Studiu privind Calculul Pragului de Semnificatie in Activitatea de Audit Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Pragul de semnificatie in audit
Introducere
Potrivit Standardului de Audit 320 ,,Obiectivul unui audit al situatiilor financiare este de a permite unui auditor exprimarea unei opinii, potrivit careia situatiile financiare au fost intocmite sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru general de raportare financiara identificat"
Este cunoscut faptul ca auditorii nu pot examina fiecare tranzactie reflectata in situatiile financiare, practica demonstrand, in general, ca nu exista timp suficient pentru a realize un audit detaliat. Acesta este si motivul pentru care auditorul este nevoit sa accepte inca de la inceputul lucrarii sale o valoare redusa de erori. Dar, totusi, cat de multe erori sau omisiuni sunt dispusi sa tolereze in situatiile financiare, astfel incit sa prezinte o opinie corecta si intemeiata asupra lor?
Aceasta intrebare este una extrem de dificila, raspunsul diferind de la un auditor la altul, in functie de rationamentul profesional, conceptia proprie si de experienta, avandu-si radacinile in conceptul teoretic numit prag de semnificatie, definit astfel: ,,Nivelul, marimea unei sume, peste care auditorul considera ca o eroare, o inexactitate sau o omisiune poate afecta atat regularitatea si sinceritatea conturilor anuale, cat si imaginea fidela a rezultatului, a situatiei financiare si a patrimoniului intreprinderii" .
Asadar, dimensiunea marjei de eroare acceptabile, materializata in pragul de semnificatie, reprezinta o ,,granita" de la care auditorul va trebui sa detecteze eventualele anomalii semnificative, marimea si natura acestora. 
,,Cadrul General pentru Intocmirea si Prezentarea Situatiilor Financiare" al Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate doreste sa clarifice urmatoarele lucruri cu privire la Pragul de semnificatie: ,,Informatiile sunt semnificative daca omisiunea sau declararea lor eronata ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare. Pragul de semnificatie depinde de marimea elementului sau a erorii judecate in imprejurarile specifice ale omisiunii sau declararii eronate. Astfel, pragul de semnificatie ofera mai degraba o limita, decat o caracteristica calitativa primara pe care informatia trebuie sa o aiba pentru a fi utila" 
Altfel spus, o eroare de 100 EUR nu pare sa atentioneze asupra judecatii rationale a unei persoane, dar o eroare de 50.000 EUR indica cu siguranta faptul ca judecata rationala a acelei persoane a fost schimbata sau influentata. In exemplul descris, auditorul ar trebui sa stabileasca pragul de semnificatie in asa fel incat totalul erorilor descoperite sa fie superior sumei cu care acesta a considerat ca se pot echivoca situatiile financiare (pragului de semnificatie ales), pentru ca aceasta neregularitate sa-i atraga atentia asupra unei posibile intentii de frauda.
Cu alte cuvinte, auditorul are de-a face cu informatii care, luate individual, au o importanta relativa. Pe masura ce acestea se dovedesc a nu fi atat de semnificative, este firesc ca si importanta pe care auditorul le-o acorda sa scada, in vederea sa ramanand doar cele care prezinta date semnificative. Totodata, profesionistul trebuie sa aiba grija sa faca o permanenta verificare a efectului pe care aceste denaturari nesemnificative le pot avea luate corelat.
Pragul de semnificatie este stabilit de catre practician ca fiind "nivelul maxim tolerabil al masurii in care situatiile financiare pot fi denaturate, dar acceptabile din punct de vedere al stakeholderilor." 
Pragul de semnificatie este cunoscut si sub denumirea de "prag de materialitate" si constituie un factor major pe care auditorii il iau in considerare atat in etapa de planificare a auditului, cand se stabileste gradul de extindere a testelor si a procedurilor de audit, cat si in etapa de formulare a opiniei, cand se evalueaza probele de audit si erorile constatate. 
1.Pragul de semnificatie in etapa de planificare
Nivelul pragului de semnificatie e stabilit inca din fazele incipiente, prin actiunea de planificare a auditului si va servi echipei de audit pe parcursul misiunii sale. El reprezinta un factor esential pentru echipa de audit de a clasifica informatiile financiare in amontele sau in avalul sau.
Intr-o prima faza a misiunii sale, auditorul trebuie sa stabileasca un prag global de semnificatie, acesta permitand o orientare si o planificare mai buna a misiunii de audit. Natura, durata si gradul de extindere a testelor si a procedurilor de audit se stabilesc in etapa de planificare in functie de pragul de semnificatie. 
In cursul acestei misiuni, pragurile de semnificatie stabilite evita executarea de lucrari inutile si ofera posibilitatea unei mai bune justificari a deciziilor referitoare la opinia emisa, datorita faptului ca auditorul impune un nivel acceptabil al pragului de semnificatie, astfel incat sa se asigure ca poate detecta din punct de vedere cantitativ, informatiile eronate semnificative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind Calculul Pragului de Semnificatie in Activitatea de Audit Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!