Standardul International de Contabilitate 2

Cuprins referat Cum descarc?

1. OBIECTIV pag 3
2. DOMENIU DE APLICARE pag 3
3.DEFINITII pag 3
4. EVALUAREA STOCURILOR pag 4
5. RECUNOASTEREA DREPT CHELTUIALA pag 6
6. PREZENTAREA INFORMATIILOR pag 6
7 DATA INTRARII IN VIGOARE pag 7
8. RETRAGEREA ALTOR NORME pag 7


Extras din referat Cum descarc?

STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE 2
IAS 2
Stocuri
1. OBIECTIV
Obiectivul prezentului standard este acela de a prescrie tratamentul contabil pentru stocuri.O problema fundamentala in contabilizarea stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscuta drept activ si reportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute.Prezentul standard furnizeaza indrumari referitoare la determinarea costului si la recunoasterea ulterioara a acestuia drept cheltuiala, inclusiv orice reducere a valorii contabile pana la valoarea realizabila neta.De asemenea, standardul furnizeaza indrumari cu privire la formulele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor.
2. DOMENIU DE APLICARE
Prezentul standard se aplica tuturor stocurilor, cu exceptia :
(a) productiei in curs de executie in cadrul contractelor de constructie, inclusiv contractele de prestari de servicii direct legate de acestea (a se vedea IAS 11 Contracte de constructie);
b) instrumentelor financiare (a se vedea IAS 32 Instrumente financiare: prezentare si IAS 39 Instrumente financiare: recunoastere si evaluare); 
c) activelor biologice legate de activitatea agricola si de productia agricola in momentul recoltarii (a se vedea IAS 41 Agricultura).
Prezentul standard nu se aplica la evaluarea stocurilor detinute de:
(a) producatori de produse agricole si forestiere, de produse agricole dupa recoltare si de minereuri si alte produse minerale, in masura in care acestea sunt evaluate la valoarea realizabila neta in conformitate cu practicile bine stabilite din acele sectoare de activitate. Atunci cand astfel de stocuri sunt evaluate la valoarea realizabila neta, modificarile acelei valori sunt recunoscute in profitul sau pierderea perioadei in care are loc modificarea;
(b) brokeri-traderi de la bursa de marfuri care isi evalueaza stocurile la valoarea justa minus costurile de vanzare. Atunci cand astfel de stocuri sunt masurate la valoarea justa minus costurile de vanzare, modificarile valorii juste minus costurile de vanzare sunt recunoscute in profitul sau pierderea perioadei in care are loc modificarea.
4. Stocurile la care s-a facut referire la punctul 3 litera (a) sunt evaluate, in anumite faze ale productiei, la valoarea realizabila neta. Aceste cazuri apar, de exemplu, atunci cand culturile agricole au fost recoltate sau cand minereurile au fost extrase, iar vanzarea este asigurata printr-un contract la termen sau printr-o garantie guvernamentala sau atunci cand exista o piata activa, iar riscul de a ramane cu productia nevanduta este neglijabil. Aceste categorii de stocuri sunt exceptate doar de la cerintele de evaluare din prezentul standard.
5. Brokerii-traderi sunt cei care cumpara sau vand marfuri pentru altii sau in nume propriu. Stocurile la care se face referire la punctul 3 litera (b) sunt dobandite, in principal, in scopul vanzarii in viitorul apropiat si genereaza un profit din fluctuatiile de pret sau din marja brokerilor-traderi. Atunci cand aceste stocuri sunt evaluate la valoarea justa minus costurile de vanzare, ele sunt exceptate doar de la cerintele de evaluare din prezentul standard.
3.DEFINITII
6. Urmatorii termeni sunt folositi in prezentul standard cu intelesul specificat in continuare:
Stocurile sunt active:
(a) detinute in vederea vanzarii pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
(b) in curs de productie in vederea unei astfel de vanzari; sau
(c) sub forma de materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
Valoarea realizabila neta este pretul de vanzare estimat pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, minus costurile estimate pentru finalizare si costurile estimate necesare efectuarii vanzarii.
Valoarea justa este suma la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie, intre parti interesate si in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective.
7. Valoarea realizabila neta se refera la suma neta pe care o entitate se asteapta sa o realizeze din vanzarea de stocuri pe parcursul desfasurarii normale a activitatii. Valoarea justa reflecta suma pentru care acelasi stoc ar putea fi tranzactionat pe piata, intre cumparatori si vanzatori interesati si in cunostinta de cauza. Prima este o valoare specifica entitatii; cea de a doua nu este. Valoarea realizabila neta pentru stocuri poate sa nu fie egala cu valoarea justa minus costurile de vanzare.
8. Stocurile includ bunuri cumparate si detinute in vederea revanzarii, inclusiv, de exemplu marfurile cumparate de un detailist in vederea revanzarii sau terenurile si alte proprietati imobiliare detinute in vederea revanzarii. Stocurile includ, de asemenea, produsele finite ale entitatii sau productia aflata in curs de executie de catre entitate, precum si materiale si consumabile destinate utilizarii in procesul de productie. In cazul unui prestator de servicii, stocurile includ costurile serviciilor, asa cum sunt descrise la punctul 19, pentru care entitatea nu a recunoscut inca venitul aferent (a se vedea IAS 18 Venituri).
4. EVALUAREA STOCURILOR
9. Stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mica dintre cost si valoarea realizabila neta.
Costul stocurilor
10. Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile de cumparare, costurile de conversie, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in starea si in locul in care se gasesc in prezent.
Costuri de cumparare
11. Costurile de cumparare a stocurilor cuprind pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care entitatea le poate recupera ulterior de la autoritatile fiscale), costurile de transport, manipulare si alte costuri care pot fi atribuite direct achizitiei de produse finite, materiale si servicii. Reducerile comerciale, rabaturile si alte elemente similare sunt deduse pentru a determina costurile de cumparare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul International de Contabilitate 2.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!