Specificitatea Normalizarii Contabilitatii Franceze

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL 1. Normalizarea contabila franceza - caracterizare generala.7
CAPITOLUL 2. Arhitectura modelului de contabilitate britanic - normalizarea contabila britanica.16
CAPITOLUL 3. Prezentarea unor spete exemplificative pentru modelul de contabilitate francez.25
CAPITOLUL 4. Concluzii si pareri personale.27
BIBLIOGRAFIE.30


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Contabilitatea a fost influentata in dezvoltarea sa de foarte multi factori, si de aceea exista multe cauze prin care se explica de ce tarile si-au dezvoltat diferite sisteme de contabilitate. Explorand diversele cai prin care o societate se poate organiza, se pot evidentia modurile in care aceste aspecte influenteaza contabilitatea. Astfel, pot fi prezentati urmatorii factori de influenta : 
o sistemul politic si economic;
o sistemul legal;
o sistemul fiscal;
o sistemul de finantare al societatilor;
o profesia contabila. 
Regulile si practicile contabile au fost insa afectate de-a lungul timpului si de alti factori, dintre care cei mai importanti dupa parerea noastra sunt :
o accidente ale istoriei;
o exportarea sau impunerea unor reguli sau practici contabile de catre o societate mai puternica sau mai complexa;
o importarea regulilor sau practicilor contabile de la o alta tara (sau de la alte tari). 
In ciuda existentei unor similitudini privind sistemele contabile ale diferitelor tari, se poate spune ca exista tot atatea sisteme contabile cate tari exista pe glob, deoarece nu pot fi gasite doua sisteme contabile in intregime identice. 
In putine cazuri (spre exemplu: Marea Britanie si Irlanda, Statele Unite si Canada) diferentele sunt relativ minore si putine, dar in cele mai multe cazuri (spre exemlu: Marea Britanie si Franta, Statele Unite si Mexic) diferentele sunt majore, insemnate si numeroase. 
Pentru ca misiunea contabilitatii sa fie indeplinita cu succes, este indispensabil ca limbajul contabil sa fie inteles de utilizatori. Acest lucru se poate realiza prin normalizarea contabila. Cu toate tentativele facute de-a lungul timpului, se poate vorbi practic despre normalizare dupa cel de-al II-lea razboi mondial. Avand in vedere tipologia sistemelor contabile actuale, rezulta ca si procedurile de normalizare aplicabile in fiecare tara sunt diferite, in conditiile extinderii pietei unice europene deschise schimburilor economice mondiale. 
In mod firesc, contabilul este primul care nu poate ignora normalizarea contabila internationala, si nici practicile contabile ale partenerilor, ca fundamente ale normalizarii contabilitatii.
Potrivit specialistilor in domeniu, principalele fenomene care guverneaza procesul reformei contabile contemporane la nivel mondial sunt:
1. normalizarea;
2. armonizarea;
3. convergenta;
4. conformitatea;
5. internationalizarea contabilitatii.
Aceste fenomene actioneaza atat in mod individual, cat si intr-o relatie de interconditionare reciproca. Prin notiunea de normalizare contabila internationala trebuie realizata diferentierea dintre normalizarea contabila realizata de organismele contabile internationale, care nu apartin prin cultura si influente unei natiuni anume, si normalizarea contabila regionala. Deschiderea spre piata externa a impus gasirea unor solutii in ceea ce priveste informatia contabila, care sa satisfaca cerintele tuturor categoriilor de utilizatori si sa faciliteze investitia de capital.
Normalizarea contabila este procesul prin care se armonizeaza prezentarea situatiilor financiare, metodele contabile si terminologia. Actul de normalizare poate fi asigurat de o instanta a puterii publice, de un organism al profesiei contabile sau de un organism independent.
Normalizarea contabila presupune crearea regulilor sau normelor contabile, reguli care sunt perfectionate in sensul existentei unui numitor comun in ceea ce priveste modul de actiune si aplicare in vederea realizarii comparabilitatii continutului si interpretarii informatiilor contabile. Dupa realizarea acestor conditii ele trebuie aplicate la scara mondiala prin internationalizarea acestor reguli sau norme contabile. 
Procesul de normalizare, de determinare a unui cadru de referinta, i se pot atasa trei scopuri fundamentale :
? obtinerea de catre puterea publica a unei informari omogene referitoare la intreprinderi;
? valorificare informatiilor contabile de catre utilizatorii externi;
? contributia la o alocare mai buna a resurselor financiare la nivelul unei tari.
In 1982, L.A. Daley si G.E. Muller au definit patru tipuri de abordari normalizatoare:
- abordarea de tip politic, in care predomina interventia statului (Franta si Germania);
- abordarea de tip pragmatic in care profesia contabila joaca rolul cel mai decisive in elaborarea si punerea in aplicare a normelor (Marea Britanie);
- abordarea mixta prin care normele elaborate de organismele profesionale sunt validate de interventia publica (SUA unde Comisia Valorilor Mobiliare care joaca rol de reglementare in comunicarea informatiilor financiare ale societatilor cotate a mandatat un organism privat independent al profesiei contabile Comisia Standardelor de Contabilitate Financiara (FASB) in vederea elaborarii unui ansamblu de principii contabile general admise;
- abordare mixta in care normele sunt compromisul participarii sindicatelor, profesiei contabile si asociatiilor patronale (Olanda).


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificitatea Normalizarii Contabilitatii Franceze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!