Subventii pentru Investitii

Extras din referat Cum descarc?

Subventiile pentru investitii sau subsidiile de capital reprezinta resursele obtinute de la bugete sau alte intreprinderi interesate in vederea procurarii sau cresterii de active imobilizate (in special echipamente) sau de a finanta activitati pe termen lung. De asemenea, sunt asimilate subventiilor pentru investitii, activele imobilizate primite cu titlu gratuit prin donatie si cele constatate in plus cu ocazia inventarierii patrimoniului. Asa cum se desprinde din Standardul de Contabilitate International nr. 20, doua solutii se pot folosi pentru tratamentul contabil al subventiilor pentru investitii: solutia prin bilant, potrivit careia, subventia este inregistrata direct la rezerve si solutia prin rezultat, in baza careia subventia este trecuta in contul de rezultat pe una sau mai multe perioade. 
Solutia prin bilant se bazeaza pe aceea ca subventiile pentru investitii reprezinta o sursa de finantare, fara a fi rambursabila, si deci, cu un castig inregistrabil ca venit. In schimb, solutia prin rezultat are in vedere ca subventiile sunt incasari care provin dintr-o alta sursa decat a actionarilor sau asociatilor. Intre cele doua solutii, in general a fost preferata cea prin rezultat cu adoptarea principiului de a raporta subventiile la rezultate potrivit unei metode rationale, pe baza unui numar de exercitii necesare pentru a le asocia costurilor aferente pentru care subventiile sunt considerate ca le compenseaza. 
Pentru contabilitatea intreprinderii din Romania, s-a adoptat solutia contabilizarii subventiilor ca un rezultat amanat. Ea figureaza ca o componenta a capitalurilor proprii din momentul constituirii, fiind transferata in cote rationale asupra veniturilor pe masura amortizarii imobilizarilor finantate sau realizarii activelor imobilizate. 
Subventiile pentru investitii sunt evidentiate prin contul 131 "Subventii guvernamentale pentru investitii", care se crediteaza cu subventiile incasate de la stat sau din alte surse pentru finantarea investitiilor, precum si cu valoarea bunurilor de natura activelor imobilizate primite cu titlu gratuit sau constatate in plus la inventariere. In debitul contului se inregistreaza cotele parti din subventii asimilate veniturilor exceptionale pe masura amortizarii sau realizarii prin vanzare a activelor imobilizate finantate pe aceasta cale. Soldul creditor al contului reprezinta subventiile pentru investitii delimitate in pasiv ca sursa de finanatare a imobilizarilor create pe aceasta cale.
Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pnetru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor. 
Documente necesare obtinerii finantarii nerambursabile
Potentialul beneficiar va trebui sa anexeze la cererea de finantare urmatoarele documente:
- studiu de fezabilitate intocmit conform Ordinului nr. 1013/873/2001 al ministrului finantelor publice si al ministrului lucrarilor publice, transportului si locuintei, privind aprobarea structurii continutului si modului de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de servicii ;
- actul de proprietate al terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune sau alt document (toate In copie) care sa certifice dreptul de utilizare al terenului si, dupa caz actul de proprietate asupra celorlalte bunuri imobiliare conform legislatiei in vigoare;
- certificatul de urbanism ;
- fisa tehnica (anexa la certificatul de urbanism) privind conditiile de protectia mediului necesare pentru obtinerea acordului unic, pe care s-a aplicat, dupa caz, stampila tip A sau tip B, care poate contine in anexa, dupa caz, acordul de mediu emis de autoritatile competente pentru activitatile cu impact semnificativ asupra mediului, definite in legislatia nationala elaborata in conformitate cu legislatia Uniunii Europene; 
- certificatul de inmatriculare de la Oficiul Registrului Comertului si codul fiscal (copie);
- planul de afaceri (daca valoare totala eligibila este mai mare de 50.000 EURO);
- ultimele trei bilanturi anuale, si ultima raportare contabila semestriala  In cazul in care beneficiarul nu a avut activitate


Fisiere in arhiva (1):

  • Subventii pentru Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Mihai Ristea, Contabilitate financiara, Editura Universitara, Bucuresti, 2005
2. Mihail Epuran, Valeria Babaita, Corina Grosu, Contabilitatea financiara in noul sistem contabil, Editura de Vest, Timisoara, 1996
3. www.sapard.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!