Standard de Contabilitate IAS 17 - Leasing

Extras din referat Cum descarc?

PREZENTARE
Scopul principal al IAS 17 il constituie definirea si prezentarea informatiilor referitoare la operatiunile de leasing financiar. Operatiunile de leasing financiar sunt un exemplu specific al contabilitatii bazata pe principiul prevalentei economicului asupra formei juridice a tranzactiilor. Operatiunile de leasing financiar constituie, in esenta, achizitionarea unui activ utilizand un imprumut garantat cu respectivul activ. 
Prezentul Standard se aplica acelor contracte care transfera dreptul de utilizare a bunurilor, chiar daca, pentru utilizarea sau intretinerea respectivelor bunuri, locatorului i se poate cere efectuarea unor servicii substantiale. Pe de alta parte, acest Standard nu se aplica in cazul contractelor de servicii care nu implica transferul dreptului de utilizare a bunurilor intre partile contractante. 
Definitii 
Leasingul este un acord prin care locatorul cedeaza locatarului, in schimbul unei plati sau serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada convenita de timp. 
Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului Titlul de proprietate poate fi transferat, in cele din urma, sau nu. 
Leasingul operational este operatiunea de leasing ce nu intra in categoria leasingului financiar.
Leasingul irevocabil reprezinta operatiunea de leasing care este revocabila doar: 
(a) daca survine un eveniment contingent a carui producere era putin probabila; 
(b) cu permisiunea locatorului; 
(c) in cazul in care locatarul contracteaza cu acelasi locator un nou leasing privind acelasi bun sau unul echivalent; sau 
(d) in momentul platim, de catre locatar, a unei sume suplimentare, este certa, intr-o masura rezonabila. 
Inceputul contractului de leasing reprezinta cea dintai data dintre data contractului de leasing sau data angajamentului partilor de a respecta principalele prevederi ale leasingului. 
Durata contractului de leasing reprezinta perioada de timp irevocabila pentru care locatarul a contractat bunul in leasing si orice alte termene suplimentare pentru care locatarul are optiunea de a continua utilizarea bunului in regim de leasing, cu sau fara plata suplimentara, optiune a carei exercitare de catre locatar este certa, intr-o masura rezonabila, la inceputul contractului de leasing. 
Platile minime de leasing sunt acele plati de-a lungul duratei contractului de leasing pe care locatarul trebuie sau poate fi obligat sa le efectueze, excluzand chiria contingenta, costurile serviciilor si impozitele care locatorul le va plati si care se vor rambursa acestuia, impreuna cu: 
(a) in cazul locatarului--orice sume garantate de locatar sau de o parte afiliata locatarului; sau 
(b) in cazul locatorului --orice valoare reziduala garantata locatorului 
(i) locatar; 
(ii) o parte afiliata locatarului; sau 
(iii) o terta parte Independenta, capabila din punct de vedere financiar sa satisfaca aceasta garantie. 
Totusi, daca locatarul are o optiune de a cumpara bunul la un pret estimat a fi suficient de scazut fata de valoarea justa la data la care optiunea devine exercitabila, incat, la inceputul contractului de leasing, exista certitudinea rezonabila ea optiunea va fi exercitata, atunci platile minime de leasing includ platile minime platibile pe durata contractului de leasing si plata necesara pentru exercitarea acestei optiuni de cumparare. 
Valoarea justa este suma la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv. 
Durata de viata economica este fie: 
(a) perioada de-a lungul careia se estimeaza ca un bun este utilizabil economic de catre unul sau mai multi utilizatori; fie 
(b) numarul unitatilor de productie sau al unitatilor similare care se a se obtine prin utilizarea bunului de catre unul sau 
mai multi utilizatori. 
Durata de viata utila este perioada estimata care ramane, de la inceputul duratei contractului de leasing, fara a fi limitata la acesta, pe parcursul careia se asteapta ca beneficiile economice incorporate in bun sa fie consumate de catre intreprindere. 
Valoarea reziduala garantata este: 
(a) in cazul locatarului, acea parte a valorii reziduale ce este garantata de locatar sau de o parte afiliata acestuia 
(valoarea garantiei constituind valoarea maxima ce devine platibila, in orice situatie); si 
(b) in cazul locatorului, acea parte a valorii reziduale ce este garantata de locatar sau de o terta parte neafiliata 
locatorului ce este capabila, din punct de vedere financiar, sa onoreze obligatiile asumate prin garantie. 
Valoarea reziduala negarantata reprezinta acea parte din valoarea reziduala a bunului in regim de leasing, a carei realizare, de catre locator, nu este sigura sau este garantata numai de o parte afiliata locatorului. 
Investitia bruta in leasing este suma platilor minime de leasing aferente unui leasing financiar, din punctul de vedere al locatorului si orice valoare reziduala negarantata acumulata in contul locatorului.
Venitul financiar nerealizat reprezinta diferenta dintre: 
(a) suma dintre platile minime de leasing aferente unui leasing financiar, din punctul de vedere al locatorului, si orice 
valoare reziduala negarantata acumulata in contul locatorului; si 
(b) valoarea actualizata a sumei de la punctul (a), determinata la rata implicita a dobanzii din contractul de leasing.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standard de Contabilitate IAS 17 - Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!