Stocurile

Extras din referat Cum descarc?

Principalele tipuri de stocuri detinute de o intreprindere sunt destinate utilizarii in productie sau destinate vanzarii, fie in acelasi stadiu in care au fost procurate, fie dupa ce au suferit o prelucrare. Cele mai reprezentative stocuri sunt marfurile, ambalajele, materiile prime, produsele finite, productia in curs de executie, obiectele de inventar.
Marfurile sunt bunuri pe care intreprinderea le cumpara, le stocheaza si le vinde, de obicei in acelasi stadiu, fara prelucrare.
Ambalajele sunt bunuri pentru protectia integritatii materiale, conservarea calitatii sau transportul bunurilor.
Materiile prime sunt bunuri destinate unui proces de prelucrare sau transformare, din care se obtin produse.
Produsele finite reprezinta bunurile obtinute ca urmare a unui proces de fabricatie, daca acestea au parcurs toate fazele de prelucrare si transformare si sunt declarate conform cu standardele de calitate.
Productia in curs de executie reprezinta bunurile obtinute in diferite stadii de prelucrare, ca urmare a indeplinirii partiale a standardelor tehnice de fabricatie, destinate in continuare prelucrarii.
Materialele de natura obiectelor de inventar sunt bunuri de mica valoare sau de scurta durata, destinate utilizarii repetate in mai multe cicluri de fabricatie.
Stocurile sunt active:
- detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
- in curs de productie in vederea unei vanzari; 
- sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
Evaluarea stocurilor se bazeaza pe principiul costului istoric, ceea ce implica recunoasterea stocurilor in contabilitate la costul de achizitie sau la costul de fabricatie. Se pot identifica patru momente ale evaluarii stocurilor: 
- cu ocazia achizitiei sau productiei (prima recunoastere in contabilitate);
- la inventariere;
- la intocmirea bilantului;
- cu ocazia vanzarii sau consumului ( incetarea recunoasterii in contabilitate ).
Cu ocazia primei recunoasteri in contabilitate, stocurile achizitionate cu titlu oneros sunt evaluate la cost de achizitie, iar stocurile fabricate sunt evaluate la cost de productie. Prin conventie, pretul este expresia monetara a valorii unei tranzactii, iar costul o suma de cheltuieli identificate, calculate sau repartizate in raport cu un criteriu precizat, cunoscut, determinat.
Cu ocazia inventarierii generale, stocurile se evalueaza la valoarea de piata.
In bilant stocurile sunt evaluate la minimum dintre cost si valoarea de piata.
La vanzare sau consum, adica la incetarea recunoasterii in contabilitate, stocurile pot fi evaluate folosind una din urmatoarele metode: 
- primul intrat  primul iesit (FIFO);
- ultimul intrat - primul iesit (LIFO);
- costul mediu ponderat (CMP).
Evidenta analitica a stocurilor se poate tine cantitativ - valoric, pe grupe si sortimente, operativ - pe locuri sau centre de responsabilitate sau global valoric, in functie de necesitatile de informatii pentru decizie si control.
Cumpararea si vanzarea se bazeaza pe transfer de proprietate, fiind necesara consemnarea scrisa a unui contract intre client si furnizor.
Stocurile cumparate sosesc la beneficiar impreuna cu factura si avizul de insotire a marfurilor. Avizul insoteste marfurile pe timpul transportului, daca factura de livrare este intocmita ulterior. Primirea stocurilor se numeste receptie, iar inventarul faptic cantitativ si indeplinirea conditiilor standard de calitate se consemneaza in nota de intrare  receptie. Daca se constata diferente cantitative, calitative sau valorice, se intocmeste nota de constatare  diferente. Pentru stocurile respinse se intocmeste proces verbal de custodie temporara, acestea fiind la dispozitia furnizorului.
Constatarea obtinerii productiei finite are la baza raportul de fabricatie, iar predarea la depozit si miscarea stocurilor operative intre gestiuni se face cu bonul de predare  transfer  restituire.
Nota de comanda serveste pentru inregistrarea comenzii ferme de stocuri din partea clientilor. Delegatia pentru ridicare de marfuri atesta legal identitatea cumparatorului. Dispozitia de livrare este dispozitia administrativa de a elibera stocurile din depozit.
Fisa de magazie este documentul de evidenta cantitativa, cronologica a operatiilor de intrare si iesire si de control operativ a concordantei dintre existentul de stocuri faptic si scriptic, fiind deschisa pentru fiecare fel de stoc.
Consumul tehnologic pentru fabricatie se consemneaza in bonul de consum individual sau colectiv, in functie de particularitatile stocurilor consumate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stocurile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!