Standardul internațional de audit 320 pragul de semnificație în planificarea și desfășurarea unui audit

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I -  PRAGUL DE SEMNIFICATIE IN CONTEXTUL UNUI AUDIT 4
CAPITOLUL II - DETERMINAREA PRAGULUI DE SEMNIFICATIE SI A PRAGULUI DE SEMNIFICATIE FUNCTIONAL IN MOMENTUL PLANIFICARII AUDITULUI 6
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Standardele de audit considera folosirea conceptului de risc de audit ca o cale de asigurare ca riscul de denaturare semnificativa a situatiilor financiare este pastrat la un nivel acceptabil de scazut. Riscul de audit reprezinta o problema de planificare.
Calitatea informatiei contabile, in general, si in mod deosebit acelei din situatiile financiare ale exercitiului se afla in stransa legatura cu riscul de audit, cu marimea, felul si intensitatea acestuia. Ca urmare, determinarea si cunoasterea semnificatiei informatiei oferite de audit are o importanta aparte in stabilirea, dimensionarea si monitorizarea riscurilor de audit.
Prezentul Standard International de Audit (ISA) trateaza responsabilitatea auditorului de a aplica conceptul de prag de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit al situatiilor financiare. ISA 4501 explica modul in care pragul de semnificatie se aplica in evaluarea efectului denaturarilor identificate asupra auditului si al denaturarilor necorectate, daca exista, asupra situatiilor financiare.
CAPITOLUL I -  PRAGUL DE SEMNIFICATIE IN CONTEXTUL UNUI AUDIT
Cadrele de raportare financiara trateaza adesea conceptul de prag de semnificatie in contextul intocmirii si prezentarii situatiilor financiare. Desi cadrele de raportare financiara ar putea sa trateze subiectul pragului de semnificatie in mai multe feluri, ele explica in general faptul ca :
-  Denaturarile, inclusiv omisiunile, sunt considerate a fi semnificative daca se poate preconiza, in mod rezonabil, ca acestea, individual sau cumulat, vor influenta deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situatiilor financiare;
-  Rationamentele cu privire la pragul de semnificatie sunt exercitate in contextul circumstantelor inconjuratoare si sunt afectate de dimensiunea sau natura denaturarii ori de o combinatie a celor doua; si
-  Rationamentele cu privire la aspectele care sunt importante pentru uti lizatorii situatiilor financiare sunt bazate pe luarea in considerare a nevoilor comune de informatii financiare ale utilizatorilor ca grup.2 Efectul posibil al denaturarilor asupra utilizatorilor individuali specifici, ale caror nevoi ar putea sa varieze mult, nu este luat in considerare.
O asemenea discutie, in cazul in care este prezenta in cadrul de raportare financiara aplicabil, ii ofera auditorului un cadru de referinta pentru determinarea pragului de semnificatie al auditului. Daca in cadrul de raportare financiara aplicabil nu se include o discutie cu privire la conceptul de prag de semnificatie, caracteristicile la care se face referire la punctul 2 ii furnizeaza auditorului un asemenea cadru de referinta. 
Stabilirea de catre auditor a pragului de semnificatie este un aspect ce tine de rationamentul profesional si este afectata de perceptia auditorului cu privire la nevoile de informatii financiare ale utilizatorilor situatiilor financiare. In acest context, este rezonabil ca auditorul sa presupuna ca utilizatorii :
1. Detin cunostinte rezonabile cu privire la activitatile economice si de afaceri si cunostinte de contabilitate si sunt dispusi sa studieze informatiile din situatiile financiare cu o diligenta rezonabila;
2. Inteleg faptul ca situatiile financiare sunt intocmite, prezentate si auditate la nivelurile pragurilor de semnificatie;
3. Recunosc incertitudinile inerente in evaluarea sumelor pe baza estimarilor, rationamentului si luarii in considerare a evenimentelor viitoare; si 
4. Iau decizii economice rezonabile pe baza informatiilor din situatiile financiare.
Conceptul de prag de semnificatie este aplicat de auditor atat in planificarea si desfasurarea auditului, cat si in evaluarea efectului denaturarilor identificate asupra auditului si al denaturarilor necorectate, daca exista, asupra situatiilor financiare si in formarea opiniei din raportul auditorului.
In planificarea auditului, auditorul exercita rationamente cu privire la denaturarile care vor fi considerate semnificative. Aceste rationamente ofera o baza pentru :
-  Determinarea naturii, plasarii in timp si amplorii procedurilor de evaluare a riscului;
-  Identificarea si evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa; si
-  Determinarea naturii, plasarii in timp si amplorii procedurilor de audit subsecvente.
Pragul de semnificatie determinat in momentul planificarii auditului nu stabileste neaparat o valoare sub care denaturarile necorectate, individual sau cumulat, vor fi evaluate intotdeauna ca fiind nesemnificative. Circumstantele aferente anumitor denaturari l-ar putea face pe auditor sa le evalueze drept semnificative chiar daca ele se afla sub pragul de semnificatie. Nu este practica elaborarea de proceduri de audit pentru detectarea tuturor denaturarilor care ar putea fi semnificative doar datorita naturii lor. Cu toate acestea, luarea in considerare a naturii potentialelor denaturari necorectate este relevanta pentru conceperea procedurilor de audit pentru tratarea riscurilor de denaturare semnificativa. Suplimentar, atunci cand evalueaza efectul denaturarilor necorectate asupra situatiilor financiare, auditorul ia in considerare nu doar dimensiunea, ci si natura denaturarilor necorectate si circumstantele specifice in care acestea au aparut. 
Data de la care prezentul standand intra in vigoare pentru auditurile situatiilor financiare incepe la 15 decembrie 2009 sau ulterior acestei date.
In sensul ISA-urilor, pragul de semnificatie functional reprezinta valoarea sau valorile stabilite de auditor la un nivel mai scazut decat pragul de semnificatie pentru situatiile financiare ca intreg pentru a reduce la un nivel adecvat de scazut probabilitatea ca totalitatea denaturarilor necorectate si nedetectate sa depaseasca pragul de semnificatie al situatiilor financiare ca intreg. Daca este cazul, pragul de semnificatie functional se refera, de asemenea, la valoarea sau valorile stabilite de auditor la un nivel mai scazut decat nivelul sau nivelurile pragului de semnificatie pentru anumite clase de tranzactii, solduri ale conturilor sau prezentari de informatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul international de audit 320 pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Surse web:
1. International Auditing and Assurance Standards Board, "Manualul de reglementari internationale de control al calitatii, audit, revizuire, alte servicii de asigurare si servicii conexe", Disponibil online la: https://www.codetic-standardeinternationale.ro/wp-content/uploads/2020/07/Manualul-ISA-Vol-I-RO.pdf
2. Curs, Unitatea III de invatare ,,Prag de semnificatie si riscul de audit", http://www.cndi.ro/wp-content/uploads/2012/03/Unitatea_de_invatare_3.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!