Standardul International de Contabilitate IAS 40 Investitii Imobiliare

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I Notiuni generale privind IAS 40 ,,Investitii imobiliare"
1.1. Definitii
1.2. Obiectivul si aria de aplicabilitate
1.3. Alte notiuni privind standardul
Cap. II Aplicatii privind Standardul International de Contabilitate IAS 40


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I
Notiuni generale privind IAS 40 ,,Investitii imobiliare"
1.1. Definitii
Investitiile imobiliare sunt reprezentate de proprietatile imobiliare (terenuri sau constructii) detinute de entitate pentru a fi inchiriate sau pentru a majora valoarea capitalului. Sunt incluse aici acele proprietati imobiliare pentru care entitatea detine titluri de proprietate sau cele detinute in baza unui contract de leasing financiar.
Investitia imobiliara este acea proprietate imobiliara (un teren sau o cladire -sau parte a unei cladiri - sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar, in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba in scopul inchirierii sau pentru cresterea valorii capitalului sau ambele, decat pentru:
o a fi utilizata in productia de bunuri, prestarea de servicii sau in scopuri administrative
o a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
Proprietati imobiliare utilizate de posesor sunt proprietati detinute (de proprietar sau locatar in baza unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizate in productia de bunuri, prestarea de servicii sau in scopuri administrative.
Valoarea justa este suma la care poate fi tranzactionat un activ, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat in mod obiectiv.
Costul este valoarea numeralului sau a echivalentului de numerar platite sau valoarea justa a celeilalte contraprestatii date pentru a dobandi un activ la momentul achizitiei sau constructiei sale.
Valoarea contabila este valoarea la care un activ este recunoscut in bilant.
1.2. Obiectivul si aria de aplicabilitate
Obiectivul IAS 40 este de a prezenta tratamentele contabile specific recunoasterii si evaluarii investitiilor imobiliare si cerintele de prezentare a informatiilor necesare utilizatorilor in luarea deciziilor.
Acest standard trebuie aplicat la recunoasterea, evaluarea si prezentarea investitiilor imobiliare.
Printre altele, acest standard se ocupa de evaluarea, in situatiile financiare ale unui locatar, a investitiei imobiliare detinute in baza unui contract de leasing financiar, precum si cu evaluarea, in situatiile in situatiile financiare ale unui locatar, a investitiei imobiliare data in leasing, in baza unui contract de leasing operational. In schimb nu se ocupa de alte aspecte ce sunt acoperite de IAS 17, Leasing, incluzand:
o clasificarea operatiunilor de leasing ca leasing financiar sau operational;
o recunoasterea venitului realizat din leasing, aferent investitiei imobiliare (a se vedea de asemenea IAS 18, Venituri din activitati curente);
o evaluarea proprietatii imobiliare detinute in baza unui contract de lessing operational, in situatiile financiare ale unui locatar;
o evaluarea proprietatilor imobiliare inchiriate in baza unui contract de leasing financiar in situatiile financiare ale unui locatar;
o contabilitatea tranzactiilor de vanzare si de leaseback;
o prezentarea informatiilor cu privire la leasing financiar si leasing operational.
Acest Standard nu este aplicabil pentru:
o active biologice ale terenului, aferente activitatii agricole (a se vedea IAS 41, Agricultura);
o concesiuni miniere, prospectiuni si extractie de minereu, petrol, gaze naturale si resurse naturale neregenerabile similare.
1.3. Alte notiuni privind standardul
Recunoastere
Investitiile imobiliare trebuie recunoscute ca activ cand, si numai atunci cand:
o este probabil ca beneficii economice viitoare aferente investitiei imobiliare sa fie generate catre intreprindere;
o costul investitiei imobiliare poate fi evaluat in mod credibil.
Evaluarea initiala
Pentru a determina daca un element indeplineste primul criteriu de recunoastere, o intreprindere trebuie sa stabileasca gradul de certitudine aferent fluxului de beneficii economice viitoare, pe baza dovezilor disponibile de la momentul recunoasterii initiale. Cel de-al doilea criteriu de recunoastere, de regula, indeplinit cu usurinta, deoarece tranzactia de schimb care evidentiaza cumpararea activului identifica si costul acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul International de Contabilitate IAS 40 Investitii Imobiliare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!