Standardul de Contabilitate IAS 11 - Contracte de Constructii

Extras din referat Cum descarc?

A. Obiectiv
Obiectivul acestui standard este de a descrie tratamentul contabil pentru contabilizarea contractelor de constructii. 
Principala problema a contabilizarii contractelor de constructii o reprezinta alocarea veniturilor si a cheltuielilor contractuale in perioadele contabile la care se refera. Acest standard stabileste, printre altele, criteriile de recunoastere pentru determinarea perioadei in care veniturile si cheltuielile trebuie recunoscute in contul de profit si pierdere.
B. Aria de aplicabilitate
IAS 11, paragraful 1, indica faptul ca acest standard trebuie aplicat in contabilizarea contractelor de constructii in situatiile financiare ale antreprenorilor. Standardul se aplica atat contractelor pe termen scurt, cat si a celor pe termen lung.
C. Definitii
In continuare sunt definiti principalii termeni utilizati in acest standard:

(i) Privind contractele:

Un contract de constructie este un contract negociat in mod particular pentru constructia unui activ sau a unei combinari de active care se afla intr-o stransa relatie sau interdependenta in ceea ce priveste proiectarea, tehnologia si functionarea sau scopul ori utilizarea lor finala.
Un contract cu pret fix este acel contract de constructie in care antreprenorul este de acord cu un pret contractual fix sau cu o rata fixa pe unitatea de produs finit, care in unele cazuri poate fi supusa unor clauze de indexare a pretului.
Un contract cost plus este acel contract de constructie in care antreprenorul recupereaza costurile permise sau definite expres in contract, plus un procent din aceste costuri sau un onorariu fix.
Trebuie mentionat, de asemenea, faptul ca unele contracte de constructii pot contine caracteristici aferente, atat contractelor cu pret fix, cat si ale contractelor cost plus. 

(ii) Privind veniturile
Veniturile contractuale trebuie sa cuprinda:
- Valoarea initiala a veniturilor convenite in contract;
- Modificarile in lucrarile contractuale, revendicarile si platile de stimulare:
i. in limita sumei probabil de a fi primita;
ii. ce se pot evalua in mod credibil.
Modificarile contractuale sunt ordine de schimbare date (exemplu: dispozitii de santier) de catre beneficiar. O astfel de modificare poate avea drept rezultat o crestere sau descrestere a venitului contractual.
Revendicarile sunt sume pe care antreprenorul incearca sa le colecteze, de la beneficiar sau de la un alt tert, drept despagubire pentru costurile neincluse in pretul contractului.
Platile de stimulare sunt sume suplimentare platite antreprenorului in cazul in care standardele de performanta specificate sunt atinse sau depasite (spre exemplu o plata suplimentara pentru incheierea in avans a lucrarii).

(iii) Privind costurile:
Costurile contractuale trebuie sa cuprinda , in conformitate cu paragrafele 16-21 din IAS 11 urmatoarele:
- Costurile directe aferente contractului specific;
- Costurile atribuibile activitatii contractului, in general, si care pot fi alocate contractului;
- Alte astfel de costuri specificate in contract si de care raspunde beneficiarul in termenii respectivului contract.

Costurile directe aferente contractului specific includ urmatoarele:
- Costurile salariale ale personalului de pe santier, inclusiv supravegherea pe santier;
- Costurile materialelor utilizate pentru realizarea constructiei;
- Cheltuiala cu amortizarea instalatiei tehnice si a echipamentului folosit pentru realizarea activului sau activelor stipulate in contractul de constructii;
- Costurile aferente transportului instalatiei tehnice, a echipamentelor si a materialelor necesare realizarii contractului la si de la santier;
- Costurile cu inchirierea utilajelor necesare realizarii contractului, in cazul in care societatea nu dispune de astfel de utilaje si le inchiriaza de la terti pentru acest scop;
- Costurile proiectarii si ale asistentei tehnice direct aferente contractului;
- Costurile estimate ale rectificarii si garantarii muncii, inclusiv costurile de asigurare prevazute;

Costurile care sunt atribuibile activitatii contractului, in general, si care pot fi alocate contractelor specifice conform IAS 11 includ urmatoarele:
- Costurile cu asigurarile;
- Costurile proiectarii si asistentei tehnice care nu sunt in mod direct aferente contractului specific;
- Costurile indirecte de constructie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul de Contabilitate IAS 11 - Contracte de Constructii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!