Strategii de Politica Monetara - Tintirea Inflatiei

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In acest proiect imi propun sa dezbat tema "Strategii de politica monetara ".Voi incerca sa explic notiunea de politica monetara si in acelas timp sa enumar obiectivele si strategiile sale , ce sunt acestea si cum pot fi indeplinite.Am dezvoltat cu precadere subiectul inflatiei deoarece este cea mai importanta strategie de politica monetara .Pe celelalte strategii doar le-am amintit si am spus cate ceva despre ele:ce sunt ,pe ce se bazeaza,ce corelatie exista intre ele si tintirea ratei inflatiei etc.
In primul rand, trebuie stiut ca politica monetara este condusa ,realizata de o asa numita banca centrala .Banca centrala este autoritatea publica ce conduce,regleaza institutiile de depozitare,mai precis institutiile de credit si controleaza cantittatea de bani dintr-o economie.
In conditiile economiei actuale,s-a ajuns ca banca centrala sa joace un rol cheie-de manager economic-in ultima perioada aceasta acumuland din ce in ce mai multe responsabilitati legate de stabilizarea propriei economii,in conditiile practicarii de cursuri valutare flexibile.Ea are drept obiectiv definirea si aplicarea masurilor de politica monetara a statului,pastrarea rezervelor valutare ale tarii,realizand in acelas timp ,supravegherea bancilor din sistem,refinanatarea acestora si,nu in ultimul rand,administrarea conturilor statului.Tendinta actuala in tarile occidentale este sa consolideze inca si mai mult independenta tradititonala a bancilor centrale fata de guverne pentru a garanta astfel stabilitatea economica.
In tarile Uniunii Europene ce au intrat in UEM,functiile de banca centrala sunt indeplinite de Banca Centrala Europeana si de Sistemul European al Bancilor Centrale.In Statele Unite,functiile bancii centrale sunt realizate de Sistemul Federal(FED).Pe scurt,functiile generale care se atribuie bancilor centrale sunt urmatoarele:
ofunctia de emisiune monetara
ofunctia de centru al politicii monetare
ofunctia de creditare a economiei nationale
ofunctia de centru valutar
ofunctia de banca a bancilor
ofunctia de banca a statului
Chiar daca ele se ocupa de toate obiectivele politicii economice,obiectivul lor prioritar este stabilitatea preturilor si tipul de schimb.
POLITICA MONETARA-strategii de politica monetara
Un instrument politic este o variabila economica sub controlul guvernului care poate afecta mai mult sau mai putin obiectivele,scopurile macroecomiei.
Schimband politica monetara,fiscala sau alte politici ,guvernele pot evita excesele ciclului economic sau pot mari productia.Cele doua instrumente majore ale politicii macroeconomice sunt politica fiscala si politica monetara.
Alegerea unei politici monetare corecte este un lucru crucial pentru sanatatea si bunul mers al economiei.Politicile monetare expansioniste duc la o inflatie ridicata,care scade eficienta economiei si stopeaza cresterea economica.In schimb, o politica monetara prea stransa poate produce recesiuni severe in care productia scade considerabil si numarul somerilor creste.Poate duce la o deflatie si o scadere a nivelului preturilor cum s-a intamplat in Statele Unite in timpul Marii Depresiuni si recent in Japonia.
In ultima perioada ,evolutiile inflationiste au condus la abordarea unei importante deosebite asigurarii stabilitatii monetare interne,astfel spus a stabilitatii preturilor,acestea devenind obiectivul final al politicii monetare adoptate de bancile centrale.
Bancile centrale sunt insarcinate sa analizeze situatia economica a tarii si,ca o concluzie a acestei analize ,sa schiteze strategiile de politica monetara cu obiectivul principal de a garanta stabilitatea monetara.Alte obiective economice ,cum ar fi cresterea economica sau somaj 0,vor fi pentru banca ,in ceea ce priveste stabilitatea ,obiective secundare. Schita strategiilor de politica monetra inseamna planificarea evolutiei variabilelor ce pot fi controlate de catre banca centrala:tipuri de reescont ,cantitatea de bani in circulatie,coeficienti


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Politica Monetara - Tintirea Inflatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!