiscale care prevedea modificarea radicala a sistemului de impozitare, un rol deosebit revine taxei pe valoarea adaugata care a inlocuit incepand cu data de 1 ianuarie 1993, impozitul pe circulatia marfurilor, fapt ce a materializat efortul de perfectionare a sistemului fiscal.
Reglementarile legale care au introdus taxa pe valoare adaugata in Romania sunt:
- Ordonanta Guvernului nr. 3 din 27.07.1992, cu Normele de aplicare ale acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 406/27.07.1992.
In primul rand, trebuie sa definim conceptul de "valoare adaugata". In lucrarea "Nouveau lexique d'economie", editata la Paris in anul 1978, Jaques si Philippe Vuitton definesc valoarea adaugata ca fiind "diferenta intre valoarea unui bun obtinuta in urma vanzarii si valoarea tuturor bunurilor si serviciilor care au fost achizitionate pentru a realiza acest bun".
Valoarea adaugata a tuturor agentilor economici la nivel macro-economic reprezinta produsul intern brut (PIB). Intr-o formulare apropiata, valoarea adaugata este definita prin Ordonanta Guvernului ca fiind echivalenta cu "diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu circuitului economic".
Taxa pe valoare adaugata este deci, o taxa generala de consum care cuprinde toate fazele circuitului economic, respectiv productia, serviciile si distributia pana la vanzarile catre consumatorii finali, inclusiv. Din punct de vedere al bugetului de stat este un impozit indirect care se stabileste asupra operatiilor privind transferul proprietatii bunurilor si asupra prestarilor de servicii. Este o taxa unica ce se percepe insa in mod fractionat corespunzator valorii adaugata la fiecare stadiu al circuitului economic.
Taxa pe valoare adaugata consta dintr-o cota procentuala la aceasta valoare adaugata care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor precum si asupra celor privind prestarile de servicii. Cota procentuala ce se aplica asupra valorii adaugate pentru a determina obligatia de plata poate diferi de la o tara la alta si pe ramuri ale economiei tarii respective.
In Romania, taxa stabilita pentru inceput a fost de 18% din valoarea adaugata, 0 pentru bunurile si serviciile exportate sau 9%.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 2/1998, taxa pe valoarea adaugata s-a stabilit cu 01.11.1998 la 22% si 11%. Ulterior, prin Decizia nr. 8/28.07.2003 a Comisiei Centrale din Ministerul Finantelor Publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 575 din 11.08. 2003, au fost aprobate solutiile referitoare le aplicarea unitara a prvederilor unor articole din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare, si din legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, cu modificarile ulterioare s-au stabilit si se aplica in prezent la noi in tara urmatoarele cote de taxa pe valoare adaugata: cota standard de 19% si cota redusa de 9%, evident ramanand si operatiunile scutite de aceasta taxa.
CAPITOLUL II
OPERATII SUPUSE TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
OBLIGATIILE PLATITORILOR DE TVA
Intr-un cadru mai general, operatiile supuse taxei pe valoarea adaugata se impart in doua mari categorii:
a) operatii care au ca efect transferul proprietatii bunurilor, indiferent de forma juridica prin care se realizeaza acest transfer de proprietate: vanzare, schimb de bunuri, aport de capital social al unei societati comerciale si in unele cazuri chiar predarea cu titlu gratuit;
b) operatii constand in prestarea de servicii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoarea Adaugata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!