Structura Activelor in Cadrul Intreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

Argument. 3
Capitolul 1 - Caracteristici privind activele fixe. 4
1.1. Notiuni introductive. 4
1.2. Sistemul de documente primare. 9
1.3. Evaluarea si reevaluarea activelor fixe. 11
Capitolul 2 - Deprecierea activelor imobilizate. 14
2.1. Amortizarea ca forma a deprecierii ireversibile. 14
2.1.1. Rolul amortizarii in gestiunea intreprinderii. 14
2.1.2. Metode de amortizare si calculul amortizarii. 15
2.2. Provizioanele pentru deprecierea imobilizarilor. 18
Capitolul 3 - Informatii generale privind Replika Benz S.A. Vaslui. 22
3.1 Obiectul de activitate. 22
3.2. Regimul de amortizare utilizat la Replika Benz S.A. Vaslui. 22
3.3. Contabilizarea intrarii activelor imobilizate. 24
3.4. Contabilitatea iesirii activolor fixe. 26
Concluzii si propuneri. 28
Bibliografie. 29


Extras din referat Cum descarc?

Argument
Pe parcursul derularii activitatii specifice, agentii economici isi procura capitalurile necesare functionarii, apeland la diferite surse.
Aceste surse de provenienta pot fi :
I. Surse interne de provenienta a capitalurilor : amortismente, profitul realizat din activitatea agentului economic si sume rezultate din vanzarea de mijloace fixe.
II. Surse externe de provenienta a capitalurilor :
- surse externe cu caracter rambursabil : imprumuturi bancare pe termen lung, termen mediu si pe termen scurt, capitalul rezultat din imprumutul obligatar , care sunt purtatoare de dobanzi;
- surse externe nerambursabile : noi emisiuni de actiuni proprii, alocatii de la buget, subventii acordate, etc.
Odata procurat, capitalul urmeaza sa fie folosit in activitatea economica, primind destinatii bine stabilite, in functie de prioritatile agentului economic.
Capitalurile, avand caracterul de sursa de finantare , se constituie ca element de pasiv, ele regasindu-se in activ sub forma materializata.
Elementele de activ, astfel constituite, contribuie la realizarea procesului de productie si conduce la obtinerea de noi valori, concretizate in bunuri de consum sau servicii vandute catre consumatori, iar la finele circuitului sa conduca la generarea de capital propriu si diminuarea capitalului imprumutat.
Activele imobilizate, ca forma de materializare a capitalului, trebuiesc tratate cu un interes deosebit , pentru ca prin aceasta se realizeaza o imobilizare de resurse pe o durata lunga, in functie de natura imobilizarilor realizate.
Activele imobilizate corporale sunt structuri importante in cadrul patrimoniului intreprinderii, acestea avand rolul de a participa direct la realizarea obiectului de activitate al intreprinderii. In actuala periaoda, in care in Romania s-a trecut la adaptatrea contabilitatii microeconomice si macroeconomice la Standardele Internationale de Contabilitate, evidenta contabile legata de structurile de active imobilizate corporale a capatat valente sporite, deoarece se pune problema recunoasterii initiale a acestora in contabilitate, a recunoasterii ulterioare (recunoastere determinata de deprecieri definitive si latente, precum si de reevaluari determinate de inflatie), dar mai ales de modul in care acestea se reflecta in situatiile financiare ale intreprinderii.
In urma aplicarii Standardelor Internationale de Contabilitate, consideram ca cele mai importante modificari produse in contabilizarea structurilor patrimoniale s-au realizat in cadrul activelor imobilizate, atat a celor corporale, cat si a celor corporale.
Capitolul I - Caracteristici privind activele fixe
1.1 Notiuni introductive
Activele imobilizate reprezinta plasamente de capital pe termen indelungat, mai mare de un an, concretizate in imobilizarile, corporale si financiare. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de utilizari durabile care corespund in general resurselor stabile respectiv capitalurilor permanente ale intreprinderii. Fiind plasamente pe termen indeiungat ele participa la mai multe ciduri de exploatare si ca regula generala o parte din valoarea lor o transmit asupra utilitatilor create de intreprindere(produse, servidi, lucrari) in mod treptat pe durata lor de serviciu prin procesul de amortizare.
Constituirea si utilizarea activelor imobilizate reprezinta prin implicatiile pe care le produc in economia intreprinderii, unul din elementele de baza ale mecanismului financiar al acestuia. Factorul esential al politicii de continuitate si crestere a activitatii intreprinderii il reprezinta investitia concretizata in achizitia sau constituirea de active de productie si comercializare. Realizare investitiilor impune necesitati de finantare importante conducand la afectarea resurselor pe termen lung.
Din punct de vedere contabil, investitia este asimilata notiunii de imobilizari necorporale, corporale sau financiare este vorba de imobilizari, obiectul sau suportul deciziei de investitii iar din punct de vedere economic investitia trece la crearea capitalului fix, durabil, deci acumularea de active fixe de productie si comerciatizare; este vorba de acumularea de capital.
Cresterea capacitatii de productie si modernizarea echipamentelor productive este strans legata de investitii, societatea nu este obligata sa investeasca dar pentru a tine pasul cu celelalte unitati cu care se afla in concurenta si mai ales a progresului tehnic, ea este nevoita sa faca investitii in imobilizari profesionale destinate activitatii de exploatare. Aceste investitii au drept scop reinnoirea imobilizarilor uzate fizic sau moral; ele fiind investitii sigure.
Se poate aprecia bine randamentul lor viitor(intocuirea de regula nu se mai realizeaza cu acelas) tip de utilaj ci cu unul cu randament crescut).
Prin pozitia sa, activul evidentiaza destinatia si lichiditatea bunurilor economice(perioada de transformare in bani). In raport de aceste criterii se disting urmatoarele categorii de active:
o active imobilizate
o active circulante
O asemenea distinctie se regaseste in plan economic prin gruparea activelor in capital fix si capital circulant. Criteriul folosit in acest caz este cel al rotatiei, adica modul specific in care se consuma si se inlocuiesc.
Activele imobilizate sau fixe denumite si imobilizari cuprind toate acele valori economice de investitie a caror perioada de utitizare si lichidare este mai mare de un an. Ele alcatuiesc baza si mijloacele de actiune a intreprinderii. Ca bunuri economice, activele fixe se caracterizeaza atat prin durabilitatea lor mai indelungata cat si prin repetata lor participare la circuitul economic. Functia acestor bunuri este fixata in activitatea economica si sociala a intreprinderii fara ca prin utilizarea lor sa se delimiteze ca bunuri destinate direct comercializarii. In consecinta, ele nu se consuma sau nu se inlocuiesc dupa prima utilizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Activelor in Cadrul Intreprinderii.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!