Structurile Patrimoniale de Activ si de Pasiv

Cuprins referat Cum descarc?

SITUATIA PATRIMONIALA. ECUATIA BILANTIERA.3
STRUCTURA PATRIMONIULUI DE ACTIV.6
STRUCTURA PATRIMONIULUI DE PASIV.8
CELE TREI TEORII PRIVITOR LA ACTIV SI PASIVUL PATRIMONIULUI.10
STRUCTURA DE CHELTUIELI SI VENIT.10
DICTIONAR CONTABIL.11
ORDINUL MFP NR. 1752/2005 PENTRU APROBAREA REGLEMENTARILOR CONTABILE CONFORME CU DIRECTIVELE EUROPENE.12
BIBLIOGRAFIE.16


Extras din referat Cum descarc?

SITUATIA PATRIMONIALA. ECUATIA BILANTIERA.
Patrimoniul unei entitati organizationale , ce desfasoara o anumita activitate economico-sociala denumita generic entitate patrimoniala, constituie ,,materia" de reflectare in contabilitatea finaniciara. 
In timp, literartura de specialitate autohtona si straina a dat notiunii de patrimoniu mai multe acceptii: astfel, exista o abordare juridica, una economica, dar cea mai des utilizata si acceptata de lumea specialistilor in contabilitate este acceptia economico-juridica dupa care parimoniul este format din ansamblul bunurilor (corporale si necorporale), a drepturilor si obligatiilor ce caracterizeaza situatia unei entitati patrimoniale la un moment dat. In acest sens sunt avute in vedere numai acele elemente patrimoniale (forme particulare de bunuri, drepturi si obligatii patrimoniale) ce pot fi exprimate in bani, deci care au o valoare pecuniara. Totdeauna patrimoniul este atasat unei persoane fizice (ce desfasoara acte de comert) sau juridice numita titular de patrimoniu.
Cuantificarea patrimoniului, la nivel global cat si structural se realizeaza prin bilantul contabil.
Sub aspect conceptual bilatul poate fi definit ca o reprezentare a utilitatilor si resurselor de care dispune o entitate patrimoniala la un moment dat. Aceasta reprezentare se face sub forma unei egalitati ce reflecta echilibrul valoric intre utilizari (afectarea concreta a resurselor) denumite active patrimoniale si resurse, denumite pasive patrimoniale, adica:
Se considera ca obiectul de studiu al contabilitatii il reprezinta patrimoniul agentilor economici, procesele economice care imbraca forma cheltuielilor si consumelor, veniturilor si rezultate economico-financiare capatate, procesele economice care justifica cum e gestionat patrimoniul agentului economic.
Egalitatea dintre activul Patrimoniului si pasivul Patrimoniului reprezinta legea fundamentala a Contabilitatii.
Cauza egalitatii intre activul patrimonial sau bilantier si pasivul patrimonial sau bilanter este explicata in forme diferite, aspect ce da si interretari diferite bilantului contabil.
Intr-o abordare economica, activul si pasivul sunt considerate doua marimi valorice ale aceleiasi realitati economice, respectiv ale capitalurilor de care dispune o entitate patrimoniala.
Prin bilant capitalurile sunt reprezentate atat sub aspectul originii lor, respectiv resursele (aporturi de capital, rezerve, datorii, beneficii) cat si al modului lor de utilizare concreta, forma lor prezenta (bunuri economice, creante, pierderi). Aceasta inzterpretare genereaza ecuatia economica a bilantului, respectiv egalitatea intre utilizari si resurse.
Interpretarea juridica a bilantului pleaca de la acceptia juridica a patromoniului considerat ca ansamlul drepturilor si obligatiilor pe care le are un titular e patrimoniu astfel ca activul bilantier reflecta elementele patrimoniale ce apartin proprietarului, iar pasivul bilantier corespunde datoriilor fata de terti si capitalurilor subscrise, partial sau total varsate de asociati, adica:
ACTIV PASIV
Ceea ce posed
(bunuri si creante) Ce datorez actionarilor
(capitaluri)
Ce datorez tertilor
(datorii)
Aceasta abordare sta la baza ecuatiei juridice a bilantului. Relatia de bza ce decurge dintr-o asemenea interpretar este urmatoarea:
unde: S = situatia neta
A = activul
D = datorii fata de terti
Situatia neta reprezinta tocmai estimarea contabila a valorii drepturilor ce le poseda proprietarii asupra unei entitasi patrimoniale.
Din punct de vedre financiar bilantul este analizat ca o descriere a resurselor investite (pasiv) si alocarea acestor resurse (activ), permitand astfel un inceput de interpretare a situatiei financiare a unei intreprinderi. Interpreatarea financiara permite punerea in evidenta a finanarilor de care a beneficiat un titular de patrimoniu (aporturi de capital, imprumuturi bancare etc.) cat si nevoile de finantat. Pentru aceasta se procedeaza la compararea:
- resurse stabile (numite si permanente sau pe termen lung) cu utilizarile stabile (active investite pe termen lung sau active imobilizate), obtinandu-se marimea fondului de rulment(FRN)
- resursele pe tremen scurt cu activele investite pe termen scurt (umite si actve circulante), in afara trezoreriei, obtinandu-se dimensiunea valorica a nevoii(necesarului) de fon de rulment (NFR)
Fondul de rulment este destinat finantarii nevoii de rulment. Prin compararea celor doi indicatori se obtine trezoreria (T), indicator ce poate fi ca marimevalorica fie pozitiv, fie negativ indicnd un excedent sau deficit de trezorerie.
Abordarea financiara a bilantului genereaza ecuatia financiara a bilantului, adica:


Fisiere in arhiva (1):

  • Structurile Patrimoniale de Activ si de Pasiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!